Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

proces
19
okt

Quick Fix bij burn-out

Een snelle oplossing voor je burn-out, bestaat dat? Een van mijn cliënten gaf laatst aan dat het toch wel makkelijk zou zijn als er een pilletje was tegen burn-out. Het duurde haar allemaal veel te lang, ze hoopte op een Quick Fix. Zo deed ze alles, snel en efficiënt, dus moest er toch ook zo’n ‘lean’ methode zijn om deze problemen op te lossen?

 

Crash dieet leidt tot terugval

Burn-out lijkt wat dat betreft een beetje op afvallen. Je gewichtstoename ontstaat beetje bij beetje gedurende een lange periode. Vaak heb je het niet eens zo in de gaten, totdat je broeken niet meer dicht gaan! Zoals je weet werken crash diëten niet, want wat er echt nodig is, is een verandering in je eetgewoonten en leefstijl. Je kunt jezelf natuurlijk uithongeren en dan verlies je snel een paar kilo, maar voordat je het weet zit het er weer aan (terugval) en ben je nog zwaarder dan ervoor.

Een burn-out zou je kunnen zien als overmatig je hoofd/lijf belasten, over een langere periode. En op een bepaald moment zegt je lichaam ‘het is genoeg geweest’. Ik zet je even stil, zodat je je kunt bezinnen. Wat mag er veranderen, op zowel werkvlak als privé? Vluchten naar een zonnig eiland lost niets op. Na je vakantie zit je meestal binnen enkele dagen weer in dezelfde patronen. Je zult dus iets mogen veranderen aan je dagelijkse stress in je leven, die een impact heeft op je hormoonbalans, hersenen en je slaappatroon. En die zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor concentratieproblemen, stemmingswisselingen en innerlijke onrust.

 

Focus op symptoombestrijding

Op mijn website is een van de meest gelezen blogs ‘6 voedingtips bij een burn-out’. Niet verwonderlijk, want we zoeken de oplossing altijd eerst in eenvoudige dingen die ons niet al teveel inspanning kosten. We gaan af en toe naar de sauna, sportschool of een strandwandeling maken. Allemaal prima om te doen ter ontspanning en om je stress symptomen te verminderen, maar het zal je geen blijvende oplossing voor je burn-out geven. Hooguit uitstel van de aanpak van de onderliggende oorzaken… Het duurt dus nog langer en je raakt gefrustreerd, omdat niets écht blijvend lijkt te werken.

 

Intern proces

Je leefstijl aanpassen is een lang proces dat tijd en volharding vraagt. Het is te vergelijken met een diamant die wordt gevormd onder invloed van hitte en wrijving, door een langdurig proces dat zich uit het zicht afspeelt, diep onder de grond. En daarna nog een proces bovengronds doormaakt met slijpen en polijsten, voordat het die stralende en waardevolle diamant wordt.

Als je dit betrekt op je eigen proces bij een burn-out, kun je zeggen dat er tijd, energie en bepaalde krachten voor nodig zijn om iets ten goede te veranderen. Dat proces vindt van binnen plaats. De oplossing ligt in jou en niet buiten jezelf. Het is dichterbij dan je misschien denkt. Op dit niveau (intern, oorzaak) moet je je burn-out benaderen en niet alleen op het niveau van symptoombestrijding (externe focus), al is een combinatie van die twee uiteraard prima.

Dit vraagt om bewustwording en erkenning (=moeilijkste bij mensen met een burn-out, ze blijven het ontkennen). Pas dan kun je iets gaan veranderen en komt je gewenste ‘Quick Fix’ binnen handbereik. Burn-out heeft veel te maken met de frictie tussen dat wat we daadwerkelijk willen en dat wat we denken dat anderen van ons verwachten. Je voelt je dan vaak tekort schieten en daardoor ga je nog harder je best doen.

 

Schakel tijdig hulp in

Als je continu bezig bent met ‘overleven’ en jezelf uitputten op fysiek, mentaal en emotioneel vlak, komt op een bepaald moment de man met de hamer. Wacht niet te lang met hulp vragen! Wat doe je als je in huis in brand staat? Dan bel je toch ook direct de brandweer? Als onze energie, werkmotivatie en levenslust opbranden, hebben we de neiging in stilte te gaan zitten lijden (vanuit schaamte en schuldgevoel). Weet dat je altijd een keuze hebt. Niets doen en doorgaan met worstelen is er een. Hopen op een Quick Fix en (te) snel weer volle bak aan de slag gaan is er een. En je eigen wijsheid en bewustwording aanspreken, naar je zielsverlangen luisteren is er ook een…

Maak je keuze wijs…je kwaliteit van leven hangt er in grote mate vanaf. Ga het proces met jezelf aan, geef jezelf en je lichaam de tijd om te herstellen van de jarenlange roofbouw die je erop hebt gepleegd en schakel tijdig professionele hulp in.

 

Coach of psycholoog?

Als je via je huisarts of bedrijfsarts wordt verwezen zal dat vaak naar een psycholoog zijn, omdat dit nu eenmaal standaard de procedure is bij burn-out. Echter, niet voor iedereen is dit nodig. Het voordeel van een vitaliteitscoach die ook loopbaancoach is, is dat er na herstel van je innerlijke rust (=prioriteit nr. 1) aansluitend gekeken kan worden naar je werksituatie. Soms is heroriëntatie op je loopbaan gewenst. Stel jezelf dus ook de vraag: heb ik het nog wel naar mijn zin in de functie die ik nu vervul? Of wordt het tijd om in beweging te komen? Ik ondersteun je graag in dit proces, zodat je sneller komt waar je wilt zijn.

Meer informatie: 06 40320206 | info@onestepcoaching.nl