Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

soft skills
29
aug

De kracht van soft skills

Enige tijd geleden begeleidde ik een jong leidinggevende (20-er) die de wens had om zijn soft skills meer te ontwikkelen. Uit zijn omgeving kreeg hij terug dat ze hem soms moeilijk benaderbaar vonden door de houding die hij aannam. Hij wilde hier graag verandering in brengen om tot betere samenwerking en resultaten met zijn team te komen.

Wat mij opviel bij onze eerste ontmoeting is dat hij in de wachtruimte druk was (en bleef) met zijn mobiel, me niet aankeek toen ik hem begroette en een glimlach ontbrak toen hij me een hand gaf. Bovendien was het een beer van een vent, waardoor zijn non-verbale gedrag nogal dominant overkwam (Trumpisme?).

In ons gesprek gaf ik dit later uiteraard terug als voorbeeld en wat dit me mij deed. Hij had zich niet gerealiseerd welke invloed dit op anderen had en nam zich voor hier direct iets aan te gaan veranderen in zijn dagelijkse praktijk. Verder viel op dat hij zich vrij hard kon opstellen richting medewerkers/vrienden. Er mistte wat inlevingsvermogen en empathie in zijn uitspraken en hij kon mensen keihard laten vallen die niet ‘van nut’ voor hem en/of zijn te bereiken doelen waren.

Na een paar coachsessies, waarin zijn stoere muurtje beetje bij beetje zakte, kwam zijn kwetsbare en onzekere kant meer naar voren. Hierdoor kregen we meer ‘verbinding’; iets waar hij juist zo naar verlangde in zijn werk/leven. Door dit tijdens de coaching te ervaren – waarbij hij ook meer in verbinding kwam met zichzelf – was hij geïnspireerd om zijn aanpak te wijzen. Hij besloot de kracht van de inzet van zijn soft skills uit te gaan testen op het werk, met enkele concrete tips van mij.

 

Nieuwe aanpak en resultaat

Enige tijd later ontving ik een enthousiaste mail van hem, waarin hij zijn vorderingen beschreef en hoe dit het onderlinge contact had verbeterd. De drempel om hem te benaderen was voor medewerkers lager geworden. Hij had meer geduld met mensen, leerde ze beter kennen en voelde aan wat er nodig was. Hij lette er bewuster op dat hij mensen vriendelijk ontving, hield de deur (letterlijk) open en kwam achter zijn bureau vandaan en liet ze niet onnodig wachten, omdat hij ‘iets belangrijkers’ aan het doen was (machtsspel).

Hij luisterde beter en gaf medewerkers de ruimte en tijd om het werk op hun eigen manier en in hun eigen tempo te doen. Hij gaf ook vaker een blijk van waardering. Wat deze nieuwe aanpak met de inzet van zijn soft skills hem uiteindelijk opleverde:

  • Meer werkplezier door meer verbinding
  • Hij ging van pushen en motiveren naar inspireren van medewerkers
  • Makkelijker delegeren en controle loslaten
  • Hij hield meer energie en tijd over, waardoor hij meer focus kreeg op andere zaken waar hij van betekenis kon zijn (innovatie, visie voor de toekomst)
  • Hij zette sneller stappen in zijn studie die hij er nog naast deed
  • Hij werd een mensgericht leider met een inspirerende visie voor de toekomst van het bedrijf en kreeg anderen hierin makkelijker mee
  • Er ontstond een betere samenwerking, hetgeen in positieve zin bijdroeg aan de resultaten.

Hij was verrast dat de inzet van zijn soft skills dit allemaal tot gevolg had!

Als je je openstelt voor je kwetsbaarheid en geraakt kunt worden, dan gaat je energie stromen en trek je mensen aan. Als je dit doet, komt er meer diepgang en word je leven een stuk bevredigender. Deins niet terug voor je eigen kwetsbaarheid nóch voor je eigen kracht. Beiden zijn nodig en voor elk is er een juiste moment!

 

Soft skills ontdekken

Wil jij deze ‘soft skills’ bij jezelf ontdekken en ontwikkelen? Verlang je naar een betere samenwerking, meer verbinding en/of je team meekrijgen? Volg dan een intern leiderschapstraject bij me. Dit traject is niet alleen geschikt voor leidinggevenden, maar ook voor medewerkers die moeite hebben met controle loslaten/delegeren. Die meer vertrouwen, energie en werkplezier willen ervaren en helderheid willen krijgen over de te zetten stappen daarbij.

Voor meer informatie of een afspraak: 06 40320206 | info@onestepcoaching.nl

 

NB: Het 2e deel van dit blog zal gaan over de inzet van je soft skills bij solliciteren.

Inspiratiebronnen voor dit blog: mijn cliënt en het boek ‘Versterk je uitstraling’ van Carolina Bont; kracht en kwetsbaarheid in balans. Voor plaatsing van dit blog is toestemming verleend door mijn cliënt.