Werken met frisse tegenzin
Ervaar jij nog werkplezier? Of heb je wel een prima baan, maar ga je elke week weer met frisse tegenzin naar je werk?
In mijn coachpraktijk maak ik regelmatig kennis met (voornamelijk) 30-ers die zich ongelukkig, uitgeput, nutteloos en niet erkend en gewaardeerd voelen in het werk en/of de werkomgeving waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Velen van hen hebben een prima salaris, een vast contract, een mooie auto onder de kont en een prachtig huis. In hun privéleven lijken ze het allemaal goed voor elkaar te hebben. Maar stiekem ervaren ze innerlijke onrust, spanning en stress.
Ze zijn op zoek naar ‘werkgeluk’ of ‘geluk’ in algemene zin. Deze wat ik noem ‘dolende dertiger’ zoekt dit echter vaak op de verkeerde plek. In allerlei externe zaken en afleiders. Ze komen in eerste instantie dan ook meestal met een loopbaanvraag (=buitenkant). Al snel blijkt dat achter deze loopbaanvraag een levensvraag of zingevingsvraagstuk (=innerlijke route) schuil gaat.
Blaren
Waarom kiezen we toch voor banen en werkomgevingen die ons niet goed passen en al snel aanvoelen als een schoen waar je blaren van krijgt?
Laat ik met mezelf beginnen. Ook ik heb in de tijd dat ik in loondienst werkte (zo’n 25 jaar voordat ik ZP’er werd) regelmatig gekozen voor werkomgevingen waar ik ongelukkig van werd. De ene keer kwam het door bureaucratie en stroperigheid dat mijn werkplezier bedierf. De andere keer had het te maken met politieke spelletjes, autoritaire managers, reorganisaties of een negatieve werkomgeving die voor een ‘energielek’ zorgden. In de laatste jaren in loondienst werd het energielek vooral veroorzaakt doordat ik teveel tegelijk wilde doen (eigen bedrijf ernaast).
Kortom, er was altijd wel iets dat niet helemaal lekker liep of voor mijn gevoel niet klopte. In veel gevallen liet ik het uiteraard zelf gebeuren en bleef ik vaak te lang hangen in de hoop op betere tijden. En nu, vele jaren later en iets wijzer, besef ik dat de ‘perfecte baan’ net zo min bestaat als de perfecte partner.;-) En terugkijkend hadden al die banen ook dingen in zich die ik wél leuk vond, zoals fijne collega’s, creativiteit en autonomie.
Ik heb echt in iedere baan iets geleerd dat mij nu als ZP’er en als loopbaan- & lifecoach erg goed van pas komt. Mijn werkervaring in diverse branches zorgt ervoor dat ik me kan inleven in mijn cliënten en oplossingsgericht met hen aan de slag kan. Als communicatieadviseur schreef ik veel en dat doe ik nu voor mijn eigen bedrijf. Als zelfstandig ondernemer heb je ook te maken met stroperigheid bij opdrachten en geduld betrachten met cliënten. Met leveranciers die spelletjes spelen, met mensen die niet snel tevreden zijn, etc. Ik kan zelfs zeggen dat ik zonder al die ‘blaren op mijn ziel’ nooit dit vak was gaan uitoefenen en het niet had volgehouden tijdens alle tegenslagen die het ondernemerschap nu eenmaal met zich meebrengt. Vallen en gewoon weer opstaan..
Curling ouders
En de vraag is misschien: leren we dat nog wel als kind? Om te vallen… Wat gebeurt er op latere leeftijd als je je kind overmatig beschermt? Ik werk met 20-ers en 30-ers die vaak niet geleerd hebben om zelf te kiezen, eigen verantwoordelijkheid te dragen, in “Luizenmoedertaal” heet dat geloof ik “curlingouders” hebben; ouders die alle oneffenheden op het pad van hun kinderen willen wegpoetsen. Maar ja, zo leert je kind het natuurlijk nooit…en dan komen ze later in hun leven zichzelf tegen, omdat ze niet goed weten wie ze zijn en wat ze nu eigenlijk zelf willen. Lopen ze vast in hun werk en levenskeuzes. En is de kans groter dat ze kiezen voor iets dat niet echt goed bij hen past en ze ‘dolende’ blijven, op zoek naar ‘geluk’, in de hoop dat ergens te vinden.
Wanneer weet je dat het tijd is voor een nieuwe stap?
Uit mijn voorgaande verhaal zou je kunnen opmaken dat het ‘gezond’ is om een tijdje in een baan te zitten waar je ‘blaren’ van krijgt. Dat kan.., maar je hoeft er niet altijd zo lang over te doen om werk te vinden dat wél goed bij je past en waar je werkplezier ervaart.
Wanneer weet je nou dat het tijd wordt om iets te veranderen? Om een nieuwe stap te zetten? Er zijn tal van signalen die dit aangeven, luister ernaar. De belangrijkste zijn:
- Fysieke en mentale klachten (rugpijn, vermoeidheid, irritatie, slecht slapen, piekeren, angst en onzekerheid, concentratieproblemen, etc.)
- Sociaal-emotionele problemen, bijv. conflicten, frustraties, disbalans in emoties
- Nutteloos voelen, gebrek aan zingeving, figuurlijk ‘niet gevoed’ voelen, uitdaging missen
Alarmsignalen die vragen om directe hulp en actie:
- Aanhoudende burn-out en bore-out verschijnselen
- Teruggezet worden in salarisschaal of functieniveau
- Ernstige problemen in je thuissituatie (relatieproblemen en problemen met je kinderen).
Laat het zover niet komen. Negeer de signalen niet en kom tijdig in actie.
Je Toegevoegde Waarde
Waar je ‘van het pad’ af raakt, is als je teveel luistert naar anderen, naar goedbedoelde adviezen uit je directe omgeving. Blijf dichtbij jezelf bij de keuzes die je maakt. Leer op jezelf en je gevoel te vertrouwen. Als je dat niet doet, bewandel jij voor je het weet het pad van je ouders, je vriendin, je collega, je social media voorbeeld, etc. En dat is per definitie niet jouw pad!
Vergelijk jezelf niet met anderen, maar schat jezelf op waarde. Weet waar jouw toegevoegde waarde zit, zodat je je daar op kunt gaan richten en je talent ten volle benut. Investeer in jezelf en in je toekomst, schakel professionele ondersteuning in die je bij die zoektocht kan begeleiden. Ieder mens is uniek en heeft unieke talenten, jij dus ook.
Een loopbaan-/lifecoach loopt een tijdje met je mee om je jouw route te laten (her-)ontdekken. Daarna kun je dan zelf verder op weg, koersvast. Op een weg waar je werkplezier, energie, rust en nieuwe inspiratie ervaart. Waar je werk en privé beter kunt combineren (work-life blending).
Zorg eerst goed voor jezelf. Als de innerlijke rust bij jou terugkeert, straalt dat af op je omgeving (collega’s, partner, kinderen, vrienden, etc.). Zoek het ‘geluk’ dus niet buiten je, maar in jezelf. Jij verdient het allerbeste. Weet dat er mensen op jou en jouw talent zitten te wachten. Verdoe je tijd dus niet te lang op een plek die niet (meer) bij je past. Blijf in beweging, blijf jezelf ontwikkelen en groeien. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.
Wil je ook (weer) werkplezier en innerlijke rust ervaren? Ik begeleid je er graag bij. Bel voor meer informatie: 06 40320206 en/of lees over mijn werkwijze op de website.