Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Verandering van richting
03
sep

Natuur als spiegel bij keuzestress

Tijdens een outdoor sessie in de natuur rondom het thema keuzestress bij verandering, kwam er een grote libel op de voet van mijn cliënt zitten. Nu weet ik veel over de symboliek van de natuur en de betekenis hiervan bleek verrassend goed te matchen bij waar hij op dat moment tegenaan liep.

Hij zat in een fase in zijn leven waarin hij knopen door wilde hakken rondom keuzes in zijn werk. Wilde graag van richting veranderen, maar stagneerde in de vele opties die er waren. Daarnaast probeerde hij zijn keuzes rationeel en analytisch te benaderen en door de outdoor sessie kwam hij meer bij het gevoel/ervaren van wat de passende keuze was.

 

Symboliek van de libel

De libel is een snelle vlieger, draait, is wendbaar en verandert van richting…vliegt zelfs achteruit. Het duurt enige tijde voordat de libel zijn fonkelende kleuren krijgt. Dat weerspiegelt het idee dat met de rijpwording onze ware kleuren doorbreken. Dat is een proces, dat tijd kost en geduld vraagt. Als je een keuze probeert af te dwingen, een Quick Fix wilt, bestaat de kans dat je vastloopt of van je pad afgaat.

De libel leeft in twee rijken, het waterrijk (in hun jeugd) en het luchtrijk. Het waterrijk symboliseert het emotionele (gevoel/ervaren/onbevangenheid), het luchtrijk het rationele (denken/verstandelijke helderheid/controle). Als er een libel in je leven verschijnt, heb je mogelijk behoefte aan frisse lucht met betrekking tot het emotionele. Wil je meer voelen en ervaren in plaats van denken. Misschien mag je je keuzes in een nieuw perspectief zien of een verandering doorvoeren die meer vanuit het hart komt. Wellicht verzet je je tegen verandering uit angst voor de gevolgen?

Het duurt 2 jaar voordat de nimf zich tot volwassen libel ontwikkelt. De libel staat daarmee voor een transformatieproces van 2 jaar. Ofwel sta je daar aan de vooravond van, ofwel sluit je momenteel een periode af die 2 jaar heeft geduurd en is het tijd voor het doorhakken van knopen. De libel spoort je aan om je creatieve verbeelding tot een toverkracht in je leven te maken.

 

Puzzelstukjes op hun plek

Met mijn cliënt heb ik de natuur als spiegel gebruikt voor de keuzes waar hij voor stond en door het te gaan ervaren in plaats van zijn opties tot in detail te analyseren, kwam hij met deze natuurlijke en speelse aanpak tot bruikbare inzichten. Er kwam focus, puzzelstukjes vielen op hun plek en hij heeft nu helder welke stappen er de komende periode nodig zijn om de flow in zijn leven/werk terug te brengen.

Wil jij deze krachtige coachmethode ook eens ervaren voor een vraagstuk waar jij mee zit?

Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info over hoe dit in jouw situatie inzetbaar is: 06 403 20206 | info@onestepcoaching.nl