Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

voorkom depressie
14
mei

Prozac of Nike?

Hardlopen tegen depressie

Last van een depressie of stemmingswisselingen? Ga hardlopen! Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging minstens net zo effectief werkt tegen een depressie als prozac of andere anti-depressiva, zeker op de lange termijn. Je hersenen maken stressverlagende stoffen aan als je gaat sporten. Met name hardlopen heeft een bewezen therapeutische werking tegen stressgerelateerde klachten als depressiviteit, angst, overspannenheid en burn-out.

Door te sporten maakt je lichaam de stof endorfine aan, wat een fijn gevoel geeft. Als je je goed voelt, helpt dat automatisch om je perspectief op je problemen in positieve zin te kunnen veranderen. Je krijgt een andere kijk op zaken die je bezighouden.

 

Andere voordelen die sporten oplevert zijn:

  • Lagere bloeddruk
  • Verbetering van de kwaliteit van je slaap
  • Meer energie
  • Vergroting van het libido
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Bescherming tegen hart- en vaatziekten
  • Zelfvertrouwen
  • Beter in staat tot genieten.

In een aantal gevallen van neerslachtigheid een zeer goed alternatief voor het slikken van anti-depressiva.

 

Hartcoherentie

Mensen die regelmatig sporten hebben een grotere variabiliteit van hun hartritme en meer zogenoemde coherentie dan zij die weinig bewegen. Hartcoherentie wil zeggen dat in je lichaam alles beter op elkaar afgestemd is. Als je bang, zenuwachtig, boos of gefrustreerd bent, is je hartritme ongelijk en onregelmatig (je hart weerspiegelt je emotionele toestand!). Het hartritme ziet er dan uit als opgejaagde bergpieken. Het hart kan ook een ander patroon laten zien. Dat is het geval wanneer je merkt dat je vertrouwd, geliefd of gewaardeerd wordt, wanneer je leuke dingen doet of geniet. Het hartritme heeft dan een patroon dat er veel glooiender uitziet (zie ook artikel elders op de site over hartcoherentie).

 

Kom in beweging en doe wat bij jou past

Vanzelfsprekend geldt ook voor hardlopen dat je het met mate dient te doen en langzaam opbouwt, zodat je blessures voorkomt en het niet een volgende verslaving wordt. Je hoeft overigens niet meteen een marathon te kunnen lopen. Het gaat erom dat je in beweging komt en blijft. Stem het af op wat bij jou past. Kies je eigen tempo en start rustig. Met 2x per week een rondje joggen van circa 20 minuten kom je al een heel eind! Past hardlopen niet bij je, kies dan voor een andere sport. Als je doet wat bij je past, blijf je gemotiveerd en houd je het het langste vol.

 

Pak de oorzaak aan

Het is een prima plan om regelmatig te sporten, maar vergeet daarnaast niet om ook de oorzaak van je problemen aan te pakken. Voor positieve resultaten op de lange termijn is het goed om je gedachten en emoties te observeren. In een lifecoachtraject krijg je ondersteuning bij het trainen van je brain en het omgaan met je gevoelens. Er op de juiste wijze mee om leren gaan, levert je uiteindelijk meer op dan ze te onderdrukken met medicijnen of verslavingen. Hardlopen(sport) én hulp zoeken om de oorzaak aan te pakken =  een win-win situatie.

Inspiratiebron: Uw brein als medicijn / dr. David Servan-Schreiber