Vergroot je eigenwaarde op het werk
Dat ons werk altijd voor 100% bevredigend moet zijn is natuurlijk een illusie. Maar voor je gevoel van eigenwaarde is het wel van belang dat het in een behoorlijke mate voldoet aan je psychologische behoeften. Kijk of dat bij jou het geval is. Zo niet, ga dan op zoek naar mogelijkheden om daar verandering in aan te brengen.
Noteer eens tien psychologische behoeften die jij door middel van je werk zou willen bevredigen, bijvoorbeeld: inspiratie, innovatie, creativiteit, zelfstandigheid, vrijheid, verantwoordelijkheid en zekerheid. In hoeverre voorziet je huidige baan in je behoeften en wat kun je doen om de situatie in je huidige baan te verbeteren? Zijn er bepaalde angsten die je ervan weerhouden deze verandering door te voeren?
Ga na of jouw bijdrage (nog) van belang is
Wil een baan bevredigend zijn dan moeten we op zijn minst het gevoel hebben dat we een waardevolle bijdrage leveren. Zelfs als we een klein schakeltje zijn in het geheel van de organisatie. Het is belangrijk dat je voelt dat jouw bijdrage ertoe doet en dat het eindresultaat van je inspanning iets betekent. Zo niet, dan lijdt je geestelijke gezondheid hieronder en daarmee de kwaliteit van je leven. Het gevoel te hebben zinvol bezig te zijn, zorgt ervoor dat je eigenwaarde omhoog schiet!
Soms verliest een functie of baan aan waarde zonder dat de organisatie het door heeft. Als jij het gevoel hebt dat je baan of de inhoud van je takenpakket niet meer zo noodzakelijk of belangrijk is als voorheen, ga dan niet gewoon op de automatische piloot door omdat het een makkelijke manier is om aan geld te komen. Handel proactief en ga in gesprek met de mensen die je hierbij kunnen begeleiden. Dat kan iemand van de afdeling personeelszaken, je manager of een loopbaancoach zijn om helder te krijgen waar je onvrede met je werk precies in zit en wat je eraan kunt doen.
Zeg ‘ja’ tegen nieuwe kansen
Hoe spannend, ongebruikelijk of vreemd een nieuwe uitdaging ook klinkt, geef haar een kans. Als je een lage eigenwaarde hebt, neig je naar spelen op safe met je talenten. Laat de betrokkenen weten dat het de eerste keer is, vraag om hulp en ondersteuning bij de te zetten stap en alle garanties die je nodig hebt. En ga er dan voor. Feal the fear and do it anyway! Als het mislukt, leer je ervan en als het een succes wordt groeit je zelfvertrouwen.
Focus op het positieve
Door de waardering van de goede dingen en je aandacht te richten op de positieve aspecten in je werk komt er meer van in je leven en los je problemen sneller op. Je blijft innerlijk rustiger. Dit geldt ook voor je relatie tot collega’s; breng altijd eerst waardering op voor een bepaald aspect van hun persoonlijkheid of werk voordat je hen ergens op aanspreekt dat je minder waardeert. Voorkom dat je meedoet in roddelcircuits. Heb je een probleem met iemand; ga naar de bron! Praten achter iemands rug is dodelijk voor je eigenwaarde en voor de onderlinge verhoudingen op het werk. Doe er niet aan mee en draag bij aan een positieve werksfeer.
Wees blij met de diversiteit aan collega’s
Anders dan in ons sociale leven zitten we op het werk soms opgescheept met mensen die qua persoonlijkheid en normen & waarden heel anders zijn dan wij. Dit kan – ondanks dat we ons er soms aan irriteren – zowel persoonlijk als professioneel goed voor je zijn. Een team van verschillende soorten mensen is vaak sterker en effectiever. Je verruimt elkaars potentieel.
Blijf jezelf herinneren aan je sterke kanten
Als je eigenwaarde laag is, verlies je je sterke kanten nogal eens uit het oog. Het is dus goed om jezelf er regelmatig aan te helpen herinneren. Herinner je vijf successen die je tot nu toe in je arbeidsverleden hebt behaald. Noteer successen op mentaal, fysiek en inter-persoonlijk vlak. Welke drie kwaliteiten hebben je geholpen bij het behalen van je succes? Welke drie vaardigheden hebben je erbij geholpen? Wees trots op de al behaalde successen en gebruik die sterke kant van jezelf waar je het meest van houdt. Door deze sterke kanten te gebruiken kom je beter tot je recht en voel je je beter over het werk dat je doet en dat draagt weer bij aan je gevoel van eigenwaarde.
Geef het zoeken naar je droombaan niet op
Bij een geringe eigenwaarde kan je kijk op je werkelijke potentieel vertroebeld zijn. Het kan je ervan weerhouden om alle mogelijke wegen te verkennen. Houd jezelf scherp en in beweging en vergroot zo je eigenwaarde. Kijk bijvoorbeeld regelmatig op internet wat er gebeurt op het gebied van jouw interesse. Bezoek relevante bijeenkomsten waarbij je inspirerende en direct bruikbare contacten kunt leggen. Zorg dat de cursus of opleiding die je doet, aansluit bij je huidige baan én je droombaan.
Ga het gepieker over je toekomst te lijf met alternatieve plannen
Stel jezelf de vraag wat het doemscenario voor de komende maanden zou zijn en bedenk een aantal alternatieve plannen, bijvoorbeeld: Als ik maandag mijn ontslag krijg, dan:
a) vraag ik vrij om op banenjacht te kunnen gaan
b) ga ik mijn CV en LinkedIn profiel updaten en organisaties benaderen waar ik wil werken
c) ga ik een business plan schrijven om een eigen bedrijf te starten
d) heb ik de tijd en ruimte om een opleiding te volgen.
Als je eenmaal bezig bent met plannen maken, kom je tot de ontdekking dat er een heleboel dingen zijn die je direct kunt doen en daardoor kun je je bevrijden van het gepieker. Leef zoveel mogelijk in het nu en houd vertrouwen in de toekomst.
Zorg voor een inspirerend geheugensteuntje
Eigenwaarde blijft zelden lange tijd hangen. Zorg voor jezelf dus voor een geheugensteuntje, zoals bovengenoemde punten of schrijf een positieve bevestiging op een post-it. Houd ze bij de hand en lees ze nog eens op de momenten dat je behoefte hebt aan een inspirerend geheugensteuntje.