Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Overwinning
27
mei

Winnen doe je niet zomaar

Terwijl ik blog, volg ik Kiki Bertens tijdens haar eerste ronde op Roland Garros. Zij is een goed voorbeeld van hoe je met hard werken, verliezen, falen en toch gewoon weer opstaan, uiteindelijk doelen bereikt. Winnen doe je niet zomaar. Wat kunnen wij van haar en andere topsporters leren?

 

Durf te vallen

Als mijn cliënten last hebben van faalangst, geef ik vaak het voorbeeld van Epke Zonderland. Ook zo’n Nederlands sporttalent die weet wat veerkracht is. Ik stel dan deze vraag: ”Wat maakt dat Epke goud wint en zijn twee broers die beiden net zo goed over een turntalent beschikken niet?” Talent alleen is blijkbaar niet altijd genoeg. Zijn moeder gaf in een interview ooit het antwoord: ”Epke durft te vallen…”

Doordat hij niet bang is om te vallen (falen), gaat hij uitdagingen aan. Hij legt daarbij letterlijk en figuurlijk de lat hoog voor zichzelf. Maar wel nét op zo’n niveau dat hij weet dat hij het kan halen. Naast zijn turntalent beschikt Epke dus nog over andere persoonlijke kwaliteiten en competenties die maken dat hij uiteindelijk bij een gouden plak uitkomt. Hij beschikt over, doorzettingsvermogen, veerkracht en is innovatief met nieuwe oefeningen. Daarnaast is hij sociaal en positief ingesteld (ik heb hem nog nooit boos of gefrustreerd gezien).

Veerkracht

Vallen en opstaan

Ik kan me niet voorstellen dat hij zichzelf ‘niet-goed-genoeg’ vindt, zoals veel mensen die last hebben van faalangst. Hij heeft (op het oog) een goed gevoel van eigenwaarde. Dit heeft een positief effect heeft op zijn zelfvertrouwen.

Als je van de rekstok valt in een belangrijke finale voor het oog van de hele wereld, is het bijzonder knap dat je daarna gewoon weer de draad oppakt, niet alleen op dat moment, maar ook in de weken en maanden erna. Hij had ervoor kunnen kiezen om het turnen op dat moment te verruilen voor zijn werk als arts. Maar dat deed hij niet, hij pakte door. Dit hele pakketje bij elkaar leidt hem naar het ultieme succes!

 

Wat leer je van Kiki en Epke?

Een gouden plak of overwinning op Roland Garros krijg je niet cadeau. Daar moet je keihard voor werken, jarenlang voordat je überhaupt zichtbaar wordt. Het harde werk gebeurt in eerste instantie achter de schermen.

  • Doen in plaats van denken; kom in beweging en ga wat je voor ogen hebt doen in plaats van er eindeloos over te blijven nadenken. Resultaat volgt op oefenen, oefenen, oefenen. En daarnaast ervaring opdoen in de praktijk, in de arena waar de klappen vallen. Zonder falen geen succes.
  • Een Quick Fix bestaat niet. Wil jij graag snel je doel bereiken en heb je weinig geduld? Wil je zo spoedig mogelijk ergens ‘vanaf’ zijn? Van een lastige situatie, slechte gewoonte, verslaving of fysieke/mentale ongemakken? De les die we leren van onze topsporters is dat je het proces met jezelf aan mag gaan. Dat het tijd, energie en een investering in jezelf kost om je doel te bereiken. Soms moet je eerst mentaal en emotioneel sterker worden en is het dus noodzakelijk dat jouw weg naar je doel iets langer duurt dan je misschien wilt.
  • Positieve mindset; als je gelooft in jezelf en een gezond gevoel van eigenwaarde hebt (zelfbeeld), zul je sneller je doelen bereiken. Als je niet in jezelf gelooft, wie dan wel? Je bent al ‘goed-genoeg’, er hoeft niets af en niets bij. Behalve positief denken over je mogelijkheden, zal zelfliefde je kansen op succes en (werk-)geluk vergroten.
  • Doorzetten en veerkracht tonen; zit het tegen in je leven en gebeurt dit misschien wel vaker dan één keer? Kijk of je patronen kunt ontdekken, zodat je iets kunt doen aan de oorzaak ervan. Maar houd vol… en weet: “the biggest opposition happens right before your breakthrough!”

 

Jouw persoonlijke overwinning

Wat voor onze sporthelden geldt, geldt ook voor jou! Als je tijd, energie, discipline, aandacht, veerkracht en doorzettingsvermogen toont, zul je je doelen (eerder) bereiken. Talent alleen is onvoldoende. Je persoonlijke kwaliteiten/karakter en competenties vormen samen met je talent de juiste combinatie om tot persoonlijke overwinningen te komen.

Ken je jouw talent, kwaliteiten en competenties? In een coachtraject ga je ze (her-)ontdekken, combineren en concreet maken. Ik begeleid je graag bij dit proces dat achter de schermen gebeurt, zodat je klaar bent voor een nieuwe stap in je leven en je doelen eerder bereikt. Ook onze sporttalenten hebben een coach, een netwerk van mensen om zich heen die ze aanmoedigen, steunen en in hen geloven. De top bereik je nooit alleen.

En je ziet waar dat toe leidt…Kiki wint net haar eerste match in Parijs!

Voor meer informatie of een afspraak: 06 40320206 | info@onestepcoaching.nl