Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Voeding die je energie verhoogt

Voeding die je energie verhoogt

6 Dingen die je kunt doen om je voedingspatroon aan te passen voor meer energie en herstel van je innerlijk evenwicht.

 

PH-neutraal eten

De pH waarde van iets is de hoeveelheid zuur die in een waterige oplossing aanwezig is. Eenvoudig gezegd is een waterige oplossing met een pH waarde van minder dan 7 een zure oplossing. Als de pH waarde hoger dan 7 is, spreken we van een basische oplossing. Als het exact 7 is, spreken we van een neutrale oplossing, dus niet basisch en niet zuur. Ons eigen lichaam heeft ook een zuur-base balans, dus een bepaalde pH waarde. Dit is een heel belangrijke factor voor veel lichaamsprocessen, en dus voor je algemene gezondheid. Met name de pH waarde van je bloed is letterlijk van levensbelang.

Wat draagt in positieve zin bij aan de PH-waarde van je bloed? Dat zijn: een goede ademhaling (zie 1e artikel), rustig eten en juiste voeding en eten met anderen (genietfactor), voldoende slaap (7-9 uur), bewegen. Basisch eten geeft je: energie, kalmte, geduld en vertrouwen. Voorbeelden van basisch eten: broccoli, bosbessen, citroen, avocado, koolsoorten,  kurkuma en chlorella poeder. Dit laatste kun je het beste in kleine hoeveelheid gebruiken door bijv. vers geperste sinasappelsap (om misselijkheid te voorkomen, het smaakt namelijk naar aquarium!;-).

Verzurend eten: fastfood (pizza, hamburger, patat, etc.), frisdranken, chips, chocola (ja, jammer dames..raw/85% cacao of niet, gewoon niet doen), boekweit, noten (met mate dus), vlees/vleeswaren.

 

10 soorten groenten en fruit die je beter biologisch kunt eten

De onderstaande tien bevatten vaak veel pesticiden, die je er niet zomaar afwast zoals veelal gedacht wordt (het zit echt IN het product). Eet deze dus bij voorkeur biologisch: aardbeien, perziken/nectarines, druiven, spinazie, paprika, komkommer, tomaten, bleekselderij, appels, aardappelen.

Pesticiden halen je fysiek & mentaal uit balans, tasten je zenuwstelsel aan en verzwakken je immuumsysteem. Ze zijn slecht voor je hart.

 

Wat groen voor je kan doen

groen eetplanIn groene (blad)groenten zit chlorophyl; dit bevat magnesium, is goed voor je energie en bloedzuiverend (je lever wordt minder belast!) Als je voor GROEN wilt gaan, kies je voor bijv.: waterkers, rucola, spinazie (bio), alfalfa, peterselie, zeewier, chlorellapoeder (zie boven voor gebruik).

 

Boost je anti-oxidanten

Je lichaam maakt ze zelf wel aan, maar heeft daar de juiste bouwstoffen voor nodig. Indien die niet aanwezig zijn, gaat je lichaam cortisol (stresshormoon) aanmaken. Wat zit bordevol anti-oxidanten? Blauwe bessen (mijn persoonlijke favoriet door het ontbijt=amandelmelk of biogarde met havermout, kaneel en kardemom). Kaneel maakt je bloed schoon, is ontspanning voor je spieren en helpt bij de vertering. Andere a.i-boosters: pecannoten, hazelnoten, bramen, rozemarijn, oregano.

 

Eet minder suiker(s)

4 gram=1 theelepel. Kijk op verpakkingen eens hoeveel gram suiker erin zit, dan weet je hoeveel theelepels dat zijn. Je pancreas raakt er door ontregeld en gaat meer insuline produceren. Suiker maakt emotioneler (hormoonbalans raakt verstoord). Het heeft negatieve gevolgen voor je humeur: irritatie, nerveus, zelfmedelijden, concentratieverlies, agressief gedrag. Fysiek zorgt het voor: rimpels(!), PMS, immuumproblemen (herpes, candida) en hoge bloeddruk. Wees ook voorzichtig met suikerrijke fruitsoorten, zoals banaan, mango, druiven.

Wat kies/doe je wel? Vezelrijke voeding (volkoren producten), groen eetplan en voedingsmiddelen die je zoete behoefte bevredigen: wortels, bruine rijst, zoete aardappel, dadels, bonen, linzen. Zorg voor minder stresshormonen, slaap genoeg en sla geen maaltijden over; dit ontregelt je stofwisseling en tast je hormoonbalans aan.

Hormoonbalans; behalve bovenstaande kun je hiervoor het beste gebruiken: lijnzaad/lijnzaadolie, soja (hoogwaardig eiwit), kikkererwten, noten & zaden (pompoenpitten=ook goed voor concentratie/geheugen), abrikozen/aardbeien (bio).