Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Zelfregie
21
sep

Regisseur van je eigen leven

In hoeverre rol jij ergens in? Hoe vaak doe je wat volgens jou ‘moet’ in plaats van wat je écht wilt? Wanneer is het echt je eigen keuze?

Tijdens een competentiespel dat ik recent met een cliënte deed kwam naar voren dat de helft van de volgens haar te ontwikkelen competenties bij zichzelf een ‘moetje’ waren. Ze wilde het eigenlijk helemaal niet! Na uitsplitsing van de kaarten bleek dat de ‘moetjes’ allemaal rationele competenties waren en de andere die ze écht wilde ontwikkelen te maken hadden met mensgerichtheid, interactie en gevoel. Een prachtig inzicht voor haar en waar ze zich in de komende periode op wil gaan richten.

 

Ergens inrollen

Het thema ‘ergens inrollen’ zie ik vaker voorbij komen bij mijn cliënten. Ze weten niet precies wie ze zijn en wat ze willen en zeggen dan snel ‘ja’ tegen bijvoorbeeld een voorstel van een leidinggevende om een nieuwe uitdaging in hun werk aan te gaan. Maar ze vragen zich nauwelijks af of deze nieuwe functie/rol – vaak met meer verantwoordelijkheid – wel bij ze past. Bij waar hun hart ligt, bij de huidige levensfase, thuissituatie en/of bij hun behoeften en waarden (die ze meestal niet goed kennen).

Het streelt natuurlijk je ego als je gevraagd wordt en in eerste instantie geeft het je eigenwaarde een boost (ze willen mij, ik word gezien, ik ga meer verdienen). Echter, als het niet jouw eigen keuze is, bestaat de kans dat je in een latere fase denkt: ”Is dit het nu? Is dit nu eigenlijk wel wat IK wil?” Voordat je het weet ben je de regie kwijt en kun je het gevoel hebben dat je het pad van een ander bewandelt en die leidt meestal niet naar voldoening en succes.

Om iets te laten slagen in je leven, of dat nu gaat om een baan of een relatie, is het handig om eens bij jezelf stil te staan. Te ontdekken wie je bent, wat je verlangens, behoeften en waarden zijn. Goede antwoorden op deze vragen geven je kracht en maken je minder kwetsbaar voor veranderingen in je omgeving. Weten waar je voor staat geeft rust en zelfvertrouwen, waardoor je makkelijker grenzen aangeeft en bij je keuzes dichtbij jezelf blijft. Je kunt dan ook makkelijker een onderscheid maken tussen wat ‘moet’ en wat je omgeving volgens jou van je verwacht en wat je écht wilt. Van acteur in het spel van een ander word je weer regisseur van je eigen leven.

 

Hoe verstevig ik mijn zelfregie?

In een coachtraject (loopbaangericht en/of persoonlijke groei) begeleid ik je bij:

  • Zelfonderzoek en het vergroten van je zelfbewustzijn; wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en hoe zet ik stappen om dit te realiseren?
  • Verhogen van je eigenwaarde, zodat je minder geneigd ben je keuzes te laten bepalen door verwachtingen van buitenaf. Hoe erken je je eigen uniciteit en blijf je trouw aan jezelf?
  • Zicht op je kernwaarden en of deze waarden passen bij het bedrijf waar je werkt/wilt gaan werken. Helderheid rondom je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en ontwikkelpunten
  • Energiehantering; inzicht in hoe me-time, rust en stilte je dichter bij je kern brengen. Passende keuzes maken in je leven wordt op die manier makkelijker.

Als je meer gaat luisteren naar je innerlijke stem levert dat op den duur meer kracht op in je uiterlijke performance. Je bent duidelijker in wat je wilt, zonder je af te zetten tegen je omgeving. Je klinkt krachtiger, omdat je binnen- en buitenwereld samenvallen.

 

Inspiratiebron: No nonsense, met een hart | Fijlstra & Wullings