Multi-jobben of toch liever focus?
Afgelopen vrijdag woonde ik een seminar bij waar een van de sprekers het onderwerp ‘multi-jobben’ onder de aandacht bracht. Ook wel ‘stapelbaan’ genoemd; meerdere banen naast elkaar erop nahouden. Ofwel in loondienst of in combinatie met werken als ZZP’er. Het is geen nieuw fenomeen, maar komt wel steeds vaker voor.
De vraag is of dit multi-jobben geschikt is voor iedereen. Daarover lopen de meningen uiteen. Sommigen beweren dat dynamische types die houden van afwisseling, gedijen bij het doen van meerdere dingen naast elkaar. Vooral als je beide banen écht leuk vindt en het energie geeft. Maar misschien zit jij in zo’n multi-job situatie vanuit pure noodzaak. Uit de ervaring die ik er zelf mee heb en wat ik terugzie in mijn praktijk bij mensen met een burn-out, ben ik geen voorstander van het stapelen van banen. Dit heeft vooral te maken met het gebrek aan focus, dat er onvermijdelijk mee gepaard gaat. In dit blog de valkuilen daarbij en wat het je oplevert als je wél focus aanbrengt.
Niet kiezen is verliezen
Als je moeite hebt met keuzes maken, kan het heel verleidelijk zijn om alle opties open te houden. Ook als je een multi-talent bent, veel verschillende dingen erg goed kunt en leuk vindt. De reden waarom we niet kiezen, heeft meestal weinig te maken met ‘niet-weten’ wat dan, maar met de angst voor verlies. Verlies van: baan/inkomsten, zekerheid, waardering van anderen, status/aanzien, controle. Het is dan veel makkelijker om maar alles te blijven doen en opties en escape-routes open te houden.
Voordelen: je kunt inderdaad nog alle kanten op, gevoel van vrijheid, je hoef je niet echt te binden en datgene dat je na aan het hart ligt hoef je (nog) niet los te laten
Nadelen: je doet dingen maar half-half en zaken komen niet echt goed van de grond. In geval van werk in loondienst combineren met ZZP’er zijn, kan je loyaliteit richting je werkgever in het gedrang komen, kunnen je carrièrekansen verkleinen. Terwijl je eigen bedrijf niet echt goed van de grond komt, omdat je daar ook niet 100% aandacht op hebt. In relaties: het oude houdt mogelijke vernieuwing tegen.
Niet kiezen=verliezen! Alle opties openhouden lijkt dan misschien een gevoel van vrijheid te geven, maar uiteindelijk wordt al die vrijheid qua keuzes een beperking, waardoor er stagnatie optreedt.
Focus voor beter resultaat
Als een fotograaf met zijn camera de focus wil leggen op het onderwerp dat scherp in beeld mag komen, maakt hij de achtergrond vaag. Alle afleidingen zijn daarmee onzichtbaar en je aandacht gaat naar dat waar het écht om gaat. Dat komt in al zijn pracht tevoorschijn. Zo kun je dat ook zien voor jezelf of je bedrijf en wat je graag in de wereld wilt zetten. Wat zijn de afleiders? Ben je bereid om ze ‘onscherp’ te maken, los te laten en een keuze te maken waarop je je onverdeelde aandacht richt? Als extra stimulans een aantal voordelen van focussen:
- Je houdt tijd en energie over; als je kiest voor één baan, je specialiseert in je vakgebied, hoef je je alleen nog maar in die materie te verdiepen. Het beperken van keuzes werkt bevrijdend
- Er is meer innerlijke rust; keuzes maken en zaken loslaten geeft opluchting. Het vermindert gevoelens van stress en ‘ervaren’ werkdruk
- Door focus ontstaat er flow; de energie stroomt weer, stagnatie lost op, geld stroomt makkelijker. Je gaat eerder resultaat zien; dat waar je je aandacht op richt, groeit.
- Anderen begrijpen beter wat je doet; je bent helder, waardoor ze makkelijker een bijdrage aan je groei kunnen bieden
- Focus vergroot je kans op succes! Op persoonlijk vlak en in je werk. Je voorkomt een burn-out en relatieproblemen door ‘roloverbelasting’ (meerdere petten ophouden).
Hoe houd je focus?
De vragen die je jezelf hierbij mag stellen is: wanneer behoud je het niet? In welke situaties? En wat gebeurt daar dan precies? Wordt je bewuster van je eigen denkpatronen/gevoel/gedrag daarbij.
Enkele tips om je focus te behouden:
- Creëer een visie voor je toekomst; als je weet waar je uiteindelijk naartoe wilt, is het makkelijker om op koers te blijven en niet toe te geven aan allerlei afleiders op je pad
- Bouw rustmomenten in en neem afstand om zaken weer scherp te zien
- Weet wie je bent en wat je wilt; dat maakt kiezen en je grenzen bewaken eenvoudiger
- Zorg voor ontwikkeling van je intuïtie/gevoel en durf daarop te vertrouwen
- Zorg voor een goede gronding; hierdoor komt er meer rust in je hoofd en zijn er minder negatieve gedachten en overtuigingen die je van je koers afbrengen
- Verhoog je gevoel van eigenwaarde. Met een positief zelfbeeld word je minder door angst geleid. Angst en onzekerheid brengen je naar afleiders in plaats van naar je doel. Dan ga je jezelf en je vooruitgang saboteren.
Van stagnatie naar flow
Een goed gevoel van eigenwaarde is de grootste diamant die je bezit! Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en helpt je bij het oplossen van stagnatie. Van blokkades in jezelf, in je werk en in je privéleven. Als je de kunst van focus goed beheerst en werkt aan het verhogen van je eigenwaarde, is meerdere banen/functies naast elkaar erop nahouden hoogstwaarschijnlijk niet meer nodig en zelfs onwenselijk!
Wil jij deze kunst beter onder de knie krijgen? En daardoor makkelijker keuzes maken, grenzen bewaken en je doelen sneller realiseren? Ik ondersteun je graag daarbij en begeleid je om van een gevoel van stagnatie terug te komen naar meer flow in je werk en privéleven. Zodat je voldoening, innerlijke rust en plezier ervaart en in je werk productiever en creatiever wordt. Je leert hoe je je energie beter hanteert, zodat je je werk-privé balans behoudt.
Voor meer info of het maken van een afspraak: 06 403 202 06 | info@onestepcoaching.nl