Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Big dreams have small beginnings
30
aug

Overwin faalangst en begin gewoon

Heb jij een droom, verlangen of wens die je nog niet hebt gerealiseerd? Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar een veel voorkomende is het streven naar perfectie. De lat zo hoog leggen rondom je doel dat het idee alleen al je blokkeert om er überhaupt aan te beginnen.

Zo had een onderwijzer een wens tot het schrijven van een kinderboek. In ons coachgesprek bleek al snel dat hij in zijn gedachten het boek al had laten verfilmen. Toen ik hem vroeg hoe vaak hij aan zijn boek aan het schrijven was, bleek dat hij nog geen letter op papier had staan. Het verhaal zat alleen in zijn hoofd. Hij kon er niet mee starten, omdat het eindresultaat – de film – hem in de weg zat. Zijn hoofd zei: ”dat is niet haalbaar” en daarom begon hij niet met schrijven.

 

Een eerste stap, de achterflap

Om de drempel te verlagen en hem een eerste stap te laten zetten, vroeg ik hem hoe het zou zijn als hij eerst eens de achterflap van zijn boek zou schrijven. Dat leek hem een goed plan en het bracht hem meteen op het idee ook eens een kort verhaal te schrijven dat hij aan zijn groep kon voorlezen (stap 2 en 3) Prima! Dit zette hem direct in beweging.

Het resultaat was niet alleen het opheffen van zijn eigen innerlijke blokkade, maar hij kreeg meer verbinding met de groep door het delen van zijn eigen geschreven verhalen. Hiermee ging een onderliggende wens van deze onderwijzer in vervulling, te weten: beter contact met een aantal (creatieve en onrustige) kinderen in zijn groep en meer mensgericht leiderschap toepassen in zijn werk. Soms krijg je iets dat je nodig hebt in plaats van wat je wilt! Wie weet inspireert hij hiermee wel een van zijn leerlingen tot het schrijven van een boek of het maken van een film in de toekomst?

Andersom komt ook veel voor; helemaal niet helder hebben wat je droom of doel is en omdat je het eindresultaat niet kunt zien, geen eerste stap zetten. Vaak heeft dit te maken met gebrek aan zelfvertrouwen of faalangst. Herken jij dat? Soms denk je dat je eerst meer zelfvertrouwen moet hebben om in beweging te komen. Maar mijn ervaring is dat het niet helpt om te wachten tot je die angst kwijt bent. Het werkt juist andersom; bij elke kleine actie groeit je zelfvertrouwen.

Bij ontplooiing komt altijd angst om de hoek kijken, iedereen heeft daar last van. De enige remedie daartegen is: begin gewoon! Leg de lat niet te hoog, houd het klein, dichtbij jezelf, maar start ergens mee, hoe onbeduidend in jouw ogen ook. Misschien zit het in het plegen van een telefoontje, je aanmelden voor een cursus, etc. Kom in beweging en dan ontvouwt het pad zich geleidelijk aan. Het is een proces en alles van waarde kost nu eenmaal tijd. Maar als je gewoon begint, ben je voor je het weet alweer wat stappen dichterbij wat je wilt. Vergeet niet om jezelf onderweg te belonen voor je kleine succesjes. Dat verhoogt je gevoel van eigenwaarde en versterkt daarmee je zelfvertrouwen.

 

Last van faalangst of keuzestress?

In een lifecoachtraject ondersteun ik je graag bij je zoektocht en proces tot zelfontplooiing. Je krijgt helderheid over je doelen/dromen en hoe je die vorm geeft. Wat je daarbij nog belemmert en hoe je dat opheft. Of dat nu gaat om (faal-)angst, doemgedachten of keuzestress.

Voor iedereen die tevreden wil zijn over zijn/haar werk, voor meer voldoening, zingeving, werkplezier, energie en innerlijke rust.

Bel gerust als je meer wilt weten over wat ik voor jou kan betekenen: 06 – 403 202 06