Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Transformatie
20
jul

Ontdek je kansen in de crisis

De Chinezen hebben geen apart schriftteken voor het woord crisis. Het teken dat ze hiervoor gebruiken, wordt gevormd door twee karakters, namelijk een die staat voor kans en een die staat voor probleem. Is het niet fantastisch als je op deze manier tegen een crisis kunt aankijken? Dat een crisis, misschien jouw persoonlijke crisis op dit moment, beide aspecten in zich heeft en dat je een keuze hebt. Waar kies jij voor?

 

De krachtsinspanning van de vlinder

Een crisis ligt aan de basis van een veranderingsproces. Zonder crisis groeien we niet, blijft onze persoonlijkheid onderontwikkeld. Een rups spint een cocon voor zichzelf en moet zich na de metamorfose tot vlinder eerst – gedurende een krachtrovend proces – uit dit omhulsel bevrijden. Wie de uitkomende vlinder bij deze taak te hulp schiet, bewijst hem een slechte dienst. Want juist deze krachtinspanning is ervoor verantwoordelijk dat het insect de kunst van het vliegen leert. Juist deze ‘crisis’ veroorzaakt de volledige ontplooiing van de vliegorganen. Een vlinder die door vreemde hand uit de cocon wordt gehaald, kan niet opstijgen, maar komt op de grond jammerlijk aan zijn eind. 

 

Elk einde betekent een nieuw begin

In de natuur is verandering de normaalste zaak van de wereld. Alles verandert continu, in samenhang met de seizoenen. En elk einde is een nieuw begin. Als wij als mens ook op die manier tegen verandering zouden kunnen aankijken, zouden we ons er minder tegen verzetten, er minder bang voor zijn en de positieve kanten aan deze verandering ontdekken.

Om wat voor reden je je ook in een crisis bevindt, het is altijd een uitdaging, maar er schuilt ook een kans in. Het is een mogelijkheid om iets nieuws te ontdekken, je verder te ontwikkelen, mondig te worden en de verantwoording op je te nemen voor een verandering in je levenssituatie. Crises zijn spannende periodes. Een mooie kans om vastgeroeste gedrags- & gedachtenpatronen los te laten en jezelf te verbeteren.

 

Oud huiswerk

Elke crisis die je niet verwerkt, maar slechts verdringt of ontkent, is niet opgelost, maar sluimert in het beste geval. Bij de eerstvolgende gelegenheid zul je weer opnieuw geconfronteerd worden met niet-afgemaakt, oud ‘huiswerk’. Dan is het meestal moeilijker, omdat je als het tegenzit behalve de nieuwe, ook nog de oude, niet-verwerkte crisis moet verwerken. Stel jezelf een aantal pittige vragen, zoals:

  • Wat heb ik de afgelopen jaren gedaan?
  • Welke patronen/rode draden zag ik daarbij terug?
  • Welke verandering wil ik aangaan (waar een krachtsinspanning voor nodig is)?
  • Wat zijn mijn talenten, kwaliteiten en competenties?
  • Waar ligt mijn hart/passie?
  • Wat geeft mijn leven ZIN en voldoening?
  • Hoe kan ik zelf een eerste stap zetten om uit deze crisis te komen?

Creëer een betere toekomst voor jezelf en voor anderen.

Kun je daar wat ondersteuning bij gebruiken? En wil je sneller stappen zetten naar een prettiger toekomst? Neem dan contact op voor een (telefonisch) kennismakingsgesprek en/of afspraak voor een intake: 06 403 202 06  | info@onestepcoaching.nl

Bron: Leef je droom / Jörg W. Knoblauch, J. Hüger en M. Mockler