Tips voor vermindering van keuzestress
Kleine en grote keuzes, we hebben er dagelijks mee te maken en het lijken er steeds meer te worden. Zoveel zelfs dat het tot keuzestress kan leiden. Onderstaand een tiental tips die je helpen bij het verminderen van je keuzestress. Deze tips zijn voornamelijk gericht op de grote keuzes in je leven, zoals keuzes rondom werk en gezin.
- Zet je eigen koers uit; waar sta je voor en waar ga je voor? Zet je eigen koers uit en doe de dingen die jij het liefste wilt. Voorwaarde daarbij is dat je dan wel weet wat je wilt, wie je bent en wat je drijfveren zijn, zodat je je keuzes daarop kunt afstemmen.
- Foute keuzes bestaan niet; wat nu goed lijkt, blijkt later fout en omgekeerd. Bij het maken van keuzes kun je het eigenlijk alleen maar goed doen! Of wat je kiest ook positief uitpakt, wordt vooral bepaald door hoe je je keuze vorm geeft en wat je leert van de ervaringen die door die keuze op je pad komen. Laat je niet leiden door je angsten om een keuze te maken. In je baan presteer je wellicht onder je niveau door niet te kiezen. Of je mist kansen en nieuwe ervaringen
- Kiezen met je hart; een groot deel van onze keuzes maken we onbewust en razendsnel. Je gepieker erna en het verhaal dat je jezelf vertelt, maakt kiezen onnodig gecompliceerd! Vertrouw op je gevoel, slaap er een nachtje over en kies dan. Kiezen met je hart betekent kiezen voor datgene wat je inspireert en energie geeft. Je gaat voor de inhoud en passie en niet voor het plaatje of om te voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld.
- Blij zijn met je beslissing; kiezen maakt gelukkiger dan alle opties open houden. Ook als je keuze achteraf niet ideaal uitpakt. Kom niet terug op je keuze en laat andere opties los. Bij je keuze blijven geeft rust!
- Gaan voor goed-genoeg; als je altijd streeft naar meer en beter of er een perfectionist in je schuilt, richt je dan eens wat meer op gaan voor ‘goed-genoeg’. Bespaar jezelf tijd, frustratie, energie en geniet van het gemak waarmee je een optie hebt gevonden die ‘prima’ is!
- Vergelijk minder en beperk jezelf; hoe meer keuzes, hoe meer twijfel of je wel ‘goed’ kiest. Beperk jezelf en het aantal keuzeopties. Vergelijk jezelf ook niet met anderen bij het maken van keuzes; dat verlaagt je eigenwaarde.
- Laat maar los die controle; oplossingen dienen zich vaak vanzelf aan als je niet alles ‘in de hand’ probeert te houden. Laat maar los die controle! Als je openstaat voor wat zich aandient, vallen dingen vaak ineens onverwacht op hun plek. Je krijgt via-via die leuke baan aangeboden, er komt een functie intern vrij of je huis is ineens verkocht. Juist de onvoorspelbaarheid van het leven maakt het de moeite waard.
- Breng structuur in je leven; wie zijn dag bewust structuur geeft, bespaart veel tijd. Je werkt met meer concentratie en je wint energie, omdat je niet dagelijks opnieuw hoeft te beslissen hoe je je dag vorm geeft. Ook rituelen kunnen goed werken; ze geven rust en markeren vaste punten in een vaak hectisch bestaan. Zorg daarnaast regelmatig voor stiltemomenten; stilte brengt je tot jezelf, bij je ‘innerlijk weten’.
- Ontmasker de illusie van de maakbaarheid; je denkt misschien dat je je hele leven naar je hand kunt zetten. Ondanks alle vrijheid, technologische ontwikkelingen en welvaart zijn er nog steeds veel dingen die we niet in de hand hebben. Het helpt om dat te bedenken als je weer eens voor een keuze staat. Je kunt het allemaal nog zo goed plannen, maar één onverwachte gebeurtenis kan alles overhoop gooien. Kies, maar realiseer dat je daarmee niet je volledige levensloop bepaalt.
- Begin gewoon…; sommige dingen worden duidelijk met de tijd. Naarmate je ouder wordt, wordt het meestal vanzelf duidelijk wat je belangrijk vindt en wat je echte drijfveren zijn. Je hoeft niet alles al te weten op je 28e!! Het hoeft niet allemaal NU al helder te zijn om een eerste stap te zetten. Ga het gewoon ervaren.
Wat wil ik nu écht?
In een coachtraject kun je onderzoeken wat je nu precies écht wilt qua werk en met de keuzes waar je voor staat. Ook kijken we naar de obstakels die je daarbij belemmeren en hoe je die kunt opheffen of verminderen. Je krijgt de tools in handen om beter om te gaan met keuzestress.