Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

19
mei

Verliefd op je toekomst

I can’t seem to focus
And you don’t seem to notice
I am not here

Do you understand, I have changed my plans
Cause I am in love with my future
Can’t wait to meet her

I am in love, but not with anybody else
Just want to get to know myself

 

Zo start het jazzy nummer Future op het nieuwe album van Billie Eilish. Herken je jezelf hierin? Wil jij jezelf beter leren kennen en weer verliefd zijn op je toekomst? Heb je moeite om focus aan te brengen en ben je net zoals zij zingt niet in het NU, maar continu met je gedachten elders? Dit kan veel onrust veroorzaken in jezelf.

Een aantal maanden geleden nam Bente contact met me op, omdat zij zich zo voelde. Ze maakte zich vooral zorgen over haar toekomst en was er dus verre van verliefd op. Al verlangde ze naar iets anders dan haar huidige baan als leidinggevende bij een overheidsorganisatie, ze twijfelde over het zetten van stappen in een andere richting. Ondanks al haar talenten, kennis en ervaring durfde ze het niet aan echt het roer om te gooien. Als een soort grammofoonplaat bleven in haar hoofd dezelfde gedachten afspelen, zoals: ‘ben ik wel goed genoeg…stel dat ik dan minder ga verdienen…wie zit er nu op mij te wachten…het is een te onzekere tijd…etc.’

Bente was gewend om veel te analyseren en grondig over beslissingen na te denken, maar bij het maken van deze grote keuze merkte ze dat dit patroon tegen haar werkte. In plaats van verliefd te zijn op haar toekomst, nieuwe kansen en mogelijkheden te zien, zag ze vooral beren op de weg. Ze dacht in negatieve patronen, waarmee ze negatieve ervaringen en emoties creëerde en in stand hield.

Soms kunnen we zelfs verslaafd zijn aan emotioneel lijden. We klagen, verzinnen smoesjes, voelen schaamte en schuld, oordelen over anderen, stellen eindeloos uit. Vaak wachten we tot crisis en tragedies ons leven binnen sluipen en we de zogenaamde ‘wake-up-call’ krijgen. We worden ziek of verliezen een baan of dierbaren in onze omgeving, voordat we iets grondig veranderen. En als we dan een kleine stap zetten richting die verandering, schieten we snel weer in oude patronen. Heel normaal, want dat is wat je al kent en dat voelt vertrouwder dan iets nieuws.

 

Eerste stap naar verandering

Bente verlangde ernaar om zaken echt anders te gaan doen en positieve ervaringen haar leven binnen te laten komen, zodat ze weer verliefd kon zijn op haar toekomst. Samen met mij ging ze ontdekken hoe ze dat voor elkaar kreeg en geleidelijk nam ze de regie over haar leven terug.

Ze ging stap voor stap afrekenen met blokkades en geconditioneerde patronen. Ze kreeg in het coachtraject een duidelijk beeld voor haar toekomst, die haar nieuwe energie en inspiratie gaf. Hierdoor kon ze bijna niet wachten om vervolgstappen te zetten; in beweging komen was niet langer een opgave, het ging min of meer vanzelf, zonder gepush en ‘moeten’ van zichzelf.

Ze liet verwachtingen van anderen los en handelde meer vanuit innerlijke kracht. Dit gaf een boost aan haar zelfvertrouwen. Doordat ze een knop omzette kwamen er onverwacht nieuwe ervaringen op haar pad en uiteindelijk leidde dit zelfs sneller dan gedacht tot een nieuwe baan. Een waarin ze werkplezier en voldoening hervond.

Net als bij Bente begint het meestal met een eerste stap zetten richting verandering. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Het zit vaak in kleine dingen. Voor haar was de tijd aangebroken om een aantal zaken te veranderen in haar werk en privéleven. Ze wilde niet langer afwachten, maar nam het heft in eigen handen en startte er NU mee. Ze ging aan den lijve ervaren hoe het anders kan. Het was als het ware een ‘reset’ van zichzelf, waarbij ze meer innerlijke rust en vertrouwen kreeg.

 

Oefening ‘new state of mind/heart’

Schrijf eens op welke twee belemmerende gedachten je niet meer in je toekomst wilt. Voel wat deze gedachten bij je oproepen. En welk gedrag hoort daarbij? Vervolgens schrijf je twee positieve varianten op die je dichterbij je doel/droom/toekomstvisie brengen. Zeg ze hardop en voel hoe dit anders is. Houd dit eens een hele dag vol. Je ‘new state of mind/heart’ en kijk wat er dan gebeurt!

NB: luister ook eens naar Umbrella van Duncan Laurence; een prachtig nummer over voorspellingen (die vaak anders uitpakken dan je zelf dacht, geen controle over..), gedag zeggen tegen verdriet, negatieve gedachten, hard je best doen en grijze luchten. Het is tijd om je paraplu (en dikke winterjas=bescherming en de polaroids van het verleden) weg te leggen.

Rain, rain, go away, don’t come back another day!
(Alleen dan maak je ruimte voor iets anders: zon, lichtheid en positievere ervaringen).

 

Wil jij ook nieuwe, positievere ervaringen in je leven? Neem dan contact op via: 06 40320206 | info@onestepcoaching.nl of vul het contactformulier op de website in.