Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Luisteren naar je lichaam
11
jan

Luisteren naar de signalen van je lichaam

Vaak besteden we te weinig aandacht aan de signalen die ons lichaam geeft. We verzinnen met ons hoofd een uitleg ervoor of we voelen helemaal niets. Maar wanneer we de signalen negeren, zorgt ons lichaam er wel voor onze aandacht op creatieve wijze te trekken.


Toxic Shock Syndrome

Zo kampte ik zelf sinds begin december met nachtzweten, opvliegers, ernstige vermoeidheid, slapeloosheid, adhd-achtige trekjes en blauwpaarse voeten. Ik dacht aan overgangsklachten en wintertenen, smeerde wat, las een boek over de overgang en slikte supplementen. Trachtte me over te geven aan deze nieuwe fase…

Totdat zangeres Barbara Straathof in december op 41-jarige leeftijd overleed aan baarmoederhalskanker. Dit maakte dat ik me afvroeg wanneer ik voor het laatst een uitstrijkje had laten maken. En ‘iets’ in mij vertelde me dat het niet goed zat in mijn lijf. Helaas kon ik door drukte in mijn eigen agenda en die van mijn huisarts pas in het nieuwe jaar terecht.

Wat bleek? Ik had een bacteriële infectie (zonder koorts…, dat kan blijkbaar als je weerstand ok is) veroorzaakt door een vergeten tampon!!! Nu herstellende met een antibioticakuur, geen ‘overgangsklachten’ meer (halleluja!) en mijn mooie voeten zitten er nog aan. Ik realiseer me hoeveel geluk ik heb gehad, want TSS (Toxic Shock Syndrome) door een vergeten tampon kan ernstige gevolgen hebben voor al je organen. Het deed me eens te meer beseffen hoe belangrijk het is om goed naar je lijf te luisteren en niet te lang door te blijven lopen met klachten. Tegenwoordig kun je alles online opzoeken, ook ik deed dat en dan bestaat de kans van te lang zelf ‘dokteren’.

 

Wijsheid van ons lichaam

Wanneer we aandacht besteden aan ons lichaam, stellen we de instinctieve wijsheid ervan in staat om te helpen gezond te blijven.

Dit geldt vanzelfsprekend ook als je je constant moe en emotioneel uit evenwicht voelt door je werk. Ik zie genoeg cliënten die bij me komen met een burn-out, maar dit zelf zo niet benoemen (en vaak niet zien). De oorzaak van hun klachten zoeken ze buiten zichzelf, zoals in de hoge werkdruk. Ze blijven doorrennen, zetten vaak nog een tandje extra bij om het allemaal voor elkaar te krijgen. In plaats van even stil te staan en te voelen wat hun (wijze) lichaam ze te vertellen heeft.

Mijn ervaring is dat zodra dit kwartje valt en ze wel gaan luisteren naar de signalen van hun lichaam, de burn-out klachten eerder verdwijnen. En ze ook eerder in staat zijn om passende keuzes te gaan maken voor hun toekomst. Soms zegt ons lijf: “Nu is het genoeg geweest, ik zet je even stil, zodat ik kan herstellen”.

Ik wens je een gezond 2017!