Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Proces van een diamant
23
okt

Waarom duurt het zo lang?

Vraag jij je wel eens af waarom het zo lang duurt? Voordat je een baan hebt gevonden, je gezondheid herstelt, je bedrijf floreert, er weer overvloed in je leven is en je weer in een positieve flow terecht komt?

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld in de coachpraktijk. Vooral door twintigers en dertigers die ‘haast’ lijken te hebben om zaken te realiseren. Ze verlangen naar een Quick Fix van hun problemen. Maar helaas is dat een verwachting die zelden uitkomt.

 

Hoe diamanten ontstaan

Voor de uitleg ‘waarom’ zaken soms langer duren dan je verwacht of hoopt, gebruik ik de diamant als metafoor. Een diamant ontstaat niet van de een op de andere dag, die ondergaat een langdurig proces, dat zich diep onder de grond en uit het zicht afspeelt. De diamant wordt gevormd onder invloed van hitte en wrijving. Soms heeft het wel miljoenen jaren geduurd voordat een steen via een vulkanische uitbarsting (zeer krachtige energie) naar de oppervlakte komt. Vervolgens gaan er nog diverse processen overheen – zoals slijpen en polijsten met een andere diamant – voordat het de kostbare steen is die je aan je geliefde kunt geven in de vorm van een mooie ring. Het is niet voor niets dat het een zo’n dure steen is.

 

Innerlijk transformatieproces

Als je dit betrekt op je eigen proces, zou je kunnen zeggen dat er tijd, energie en bepaalde krachten voor nodig zijn om zelf aan de oppervlakte te komen en zelf gevormd te worden. Deze vorming gaat niet zozeer dat wat aan de buitenkant zichtbaar is (bijv. je gedrag=oppervlakte), maar over hetgeen binnenin je gebeurt, over het innerlijke transformatieproces. Over zaken die niet zichtbaar zijn voor onze natuurlijke ogen. Als je je geblokkeerd voelt, je niet vooruit lijkt te komen, zijn er eerst veranderingen IN jou nodig om die blokkades op te heffen en net als die diamant te gaan stralen. Het gaat om leren, ontwikkelen, groeien, het aangaan van een proces dat tijd vraagt.

 

Besta jij uit het juiste materiaal?

Een diamant staat bekend om zijn hardheid. Ze breken niet als ze op de grond vallen. Misschien overkomt een bepaalde fase in je leven je, omdat jij bestaat uit het juiste materiaal om een diamant te worden. Mensen die al een behoorlijke bagage hebben, een leven vol ervaringen, zijn juist het geschikte materiaal om een diamant te worden. Ze zijn al gehard door hun levenservaring en beschikken over innerlijke kracht.

Je bent veerkrachtig, durft je hart te volgen en bezit iets unieks waarmee je van waarde bent voor anderen. Waardeer die eigen waarde en zorg dat je andere diamanten om je heen verzamelt. Alleen een diamant kan een andere diamant slijpen/vormen en laten stralen. Alleen diamanten zijn gevormd door vuur en een proces. Ze ontstaan langzaam, over vele jaren heen. Het vraagt pijn, tranen, jaren, falen, vulkanische erupties om een diamant te worden. Misschien zie je het niet, maar in jou is er al een veranderingsproces gaande.

Soms ben je het wachten (op resultaat, liefde,etc.) beu als je je om wat voor reden dan ook in een periode van stagnatie bevindt, maar weet dat iedere groei en zichtbaar resultaat tijd vergt. We kunnen veel zaken niet afdwingen, de tijd naar onze hand zetten (gericht op snel resultaat en korte termijn denken). En als we dat wel doen, is het meestal van relatief korte duur en zal het nooit de gewenste vruchten opleveren voor de lange termijn.

 

Schat jezelf op waarde

In een coachtraject onderzoek je waar jouw toegevoegde waarde zit en ga je het proces met jezelf aan. Wat maakt jou uniek, waar zitten jouw talenten en kwaliteiten en wat wil je daarmee? Hoe ga jij die in de wereld zetten, zodat het zichtbaar wordt aan de oppervlakte? Wat blokkeert je nog daarbij? Je krijgt zicht op hoe je een stevige basis creëert, van waaruit je nieuwe stappen kunt zetten en je gewenste doel/droom/visie realiseert.