Meer rust in je lichaam via hartcoherentie
Een manier om meer rust in je lichaam te krijgen is de hartcoherentie methode. Deze methode gaat ervan uit dat je hartritme je emotionele toestand weerspiegelt, beter dan welk ander orgaan dan ook. Bij verstoring (stress, negatieve emoties) zie je een chaotisch patroon in het ritme, bij een positieve emotionele toestand is je hartslag in een goed (coherent)ritme. Je hart slaat anders en je denkt anders, wanneer je bang of gelukkig bent.
Hartcoherentie verlaagt je bloeddruk, versterkt je immuunsysteem en vermindert het cortisolgehalte (stresshormoon)in je bloed met 23%(!), wat kan helpen bij het verminderen van PMS (premenstruaal syndroom) bij vrouwen, vermindering van irritatie, depressieve gevoelens en vermoeidheid. Een hoog cortisolgehalte wordt ook in verband gebracht met huidveroudering, acné en verlies van geheugen en concentratie. Kortom, hartcoherentie kan je vele voordelen opleveren, op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak, wat positieve gevolgen heeft voor je gezondheid en welzijn.
In 4 stappen naar een beter hartritme
Stap 1) Aandacht en stilte
Net als bij yoga, meditatie en andere ontspanningstechnieken is de eerste stap je aandacht naar binnen richten. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt en aanvaard dat je al je zorgen voor een paar minuten op zij schuift.
Stap2) Ademhaling
Richt je aandacht op je ademhaling. Goed ademen zorgt er namelijk direct voor dat je zenuwstelsel tot rust komt; de fysiologische rem gaat erop. Adem rustig in en uit door je neus en volg je ademstroom. Concentreer je op je uitademing, pauzeer een of twee seconden, en adem dan weer in. Laat je meevoeren op je ademhaling tot deze op een natuurlijke manier overgaat in een licht gevoel van evenwicht. Elke keer als er gedachten voorbij komen, keer je terug naar je ademhaling.
Stap 3) Focus
Richt je aandacht nu op je hartstreek. Leg je rechterhand op je borst en leg je linkerhand op de rechter. Breng je ademhaling naar dit gebied rondom je hart en houd je aandacht daar. Je ademt als het ware in en uit via je hart.
Stap 4) Gevoel
Voel de warmte van je hart. Misschien worden je handen warm, neem het maar waar zonder oordeel en blijf je aandacht houden bij het gebied rondom je hart. Als je hart wat aanmoediging nodig heeft (als je hart lang in een winterslaap heeft verkeerd), kan het helpen om een gevoel van dankbaarheid op te roepen. Het hart is buitengewoon gevoelig hiervoor, voor elk gevoel van liefde. Denk aan een persoon voor wie je liefde voelt of aan een gebeurtenis of moment waarop je je prettig voelde en beleef dat opnieuw (zie het als het ware voor je). Sta stil bij dit positieve gevoel en sta jezelf toe om het te voelen. Een heel eenvoudig teken dat de hartcoherentie tot stand is gekomen, is als je merkt dat je een glimlach voelt opkomen.
Je kunt bovenstaande stappen bijvoorbeeld dagelijks 5-10 minuten doen. Deze vier stappen kunnen je helpen om meteen je stress te verminderen. Hoe meer je deze oefening traint op momenten dat je niet al te gespannen bent, hoe beter je deze kunt toepassen op momenten dat je niet zo lekker in je vel zit of angstig bent.
Luisteren naar je hart
De coherentie in het hartritme wat je op deze manier tot stand brengt verspreidt zich snel naar je emotionele brein, dat hierdoor aan stabiliteit wint en het signaal krijgt dat in je fysiologie alles in orde is. Het emotionele brein reageert hier vervolgens weer op door de hartcoherentie te versterken. Dit tweerichtingsverkeer van signalen leidt tot een positieve spiraal en stabiliseert je zenuwstelsel. In deze toestand ben je in staat om alles wat er op je pad komt het hoofd te bieden. En je krijgt meer toegang tot je intuïtie. Je kunt dan letterlijk beter luisteren naar je hart. Het hart fungeert bij een interne dialoog als een brug naar de gevoelens in je ‘onderbuik’, als een tolk voor het emotionele brein. Ook je cognitieve vermogens nemen toe (bij stress kun je minder goed nadenken, concentreren, ontstaat vergeetachtigheid, etc.). Uit onderzoek is gebleken dat hartcoherentie rechtstreeks de prestaties van de hersenen beïnvloed.
Het spreekt voor zich dat bovenstaande het beste werkt als je het regelmatig toepast. Mensen die dagelijks yoga beoefenen zijn bijvoorbeeld eerder in staat om tot hartcoherentie te komen.
Hartcoherentie oefeningen en ontspanningsoefeningen maken onderdeel uit van een coachtraject, als er sprake is van behoefte aan meer innerlijke rust. Check ook de pagina over Vagal Toning.
Bel of mail voor meer informatie of het maken van een afspraak: 06 403 202 06 | info@onestepcoaching.nl