Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Loslaten
01
jun

Kunst van het loslaten

De enige constante in het leven is verandering. Alles is van voorbijgaande aard en verandering is een natuurlijk proces. De seizoenen in de natuur zijn daar een mooi voorbeeld van. Elke verandering vraagt om een afscheid, om loslaten. En alleen als het afscheid lukt, kunnen we ons echt met het nieuwe inlaten, kan er iets nieuws groeien. Als je levend wilt blijven, moet je steeds opnieuw veranderen. Want wat niet verandert, verstart.

 

Verruim je leven

Het lijkt zo makkelijk om te laten gaan wat niet meer goed voor je is of waar je last van hebt. Maar in de praktijk blijkt loslaten nog niet zo eenvoudig. Velen van ons associëren ontspanning met een vertrouwde omgeving of een vertrouwde manier van doen, zelfs als ze ons geen rust meer bieden. Dan nog voelt het veiliger dan het onbekende. Een andere omgeving of situatie jaagt ons angst aan en we weten niet wat we voor het oude vertrouwde in de plaats krijgen. Daarom blijven we veelal liever waar we zijn. Maar echte ontspanning ontstaat niet door jezelf op te sluiten in een beperkte geestelijke en fysieke ruimte. Ze ontstaat zodra je je leven verruimt en ervoor kiest om alles wat ‘normaal’ en ‘gewoon’ is, los te laten.

 

Wat geeft het je?

Het bewust worden van de prijs die je betaalt voor het vasthouden aan iets wat je niet meer dient, kan je helpen om los te laten. En wat nog meer motiveert is het besef wat het je zou geven om los te laten. Je te realiseren waar je ten diepste van binnen naar verlangt en wat het je zou opleveren als je dat zielsverlangen zou volgen. Loslaten geeft je ruimte, vrijheid en nieuwe energie. Het biedt je nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Door het zelf scheppen van die ruimte ontstaan – bijna als vanzelf – nieuwe dingen. Je creëert ze als het ware zelf door jezelf de ruimte te geven.

 

Hoe kan ik leren loslaten?

Tijdens een coachtraject krijg je zicht op wat jou belemmert om los te laten. Je gaat zien wat het je oplevert als je dat wel gaat doen. Je gaat je meer afstemmen op je binnenwereld, zodat je in contact komt met je zielsverlangen (wat wil je écht?). Je komt letterlijk in beweging en leert om bewuster en vanuit een ander perspectief naar zaken te kijken en meer in het NU te leven in plaats van in het verleden.

 

Open een nieuwe deur voor jezelf

Als je de ene deur dicht doet, opent zich een nieuwe. Als je vasthoudt aan het oude, maak je geen plaats voor het nieuwe. Dat geldt voor een baan of relatie die je niet meer dient, gedachten en oude patronen. Loslaten is minder bang zijn en meer lief hebben. Heb jezelf lief en gun jezelf een betere toekomst. Het enige moment dat je hebt is nu. Het moment waarop je alles kunt realiseren wat je maar wilt. Open een nieuwe deur voor jezelf.