Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

stappen zetten
12
aug

Zeven menselijke behoeften

Ieder mens heeft bepaalde behoeften die hij in zijn leven wil vervullen. (H)erken jij de onderstaande zeven in jouw leven?

 

De zeven menselijke behoeften zijn:

  1. zekerheid/veiligheid (bekend terrein)
  2. uitdaging/afwisseling (vernieuwing)
  3. waardering/van betekenis zijn voor een ander
  4. liefde/verbondenheid
  5. zelfexpressie
  6. persoonlijke groei
  7. zingeving.

Naast deze zeven behoeften geldt dat we meestal pijn willen vermijden en plezier verkrijgen.

 

Stappen zetten buiten je comfortzone

Het lijkt soms veilig om in een vertrouwde omgeving te blijven, zoals in werk dat je al jaren doet en waarmee je je hypotheek kunt betalen. Echter, in mijn praktijk zie ik steeds vaker mensen die een burn-out of bore-out krijgen, omdat ze niet op tijd stappen zetten in hun loopbaan. Ze blijven hangen in hun comfortzone en uiteindelijk blijkt dat dus helemaal niet zo veilig als ze dachten!

Ieder mens heeft behoefte aan zinvol werk (zie punt 7) en voldoening/plezier halen uit wat we doen. Hiervoor is verandering en vernieuwing op zijn tijd noodzakelijk. Zodat je jouw talenten en competenties optimaal benut (punt 5) en ook persoonlijk kunt groeien. Overwin de angst voor schaarste en vertrouw erop dat er meer mogelijkheden zijn waarmee je je geld kunt verdienen. Denk hierbij vanuit ‘overvloed’ = er is genoeg (banen, geld, tijd, energie, kennis, ervaring) en jij bent goed-genoeg. Je hoeft niet eerst te ‘verbeteren’, het perfecte plaatje voor de toekomst helder te hebben of meer zelfvertrouwen te hebben om een stap te zetten, het werkt andersom! Eerst een stap zetten…en dan leg je beetje bij beetje de puzzel voor je toekomst en groeit gaandeweg je vertrouwen. Kom in beweging.

 

Behoefte aan waardering

Aan iemand die zegt:’ik zou meer waardering willen voor wat ik doe, zowel op mijn werk als thuis’, vraag ik altijd:’En hoe zou het zijn als je jezelf wat meer zou waarderen?’ Soms denken we daar niet eens aan, dat dat ook tot de mogelijkheden behoort. Als je jezelf waardeert, heb je de waardering van anderen minder ‘nodig’. De oplossing zit in jou en ligt niet buiten jou. Als je je kracht continu buiten jezelf zoekt, wordt je een slachtoffer van je omgeving. Wacht niet totdat anderen je zullen respecteren en waarderen of op een positieve manier zullen behandelen. Dat zullen ze niet doen totdat je jezelf met respect behandelt. Zoals jij jezelf behandelt, zullen ook anderen jou behandelen.

Eigenwaarde betekent aandacht besteden aan hoe jij je voelt. Je hoeft over jouw waarde niets te bewijzen aan een ander. Trek je gevoelens niet in twijfel en respecteer ze. Eigenwaarde en zelfrespect betekent het respecteren van jezelf door woorden, daden en gedrag. Het betekent geloven in jezelf, de positieve en goede punten van jezelf zien, jezelf niet veroordelen, je innerlijke stroom volgen in plaats van rondrennen om het iedereen naar de zin te maken. Je inspannen en hard werken om dingen klaar te krijgen is niet perse de weg naar vreugde in je leven. Rust, speel, voel en neem de tijd om stil te zijn. Het doen van dingen die goed voor je zijn (en passen bij jouw waarden), is een manier om je eigenwaarde en zelfrespect te vergroten. Het tonen van respect is een uitdrukking van liefde voor jezelf! Van daaruit heb je dan ook weer iets te geven en is er meer verbinding/liefde richting de ander, waarbij je gezonde grenzen bewaakt.

 

Zelfwaardering is het beste dieet!

Het wordt makkelijker te veranderen als je accepteert wat er nu is. Of dat nu gaat om een situatie, een gezondheidstoestand, overgewicht, een relatie of baan die onbevredigend is voor je. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar pas als je accepteert dat dit de situatie is zoals het nu is en jezelf accepteert zoals je nu bent, kun je – vanuit zelfacceptatie en zelfwaardering – zaken gaan veranderen. Vaak vinden veranderingen dan bijna als ‘vanzelf’ plaats. Slechte relaties verdwijnen uit je leven, een nieuwe baan dient zich ‘spontaan’ aan en je zorgt beter voor jezelf, waardoor je afvalt zonder speciaal dieet.

Het gegarandeerd beste dieet dat je ooit geprobeerd hebt heet: zelfwaardering en zelfacceptatie. Hiermee hoef je je emoties niet meer te onderdrukken met verslavingen. De basis voor de verandering ligt bij jou en in jou, in plaats van buiten jezelf. Je bent een waardevol en uniek mens, ongeacht je verleden, je gedachten en ongeacht wie er in jou gelooft. Jouw dromen, verlangens, behoeften en doelen in het leven zijn even belangrijk als die van ieder ander.

 

Vertaalslag van je behoeften naar concrete actie

Wil jij jezelf weer op waarde schatten en je toegevoegde waarde op werkvlak herontdekken? Zien waar jouw talenten en competenties liggen en de vertaalslag maken naar bijvoorbeeld een nieuwe baan? Ik ondersteun je bij deze ontdekkingsreis en bij het maken van een actieplan om het ook écht te gaan doen!

Voor meer informatie of een afspraak: 06 40320206 | info@onestepcoaching.nl