Vrijheid in verbondenheid
Wil jij vrij zijn in werk en relaties, maar je toch verbonden voelen? Is er een goede balans in jouw leven tussen vrijheid en verbinding? Als er tussen beiden een goede balans is, is er meestal geen probleem. Maar, zoals mijn oma ooit al zei:’overal waar té voor staat is ongezond.’ Als tiener vond ik dat nogal calvinistisch en behoudend, maar achteraf gezien had oma best een goed punt. Teveel vrijheid kan leiden tot zaken als: doelloosheid, besluiteloosheid, passiviteit, eenzaamheid, oppervlakkigheid en depressiviteit. En jezelf teveel verbinden kan leiden tot verlies van het contact met jezelf en niet meer weten wie je bent en wat je nu eigenlijk zelf wilt.
De keerzijde van de vrijheidsmedaille
Voor veel mensen lijkt de ultieme droom in het werk om alles zelf te kunnen bepalen en dat er niemand meer in je nek hijgt die zegt wat je moet doen. Dat je daar volledig vrij in bent, bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer. Echter, ik zie regelmatig ZZP’ers die dan toch moeite hebben met het feit dat ze alles zelf moeten beslissen. Zelf in actie moeten komen voor het vinden van nieuwe klanten en opdrachten, zelf verstand moeten hebben van administratieve zaken en marketing & communicatie. Hoe vrij is die vrijheid dan nog? Die vrijheid blijkt ineens een keerzijde te hebben, die ook stress en onrust kan opleveren.
Vrijheid zoals velen het zien gaat over: losheid, zelf bepalen, ruimte, zonder druk werken, veel vrije tijd, je eigen tijd indelen, je niet vastleggen. Verbinding en jezelf vastleggen in werk of relaties lijkt vaak een inperking van je vrijheid op te leveren. Lijkt, want mijn stelling is dat dat slechts ten dele waar is. Het heeft vooral te maken met hoe je er zelf in staat en zaken benadert. Je kunt zelf meer vrijheid creëren dan je denkt. Hiervoor zijn wel een paar randvoorwaarden nodig. Een van de belangrijkste: persoonlijk leiderschap; weten wie je bent, wat je wilt en met lef zorgen dat je initiatieven ontplooit die bijdragen aan een (ervaren) vrijheid in de ‘verbonden’ setting waar je je in bevindt.
Waar je gaat, daar ben je
Wil jij ook wel eens ‘weg’ (vluchten) van iets dat niet lekker loopt op werkvlak en/of privé? Houd dan in je achterhoofd: ‘waar je gaat, daar ben je’. Je kunt een X-aantal keer van baan, partner of woonplaats veranderen, maar als je zaken niet bij de (interne) bron aanpakt, zul je op die andere plek weer soortgelijke situaties en problemen tegenkomen. Als er sprake is van meer dan 3x dat je een bepaald probleem ervaart, dan is er sprake van een patroon. Dit kun je alleen oplossen als je bereidt bent om jezelf de vraag te stellen:’ wat is de les die ik hier te leren heb?’
Samen bereik je meer
Verbinden staat voor sommigen gelijk aan: gevangen zijn, gebrek aan ruimte, verplichtingen, verwachtingen en verantwoordelijkheden. Bij het woord ‘verbinden’ breekt menigeen het angstzweet al uit. De angst om te falen of afgewezen te worden, door de mand te vallen en/of je ware zelf te tonen. Soms gaan we heel erg ons best doen als we ons ergens mee verbinden, ontstaat er bewijsdrang die kan leiden tot uitputting of verlies van ons zelf. Als je dit allemaal met verbinden associeert en er zo naar kijkt, dan zou je toch wel willen vluchten? Heel begrijpelijk!
Maar natuurlijk zitten er ook juist veel voordelen aan jezelf écht ergens mee verbinden. Samen bereik je vaak meer, je kunt je heel veilig voelen in een relatie, team of gezin, je kunt zaken met elkaar delen (leuke en minder leuke), je hebt een gevoel van erbij horen en als je je echt verbindt met de mensen om je heen doen ze dat ook eerder met jou.
