Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

One small step
20
jul

One small step

Gefascineerd volg ik de documentaire ‘Chasing the moon’. Ik was net te jong om de maanlanding 50 jaar geleden bewust mee te maken, maar het is mooi om nu alsnog te zien wat er allemaal bij kwam kijken. Veerkracht, doorzettingsvermogen, samenwerking, politieke spelletjes, bijzondere pr acties en astronauten die hun leven verloren in de testfase. Vaak besef je niet wat er achter de schermen allemaal gebeurt om tot zoiets groots te komen. Wat kun je hiervan leren als het gaat om jouw eigen leven en loopbaan?

 

In beweging komen

Mijn bedrijf heet One Step Coaching en dat is niet zomaar. Ik heb zelf ervaren dat met het zetten van een eerste stap, hoe klein ook, er beweging komt en er mooie nieuwe ontwikkelingen tot stand komen. Tijdens een bergtocht in Italië in 2006 verdwaalde ik met mijn vriend en na 10 uur over bergtoppen en langs ravijnen kwam ik op een punt waarop ik ging zitten en dacht ‘laten we maar wachten op een helikopter’ om ons van deze berg te halen. Mijn benen wilden niet meer en mentaal zaten we er behoorlijk doorheen. En toch ging er kort daarna een knop om – noem het een overlevingsmechanisme – waardoor ik tegen mezelf zei: “zet gewoon één stap, blijf in het moment (niet teveel nadenken over waar dit heengaat) en kom gewoon in beweging”. En het werkte..het duurde nog wel een paar uur en zonder zaklamp door een bos met beren, maar uiteindelijk kwamen we in een skidorp aan (2,5 uur rijden van ons vertrekpunt).

 

Welke kant moet ik op?

Na dit avontuur ben ik pas richting het coachvak gegaan en toen het eenmaal tijd was voor het kiezen van een naam voor mijn bedrijf, hoefde ik niet lang na te denken. In mijn praktijk komen nu ook vaak mensen die symbolisch gezien op zo’n berg zitten. Fysiek en mentaal uitgeput zijn. Het gevoel hebben dat ze het niet meer weten, zich afvragen ‘welke kant moet ik op?’ en ‘hoe kom ik uit deze impasse/stagnatie en ik durf gewoon niet zo goed een stap te zetten’. Ze denken vaak teveel na over de toekomst en willen NU al helder hebben waar ze uitkomen. Het vervelende daarvan is dat het blokkeert en angst oproept.

Kom gewoon in beweging, zet een stap. Want echt, één kleine stap kan je een onverwachte sprong voorwaarts bezorgen. Zo vond een aantal cliënten van mij recent in korte tijd een nieuwe baan, totaal onverwacht. Omdat ze in beweging kwamen, de focus en energie op de juiste dingen gingen richten, hun angst overwonnen. Ik liet ze zien HOE je dat doet en begeleidde hen in ‘minder denken, meer ervaren’.

 

Hoe kom jij tot een ‘Giant Leap’ in je loopbaan?

Wat we van de astronauten kunnen leren is dat je het nooit alleen doet. Vraag jij hulp bij de dingen waar je momenteel mee worstelt? Of blijf je in je eentje ploeteren? Doe je aan testfases? Draai je wel eens mee op een andere afdeling of bij een andere organisatie om te ervaren hoe dat is? Om iets nieuws te leren en jezelf te blijven ontwikkelen.

Het is vaak nodig om stappen buiten je comfortzone te zetten om iets te veranderen in je leven en werk. Maak jezelf zichtbaar, bijvoorbeeld met een professioneel LinkedIn profiel of door op je werk jezelf meer te laten zien en jouw kennis te delen. Geloof in jezelf, zet door, houd vol bij tegenslag en leer omgaan met politieke spelletjes. Toon veerkracht als zaken niet meteen lukken, probeer het gewoon opnieuw en leer van je fouten.

En vooral: pieker niet teveel! Met ‘denken over’ maak je geen grote sprongen, omdat angst je dan tegenhoudt. Ga doen en ervaren, zet kleine stappen. Al is het maar One Small Step!


Kun je hier wat ondersteuning bij gebruiken om na de zomer zo’n kleine stap (of een Giant Leap) te zetten? Neem dan contact op met me: 06 403 202 06 of info@onestepcoaching.nl