Sleutels voor beter leiderschap
In de afgelopen maanden heb ik een aantal jong leidinggevenden begeleid bij het versterken van hun ‘leiderschap’. Een containerbegrip inmiddels en het bleek dat zij ook niet precies wisten wat het nu echt inhoudt.
Leiderschap wordt nog vaak uitgelegd als op een goede manier ‘leiding geven aan anderen’. Wat daarbij vaak wordt vergeten is dat leiderschap begint bij onszelf. Jezelf goed kennen en in verbinding staan met je ‘innerlijke leiding’; je gevoel, je hart, je intuïtie.
Bij jezelf beginnen
Inlevingsvermogen zorgt ervoor dat we meer begrip hebben voor hoe de ander denkt en voelt. Dat we van perspectief kunnen veranderen als dat nodig is, ons in de schoenen van de ander kunnen verplaatsen. Dat draagt bij aan een betere samenwerking en communicatie.
Als je als leidinggevende emotioneel doof bent voor je medewerkers, je team niet kunt lezen of begrijpen, zul je weinig effectief zijn. Om anderen te inspireren en motiveren, zul je moeten weten wat ze willen of nodig hebben. Hiervoor is het nodig dat je eerst in contact staat met je ‘interne leiding’.
Empathie en je kunnen inleven in anderen, begint bij zelfkennis en zelfcompassie, inlevend zijn naar jezelf toe. Minder zelfkritiek leveren, maar met mildheid naar je eigen fouten en tekortkomingen kijken. Als je ze bij jezelf accepteert, kun je dat ook beter bij anderen. Dan durf je jezelf te laten zien zoals je bent, je ervaringsverhaal te delen, je kwetsbaar op te stellen. En dat alles is écht inspirerend!
Je verbindt jezelf met je omgeving, raakt mensen en hierdoor zullen zij eerder geneigd zijn zich te openen en zich met jou te verbinden. Je invloed in je werk neemt toe als je bewust je eigen visie en levensdoel waarmaakt. Je bent dan een inspiratiebron voor je medewerkers en collega’s.
Intern leiderschap is onafhankelijk van je positie. Het gaat over leven naar je eigen waarden, je diepste drijfveren en verlangens. En die in de wereld durven zetten. Op een manier waarbij je dichtbij jezelf blijft, je grenzen bewaakt en respect hebt voor de ander en jezelf. Iemand die leiderschap uitdraagt, vertrouwt niet alleen op zijn hoofd (ratio), maar kan gebruik maken van zijn intuïtie en ingevingen. Je blijft trouw aan wat je werkelijk gelooft en belangrijk vindt, dat maakt je echt/authentiek en integer. Commitment aan je eigen waarde(n) geeft vleugels aan je passie, doet je volhouden als het moeilijk wordt en levert het beste resultaat op. Misschien niet altijd (direct) in geld, maar zeker in voldoening!
Niet bij jezelf eindigen
De ziel is aanwezig op de plek waar jij werkzaam bent, in jou, in de anderen, in de organisatie. Het is aan jou om daar wakker voor te worden en te luisteren naar wat zij van jou verlangt in de situatie waar jij nu bij betrokken bent. Uit: ‘Het licht en de korenmaat’ van Hans Wopereis.
Het nieuwe leiderschap dat in deze tijd gevraagd wordt, van leidinggevenden én medewerkers, is in beginsel niet bedoeld om de omzet te verhogen en de winstdoelstellingen te maximaliseren. Wat niet betekent dat er geen groei plaats kan vinden of vruchtbare resultaten geboekt kunnen worden, integendeel. Het nieuwe leiderschap komt vooral van binnenuit, vanuit wie je bent als mens en waar je vurig in gelooft. En waarmee je elkaar wederzijds beïnvloedt en inspireert. Daarmee doorbreekt het de hiërarchie en stimuleert het een gezamenlijk ondernemerschap dat verder reikt dan de grenzen van het eigen ik en de muren van de organisatie. Het is erop gericht een constructieve en gezonde bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen.
Oefening: Waarden Top5
Schrijf eens 5 waarden op die voor jou belangrijk zijn. Voorbeelden van waarden: vrijheid, loyaliteit, integriteit, betrokkenheid, verbinding, zuiverheid, zekerheid, autonomie, groei, discipline, betrouwbaar, erkenning.
- Schrijf bij enkele waarden eens wat er gebeurt als je er respectievelijk teveel of te weinig van hebt/laat zien.
- In hoeverre komen jouw waarden overeen met de waarden van de organisatie waar je werkt?
- En zijn ze passend bij de cultuur van het bedrijf waar je werkt? Wanneer je jezelf kent en weet op welke manier jij deel uitmaakt van de ontstane cultuur, dan kun je kijken wat jíj kunt doen om dat te doorbreken.