In je werk kan dat betekenen dat je je gunfactor verhoogt, dat anderen je bij zaken betrekken, bij jou komen voor een vraagstuk, jouw expertise waarderen omdat ze je nu beter kennen en weten waar je goed in bent en wat je beweegt. Je bent meer benaderbaar en vaak zorgt dit geheel van factoren er weer voor dat je beter in je vel zit, dat ook uitstraalt en meer plezier ervaart in je leven.
Als jij je verbindt, verbindt de ander zich ook met jou
Klinkt allemaal idyllisch, maar niet voor iedereen is het zo vanzelfsprekend om zich met anderen te verbinden. Wat kun je doen om al een kleine stap in de goede richting te zetten? Vraag jezelf eens af wat jouw behoefte is, bijvoorbeeld in je baan of in een relatie? Wat heb je nodig om je te kunnen verbinden zonder het gevoel te hebben dat je je vrijheid verliest? Dat kan gaan om aspecten van veiligheid of meer eigen verantwoordelijkheid. En als je dat hebt, dat jij je dan vrijer voelt en daarmee ook je gedrag wijzigt en meer in actie komt om je te verbinden met je omgeving en je werk.
Misschien is er op persoonlijk vlak iets nodig, waarmee je het gevoel van onrust dat voor jou met het woord ‘verbinden’ samenhangt kunt verkleinen. Denk daarbij aan zaken als: werken aan meer zelfrespect, jezelf leren uiten, jezelf laten zien, je kwetsbaar opstellen, flexibiliteit vergroten, waardering voor wat er al wel is, ja-en zeggen in plaats van ja-maar. Al deze zaken kunnen bijdragen aan meer vertrouwen en innerlijke rust. En als dat er is, wordt het ook iets makkelijker om je ‘vast te leggen’ in een baan of relatie. Je maakt dan een keuze in plaats van alle opties open te houden. Je creëert daarmee automatisch meer diepgang in werk en privéleven. Als jij je verbindt, verbindt de ander zich ook met jou.
Gevoel zit niet in je hoofd
Je werkelijk verbinden met de ander gaat niet vanuit je hoofd (ratio). Alle kennis en opleiding is fijn en nuttig, maar om je te verbinden, heb je iets anders nodig. Echte verbinding bevindt zich op het niveau van het hart. Een paar etages zakken dus..van hoofd naar hart. Je weer verbinden met jezelf, je lijf, je gevoel en intuïtie.
Mensen die zich makkelijk verbinden met anderen staan over het algemeen in goede verbinding met zichzelf. Van daaruit wordt het makkelijker je met anderen te verbinden. Ze kunnen zich goed inleven, zijn empathisch, betrokken en stralen warmte en liefde uit. Vaak communiceren ze effectief, stellen zich open op en tonen oprechte interesse in de ander.
Echte verbinding op hartsniveau brengt je innerlijke rust, vertrouwen, een positiever zelfbeeld, liefde en energie. Op die manier zul je jezelf verbinden niet langer ervaren als een beperking van je vrijheid, dat vaak voorkomt uit angst. Je zult je dan juist vrijer gaan voelen. Liefde overwint de angst.
Wegcijferen; teveel van het goede
Zoals ik in de inleiding als schreef, bestaat het ook dat je jezelf teveel verbindt. In de Chinese cultuur zien we daar extreme voorbeelden van, waarbij mensen het zelf, het individu, ondergeschikt maken aan het belang van de groep. Jezelf wegcijferen lijkt heel nobel, maar uiteindelijk betaal je er een hoge prijs voor. Je kunt jezelf verliezen in de ander, waardoor je niet goed zelf meer weet wie je bent en wat je wilt. In het werk en in relaties kan het leiden tot onevenwichtigheid en tot interne en externe problemen. Je kunt er zelfs letterlijk ziek van worden.
Voor alles geldt dus het motto van mijn oma:’overal waar té voor staat is ongezond.’ Zorg voor de juiste balans. Breng vrijheid en verbondenheid met elkaar in evenwicht.