Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

sprong wagen
15
apr

Maak jij de overstap naar een ander beroep?

Vorig jaar besloot een nichtje van me om haar baan als juf in te ruilen voor een functie als jeugdzorg medewerker. En recent maakte een cliënte van me de overstap van receptioniste in de zorg naar een functie als zorghulpverlener. Via een leer-/werktraject bij een partnerorganisatie in de zorg krijgt zij nu de mogelijkheid alsnog zo’n stap in haar loopbaan te zetten.

In beide gevallen ging het om een overstap richting een andere beroepsklasse en niet om een complete carrièreswitch. Al vragen de functies om aanvullende competenties en vaardigheden, kunnen beide dames hun jarenlange ervaring met de doelgroep prima inzetten in hun nieuwe baan.

 

De sprong wagen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer mensen wisselen van beroep. In 2017 waren er maar liefst 937.000 mensen met een ander beroep dan het jaar ervoor. Wisseling van beroep komt volgens het CBS naar verhouding vaker voor bij jongeren tot 25 jaar en hoger opgeleiden. In mijn praktijk zie ik echter ook volop 30-ers en 40-ers die de sprong wagen. Sommige gaan voor een échte carriereswitch. Bijvoorbeeld richting werk waarin zij hun creatieve talent meer tot uiting kunnen brengen. Of ze hebben behoefte aan inhoudelijk meer betekenisvol werk, het verlagen van hun werkdruk, meer autonomie en regelruimte, meer uitdaging en/of persoonlijke ontwikkeling.

Nu de economische crisis over zijn hoogtepunt heen is, zijn mensen weer wat beweeglijker op de arbeidsmarkt en ontstaan er weer nieuwe kansen en mogelijkheden voor zo’n stap. Overweeg jij ook de sprong te wagen? Samen onderzoeken we in een coachtraject waar jouw unieke talent ligt, hoe je helderheid schept in je keuzes en wat je eventueel nog tegenhoudt de stap te zetten. Ik inspireer en ondersteun je om je goede voornemens ook daadwerkelijk om te zetten in concrete actie. Daarbij kan ik je natuurlijk van alles vertellen over mijn eigen carrièreswitch zo’n 10 jaar geleden en hoe ik daarbij ging van ‘dromen over’ naar doen!

 

Sleutelen aan je baan

Overigens is een rigoureuze carrièreswitch niet altijd noodzakelijk. Via loopbaancoaching kun je er ook achter komen dat door aanpassing van je taken, intern doorstromen of een verandering van perspectief op het huidige werk, je toch nog wilt blijven. We doen dan aan ‘job crafting’; sleutelen aan je baan zonder weg te gaan.

Meer weten of een afspraak plannen? Bel of mail: 06 403 202 06 | info@onestepcoaching.nl

 

CBS bron: PW magazine