Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Verandering is de enige constante

Verandering is de enige constante

Zet jouw talent in de wereld!

Zolang we op weg zijn, moeten we steeds opnieuw onze tenten afbreken om verder te trekken. Het oude, vertrouwde loslaten. En dat terwijl we nog niet precies weten of kunnen overzien wat ons te wachten te staat. Het onbekende jaagt veel mensen angst aan. En angst werkt verlammend.

Tegelijkertijd schuilt er in het opbreken en verder trekken een belofte. De belofte van iets nieuws, iets unieks, iets ongekends. Wat niet verandert wordt oud en muf (net als mijn oude website, met de nodige beveiligingslekken;-). Als je niet meebeweegt met verandering, ervaar je vaker tegenwerking, stagnatie en verstarring. Je blijft ronddraaien in patronen en als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al kreeg.

Verandering is de enige constanteIn ons allemaal willen nieuwe levensmogelijkheden zich ontvouwen en tot bloei komen. Dat kan alleen als je oude patronen doorbreekt en loslaat. Tegen mijn cliënten die moeite hebben met verandering, zeg ik wel eens: ”mensen zitten op jou te wachten, op je talenten, kwaliteiten en competenties.”  Voor degenen die niet weten wat hun talent precies is (en dat zijn er velen), is dit soms heel moeilijk te geloven. Echter, ieder mens (jij ook!) bezit talenten en unieke gaven. Misschien zijn er anderen die hetzelfde vak als jij uitoefenen, maar de wijze waarop jij het doet en jouw expertise, is nooit gelijk aan die van een ander. Ieder bewandelt zijn/haar eigen pad. Wees trots op jouw talent – of onderzoek het als je niet weet wat dat is – en zet het in de wereld. Gewoon doen!

 

 

In beweging richting je doel

Soms is het nodig om daarbij je belemmerende gedachten eens onder de loep te nemen. Alle ‘wat als..’ en ‘ja-maar..’ gedachten en overtuigingen over de in jouw ogen beperkte mogelijkheden (‘het is crisis…’, ‘niemand zit op mij te wachten’, ‘het is niet haalbaar financieel’, etc.). Dat blokkeert en dan kom je niet in beweging richting je doel.

In de praktijk zie ik regelmatig dat cliënten zelf verrast zijn als hun eigen overtuigingen teniet worden gedaan door de positieve realiteit die hen inhaalt, bijvoorbeeld door het snel vinden van een baan! Laatst vroeg een cliënte: ”Nicole, hoe kan het toch dat ik nu wel een baan heb in zo’n relatief korte tijd? En al die andere mensen die druk aan het solliciteren zijn niet?” Ik vroeg haar wat zij anders had gedaan en ze kon het in eerste instantie niet benoemen, zo vanzelfsprekend was haar eigen aanpak! Wat zij had gedaan was o.a.:

  • proactief handelen en niet afwachten, in het diepe springen (al tijdens het coachtraject kwam ze volop in beweging, ze wachtte niet af tot ze het volledige en perfecte plaatje voor zich kon zien)
  • mensen uit haar oude netwerk benaderen
  • bij organisaties waar ze wilde werken om een oriënterend gesprek vragen (en kreeg ze!)
  • doorpakken en veerkracht tonen bij een afwijzing
  • investeren in zichzelf (coaching, opleiding, boeken lezen, professionele foto voor LinkedIn profiel,  CV opfrisbeurt, etc.)
  • focus op werk dat aansloot bij zowel haar expertise/kennis als haar hart (ratio en gevoel in evenwicht)
  • innerlijke rust hervinden en acceptatie van situatie op dat moment (in het NU leven)
  • geloven in zichzelf en haar toegevoegde waarde
  • meer doen dan alleen vacatures online checken.

Wat zij kon, kan jij natuurlijk ook! Wees niet bang voor de verandering en kom in beweging. Zet een eerste stap, hoe klein ook.