Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Zielsverlangen
08
aug

Luister naar je zielsverlangen bij keuzes maken

Wat is een zielsverlangen, hoe luister je ernaar en waarom is dat nuttig bij het maken van keuzes in je leven?

Ik kwam op dit onderwerp na het zien van een interview met Daphne Bunskoek, waarbij het o.a. ging over ‘op je ziel trappen’. Een uitdrukking die vaker wordt gebruikt, maar wat niet zoveel met je ziel van doen heeft. Het gaat over je gekwetst voelen door wat iemand doet en/of zegt; meer een ego-dingetje en minder een zaak van de ziel. Best een lastig begrip dus die ziel. Je kunt er niet op staan, het is ontastbaar, bijna niet uit te leggen. Ik doe in dit blog toch een poging aan de hand van mijn eigen ervaringen ermee. En leg de link voor je met het volgen van je zielsverlangen en wat dat je oplevert.

 

Definitie van zielsverlangen

Dit is een blijvend verlangen dat steeds weer in je leven terugkomt, in diverse vormen. Uitingen van onze diepste levensopdrachten, waarbij je een bijzondere vreugde ervaart als je ze realiseert. Het kunnen verlangens zijn naar rust, harmonie, groei, balans, een bijdrage leveren in de wereld, een missie, passie. En je kunt er gehoor aan geven of niet…

 

Voeding voor je ziel

Als ik spirituele boeken lees of teksten schrijf die zonder inspanning uit mijn vingers vloeien, valt me op dat als ik daarna in de spiegel kijk, mijn ogen stralen. Anderen zeggen dat dit ook gebeurt als ik hen met passie over mijn coachvak vertel. Hoe komt dat? Ik doe hier ogenschijnlijk niets bijzonders voor en toch gebeurt het. Ik verklaar het als volgt: als ik dingen doe die voedend zijn voor mijn ziel, gaan mijn ogen stralen (ogen zijn de spiegel van de ziel..). Het zijn dingen die bij me passen en waarbij ik een gevoel van authenticiteit ervaar.

Andersom gebeurt me ook; dat mijn ogen dof zijn, het leven eruit is. Als ik terugkijk naar wat ik dan aan het doen was, waren het zaken die haaks staan op waar ik voor sta. Ik heb dat bijvoorbeeld als ik langdurig naar (goede, maar gewelddadige) Netflix series kijk als Bloodline en Ozark of veel nieuws kijk wat de focus op negativiteit legt. En als ik zaken doe die niet in lijn liggen met mijn eigen normen en waarden of grensoverschrijdend zijn. Dingen dus die niet-passend zijn bij me en die mijn ziel niet voeden. In dit soort fases word ik ook eerder ziek (energie lekt weg en mijn lijf raakt uit balans).

Dit laatste zie ik ook bij mijn cliënten met een burn-out. Na jarenlange roofbouw en uitputting van hun lichaam, gaat het kaarsje uit. Je lijf laat je merken dat het genoeg is met dat grensoverschrijdende gedrag. Veelal volgen zij ook (nog) niet hun zielsverlangen in het werk.

 

Kies de route waar je ogen van gaan stralen

Om keuzes te maken waar je je goed bij voelt en die écht bij jou passen, is het nodig dat je de ‘innerlijke route’ kiest. Meer naar je innerlijke stem gaat luisteren in plaats van je ratio, die zich vaak laat leiden door externe factoren (zoals geld, aanzien/status en waardering van derden). Deze zaken leiden uiteindelijk tot een gevoel van leegte en zijn vaak stress verhogend.

Om meer je zielsverlangen te kunnen volgen, dien je allereerst het contact met jezelf te herstellen. Dit doe je o.a. door rust & stilte opzoeken en te mediteren. Ook buiten zijn in de natuur helpt, aangezien je dan weer in contact komt met je eigen natuur. En als je innerlijke stem misschien al een tijdje tegen je zegt ‘stop daarmee, laat het los’ (een relatie die ongezond is, werk dat niet meer past, etc.) doe dat dan ook! Laat je niet van de wijs brengen door je ratio die je probeert in de situatie te houden. Breng een verandering aan en zie wat het je oplevert. Hoe vaker je luistert naar je innerlijke stem, hoe makkelijker het zal worden om passende keuzes te maken, knopen door te hakken. En om in je leven routes te kiezen die jouw zielsverlangen reflecteren en waarvan je gaat stralen!