Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

angstblokkade
15
jun

Vijf waarheden over angst

Of je nu angst hebt voor het nemen van beslissingen, voor verandering van baan, angst om iemand te verliezen, om ouder te worden, een relatie te beëindigen, angst om alleen te zijn of angst om voor jezelf op te komen. Dat geeft niets…welkom bij de club! Iedereen is wel ergens bang voor. In dit artikel lees je hoe je hiermee omgaat, met een overzicht van de vijf waarheden over angst.

Bang om stil te blijven staan, om te veranderen, succes te hebben, te mislukken, te leven of te sterven. Waaruit je angst ook bestaat, je kunt in er elke voorkomende situatie het hoofd aan bieden en van machteloosheid, pijn of depressiviteit overstappen naar een bestaan vol kracht, energie en opwinding!

 

De vijf waarheden over angst zijn:

  • De angst verdwijnt nooit zolang je doorgaat met jezelf te ontwikkelen
  • De enige manier om van de angst om iets te doen af te komen is… het gewoon te doen
  • De enige manier om beter over jezelf te gaan denken is..te doen wat je moet doen
  • Niet alleen zal je altijd angstig zijn als je je op onbekend gebied begeeft, maar iedereen heeft daar last van!
  • Het onder ogen zien van angst is minder eng dan leven met de onderliggende angst die voortkomt uit een gevoel van hulpeloosheid.

Doe iedere dag iets waardoor je je grenzen iets verlegd. Bel iemand op die je niet durfde te bellen, koop een paar schoenen dat meer kost dan je ooit voor een paar hebt betaald, vraag om iets dat je altijd al had willen hebben, maar waar je nooit om hebt durven vragen. Waag elke dag iets! En je zult merken dat je je er heerlijk bij voelt. Zelfs als het niet zo loopt zoals je gehoopt had, dan heb je het tenminste geprobeerd. Je bent niet slap blijven zitten. Kijk maar eens wat er gebeurt als je het kader waarbinnen je je prettig voelt uitbreidt. Verleg je grenzen, ontplooi jezelf! Op die manier vergroot je je innerlijke kracht en bouw je aan je zelfvertrouwen. 

Liefde als tegengif

Liefde is het tegengif voor angst. Liefde is in staat zijn om te geven. Wat je graag zelf wilt ontvangen, kun je het beste eerst weggeven. Geef uit liefde in plaats van omdat het van je wordt verwacht, dan krijg je er meer voor terug dan je ooit gedacht had.

Heel vaak zijn je redelijke verklaringen – soms smoesjes of rationalisaties genoemd – een dekmantel voor je onderliggende angst. Angst kent vele vormen: onverschilligheid, onvriendelijkheid, afwijzing, twijfel, etc. Kortom, alle gevoelens en emoties die schade veroorzaken, doen inkrimpen, afscheiden of kleiner maken zijn een vorm van angst. Liefde omvat alle gevoelens die uitbreiden, accepteren, openstellen, onthullen, delen, verbinden en genezen. En een van de mogelijkheden die je hebt als mens is de keuze om je angst om te zetten in liefde.

Al het persoonlijk handelen komt op het diepste niveau  voort uit een van deze twee emoties: angst of liefde. De eerste fase op weg van angst naar liefde is je te realiseren dat je een keus kunt maken. Daarna zijn er moed en eerlijkheid voor nodig om de onderliggende overtuiging die de angst veroorzaakt boven water te halen en los te laten. Als je dan leert jezelf te aanvaarden zoals je bent, kom je bij de laatste fase, waarin je een nieuwe ondersteunende overtuiging voor jezelf gaat creëren.

Als je een gever bent, heb je niets te vrezen

Wees dankbaar voor de dingen in je leven die al wel goed gaan; concentreer je op de bagel in plaats van op het gat in het midden! Zo haal je meer positieve ervaringen je leven binnen. Geef informatie weg aan anderen, geef waardering, geef tijd. Als je een gever bent, heb je niets te vrezen. Je hebt kracht en je hebt lief.

Acties die angstverminderend werken

  • Vereenvoudig je leven, ontdek wat echt belangrijk voor je is, vraag hulp, zeg eens nee
  • Neem meer lichaamsbeweging; beweging verlicht je angst. Wacht niet op wilskracht, maar doe het gewoon
  • Stop met rondrennen en afleiders zoeken en ga wat meer ZIJN. Doe ontspanningsoefeningen en maak gebruik van de juiste ademhalingstechnieken. Breng meer mentale kalmte teweeg, door te leren aarden/centreren (leer je bij mij in de praktijk), visualisatieoefeningen of meditatie. En kom tot een diepere innerlijke rust.

Groeien is een kwetsbaar proces

Tijdens de reis omhoog wordt er niet altijd maar geklommen. Je klimt een stukje en stopt dan weer even om uit te rusten. Soms lijkt het alsof je gestopt bent met groeien. Dat is niet waar. Je moet alleen even alle informatie verwerken. Neem de tijd! Stel je open voor verandering en groei. En wees geduldig. Groeien is een kwetsbaar proces.

Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het hanteren van je (faal-)angst? Als lifecoach ondersteun ik je hierbij en laat ik je ervaren hoe het anders kan. Je overwint je (innerlijke) blokkades en komt in beweging richting je doel/droom/verlangen.

 

Inspiratiebronnen voor dit artikel:

  • Niet durven, toch doen | Dr. Susan Jeffers
  • De beste coach ben je zelf | Pam Comijs