Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Nieuwe groei en ontwikkeling
22
mrt

Tijd voor nieuwe plannen en groei

De lente is het seizoen van nieuwe groei en ontwikkeling. Een uitstekende periode voor het smeden van nieuwe plannen en het leggen van contacten om je ideeën in de wereld te zetten. En het ideale moment voor wandelcoachsessies in de natuur, die deze nieuwe groei nu prachtig weerspiegelt.

Met een van mijn cliënten deed ik onlangs zo’n outdoor sessie. Zij stond op het punt een nieuwe start te maken qua werk, in een volledig andere richting. Tijdens een ontspanningsoefening waarbij ze een stuk in stilte liep met aandacht op de zintuigen, stond ze ineens oog in oog met een ooievaar aan de rand van een weiland. Niet direct een vogel die je hier dagelijks ziet, maar zeer toepasselijk qua symboliek voor waar zij zich op dat moment op haar levenspad bevond.

 

Symboliek van de ooievaar

Een ooievaar op je pad betekent van oudsher de aankondiging van nieuwe geboorte. In een bepaald opzicht zal je leven vernieuwd worden en ga je een nieuw gevoel van blijdschap en belofte ervaren.

Bij de Romeinen was de ooievaar de beschermgodin van huis en haard. Deze waadvogels zijn zorgzame en beschermende ouders en keren altijd naar hetzelfde nest terug. Als je een ooievaar ontmoet, vraag je dan af of je misschien ‘terug naar huis’, naar je basis mag gaan. Of je zorgzaam genoeg bent voor het kind in jou. En of je voldoende tijd en zorg besteed aan de projecten en bezigheden waaraan je in je leven geboorte wilt schenken. Zijn er misschien nog teveel afleiders die je van je route afbrengen? Moet je bepaalde keuzes maken en focus aanbrengen om je doel of droom te realiseren?

Ooievaars communiceren op een speciale manier, door te klepperen met hun snavel te paraderen. Ze ‘dansen’ als het ware om de oerkrachten op te wekken en hebben een heel repertoire aan houdingen en gebaren voor diverse doeleinden. Wat we hiervan kunnen leren is dat we niet zozeer door woorden, maar door handelen en onze bewegingen de eigen vruchtbaarheid laten ontwaken. De ooievaar kan je laten zien waar je je bewegingen intenser op mag richten wil je meer resultaat boeken óf dat je op een of andere manier uit je natuurlijk ritme bent (overbelast, teveel tegelijk doen, te snel, jezelf uitputten, uitstellen en niet in beweging komen, etc.).

Door op de juiste wijze te ‘dansen’ in je leven, kun je sterkere krachten in jezelf opwekken en kanaliseren (focus). Je stijgt dan boven de omstandigheden van het hier en nu uit en schept kansen voor nieuwe geboorte.

Een paar weken na deze coachsessie ontving ik een mail van mijn cliënte dat ze een nieuwe baan had gevonden!

 

Natuur als spiegel

Tijdens wandelcoaching dient de natuur als spiegel. We leggen linken tussen de actuele vraag waar je mee rondloopt en de natuurlijke omgeving. Door te lopen stimuleer je beide hersenhelften tegelijkertijd, waardoor je onverwacht inspirerende nieuwe ideeën krijgt. Er komt ruimte voor andere perspectieven met betrekking tot je vraag, dilemma of situatie. Je spreekt je onderbewuste aan in plaats van alleen op je ratio (hoofd/denken) te vertrouwen. Het uitgangspunt bij deze coachmethode is dat je onbewust de antwoorden al bij je hebt. Je hoeft ze alleen maar naar de oppervlakte te halen.

 

Jezelf heroriënteren en in beweging komen

Misschien vraag je je af of dit wel iets voor jou is? Of het niet te ‘zweverig’ is? Wandelcoaching is toegankelijk voor iedereen die open staat voor de natuur, zelfreflectie en innerlijke groei. Mijn werkwijze is ‘down to earth’ en ik werk met een diversiteit aan mensen. Iedereen die deze methodiek ervaart is altijd verrast over de positieve werking ervan, zelfs de meest rationele en sceptische mensen.

Het is iets voor jou als je:

  • Je wilt heroriënteren op je loopbaan of voor grote keuzes staat in je privéleven
  • Helderheid nodig hebt over wat je nu precies écht wilt
  • Uit balans bent, weinig energie hebt en innerlijke rust zoekt
  • Nieuwe inspiratie nodig hebt in je werk
  • Een nieuw project, idee of talent naar buiten wilt brengen, maar nog twijfelt over de haalbaarheid of je eigen capaciteiten hiervoor
  • Last hebt van (faal-)angst en daardoor blokkeert bij het zetten van nieuwe stappen
  • Als je voor een nieuwe uitdaging staat, zoals een sollicitatie of een nieuwe functie met meer verantwoordelijkheden. Een situatie waarbij je wel wat stevigheid en zelfvertrouwen kunt gebruiken.

Door coaching ga je sneller vooruitgang boeken en echt stappen zetten naar jouw verlangen, wens of doel. Je lost blokkades op, zodat er meer beweging komt en zaken weer gaan stromen.

Wandelcoaching maakt meestal onderdeel uit van een uitgebreider coachtraject, maar als je alleen een paar losse outdoor sessies wilt rondom een specifiek thema, neem dan even contact op om de mogelijkheden te bespreken.