Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

down to earth
08
nov

Start seeking your own truth

Vanochtend bekeek ik op aanraden van een vriend de trailer van de prachtige film ‘Down to Earth’, waarbij een gezin met 3 kinderen de wereld rondreist naar verschillende inheemse volkeren, zoals de Aboriginals, Indianen en Masai. Een oude wijze indiaan in de trailer zegt:“Start seeking your own truth, not somebody elses”.

Hoe doe je dat zonder wereldreis? Hoe hervindt je jezelf als je ontevreden bent met je leven? Als je bezig bent met te voldoen aan de verwachtingen van anderen en daarmee jezelf kwijt raakt?

In mijn coachpraktijk hoor ik bij het bespreken van kernwaarden de waarde vrijheid wekelijks voorbij komen. Velen voelen zich ‘gevangen’ in hun werk of gekozen leven. Maar de gedachte dat je dit oplost door een wereldreis te maken of te emigreren – al ben je een ervaring rijker – is een illusie. Je hoeft helemaal niet zo ver weg om ‘jezelf te vinden’. De route die je het beste kunt kiezen, is die naar binnen. ‘Seeking your own truth’… Weer leren luisteren naar je innerlijk weten, je intuïtie, je zielsverlangen en daarbij passende keuzes maken. Doordat we de focus hebben op ons hoofd en alle drukke gedachten die daar voorbij komen, raken we steeds verder van ons zelf (en elkaar) verwijderd.

 

Verbinding herstellen met de bron

Het is dus belangrijk om opnieuw contact te maken met je lijf, de signalen van je lichaam tijdig waar te nemen (om bijv. burn-out te voorkomen) en op je innerlijk kompas te kunnen varen. In een coachtraject leer je hoe je deze verbinding met jezelf herstelt. Ik neem je ook mee de natuur in (outdoor coaching). In de film heet dit ‘having a connection with the source’. Je gaat ervaren wat dat oplevert voor de verbinding met je omgeving (collega’s, kinderen, partner, etc.). En hoe dit bijdraagt aan beter weten wat je wilt qua werk en heldere keuzes maken voor je toekomst. Als daar een mooie reis in voorkomt is dat natuurlijk heerlijk, maar als je voor je geluk en ontspanning bijna afhankelijk wordt van je vakanties en reizen zit er iets fundamenteel niet goed. Dan wordt het tijd voor een innerlijke reis.

 

Avontuur of zekerheid?

Een innerlijke reis is ook een avontuur. Hiervoor heb je moed nodig. Lef om jezelf onder ogen te komen, zelfbewustwording te vergroten en stappen te gaan zetten buiten je vaste patronen en gebaande paden. Ondanks dat veel van mijn cliënten houden van reizen, avontuur en uitdaging, kiezen ze opvallend genoeg in hun werk vaak voor zekerheid en stabiliteit. Hun hoofd zegt dat de hypotheek toch betaald moet worden en dat je van je droom/passie niet kunt rondkomen. Dit zijn belemmerende gedachten, die je niet direct uitnodigen tot heroriëntatie op je loopbaan. Als je het gevoel hebt dat je in je werk uitdaging mist, al erg lang op dezelfde plek zit en het tijd wordt voor verandering, maar je niet goed durft die stap te zetten, kom dan zeker eens langs voor een intakegesprek.

Want:”Altijd gaan voor zekerheid, daarmee verlies je uiteindelijk je vrijheid