Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Werkplezier
29
mei

Meer werkplezier, hoe dan?

“Dames en heren, kassa 5 gaat voor u open!”

Zaterdag stond ik in een van de lange rijen bij de kassa van de Plus supermarkt. De stemming was zoals vaker in dit soort situaties gelaten. Totdat de cabaretier onder de medewerkers zijn altijd vrolijke zelf in de strijd gooide en zich ontpopte van ‘medewerker groente/fruit’ tot reddende engel bij de kassa. Als een volleerd marktkoopman schalde hij luid: ”Dames en heren, kassa 5 gaat voor u open!” Op zich een heel normale mededeling natuurlijk, maar door de wijze waarop hij het bracht (zoals meneer Piekema van de AH reclame), begon iedereen te lachen. Zo’n 80 man waardoor het net leek of we echt in het theater waren in plaats van in de supermarkt! De stemming ging van gelaten naar los en gezellig. Mensen lachten naar elkaar en begonnen een praatje terwijl ze wachten (wat daarmee minder erg werd..).

Eenmaal achter de kassa zette hij zijn ‘act’ voort  (hij is altijd zo weet ik uit ervaring, of hij nu bij de groente staat of elders). Bij een oudere dame die op deze drukke zaterdagochtend haar portemonnee wilde ontdoen van haar losgeld riep hij: ”Dames en heren, voor kleine bedragen mag u pinnen!” (lachsalvo nr. 2). Nu ik het opschrijf schiet ik zelf weer in de lach. Dat bereikte hij ook bij zijn collega’s en zijn manager. Die kwam met een lach op het gezicht een kijkje nemen wat er voor zoveel opgewektheid in zijn winkel zorgde.

 

Geef meer

Waarom ik dit verhaal met je deel? Voor mij is deze jongen (20-er) een voorbeeld voor HOE je in je werk kunt staan, ongeacht van WAT je doet en hoe je daarmee een positieve invloed uitoefent op je omgeving. Zijn humor bracht direct ontspanning (=verlaging werkdruk). Hij maakte de dag van de klanten net iets vrolijker, behalve van de oudere dame. Hij deed de slogan van deze supermarkt (Plus geeft meer) eer aan, maar dan op zijn geheel eigen wijze, wat niets van doen had met geld of kortingen. Een +++++ wat mij betreft voor hem!

Zonder dat hij het waarschijnlijk beseft paste hij ‘persoonlijk leiderschap’ toe. Hij gaf het goede voorbeeld, was niet bang om zich zichtbaar te maken, gaf grenzen aan op een relativerende manier, zorgde voor vermindering van de werkdruk en voor een goed begin van de dag van zowel klanten als collega’s door zijn relativerende humor.

 

Ervaar jij werkplezier?

Misschien een goede vraag om jezelf eens te stellen. En als het antwoord ‘nee’ luidt, wat zou je dan ZELF kunnen doen om hier verandering in te brengen? Als we wachten tot de ander iets verandert, kan dat lang duren. Kijk wat je zelf kunt doen om jouw werk een stukje leuker te maken, jobcraften noemen we dat. En, als dat volgens jou niet mogelijk is in de omgeving waar je je nu bevindt, zet dan actief stappen naar iets anders. Ook dat is blijk geven van persoonlijk leiderschap.

Ik ondersteun je bij het uitzoeken wat je dan precies zou willen en begeleid je bij het versterken van je intern/persoonlijk leiderschap, zodat je de stappen ook daadwerkelijk gaat nemen en niet langer hoeft te wachten op ‘gunstiger’ omstandigheden. Creëer ze zelf!