Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Grenzen bewaken
07
sep

Je grenzen beter bewaken

Hoe bewaak ik mijn grenzen? In hun zoektocht naar rust en persoonlijk leiderschap stellen zowel vrouwen als mannen deze vraag regelmatig in mijn coachpraktijk. Wat maakt dat grenzen bewaken zo lastig is en hoe zet je een eerste stap om daar verandering in aan te brengen?

Bij je grenzen bewaken, denken we al snel aan grenzen naar buiten toe. Dat we assertief zijn en ‘nee’ zeggen. Grenzen zijn er echter niet alleen naar de ander toe, maar ook naar jezelf. Je kunt bijvoorbeeld niet stoppen met online zijn, eten als je verdrietig bent of teveel uren werken, terwijl je jezelf had beloofd om je werk-privé balans wat meer op orde te houden.

 

Dichtbij jezelf blijven

Het is best moeilijk soms om ‘nee’ te zeggen. Zo stond ik dit jaar voor een paar keuzes rondom samenwerking. En ook ik vind het dan nog lastig om mijn grenzen te bewaken en in mijn enthousiasme niet overal ‘ja’ op te zeggen. Recent volgde ik mijn gevoel om ‘nee’ te zeggen tegen een kans die voorbij kwam, omdat het onvoldoende aansloot bij de visie voor mijn coachpraktijk. Ondanks dat het financieel aantrekkelijk was, merkte ik dat ik er buikpijn van kreeg en na een paar nachten slecht slapen en een droom over bekneld zitten in een kleine treincoupé waar ik niet meer uit kon, zei ik er een paar dagen later toch ‘nee’ tegen. Ik stapte niet op die trein en voelde opluchting..en vertrouw erop dat er iets anders voorbij komt dat beter past. Maar moeilijk was het wel, ik moest anderen teleurstellen en ik had het al aan tal van mensen verteld. Oeps…

 

Overtuigingen en verwachtingen

Vaak zitten overtuigingen je in de weg om je grenzen goed te bewaken. Je denkt bijvoorbeeld dat het stellen van grenzen:

  • Tot een negatieve reactie van de ander leidt en je daar niet mee om kunt gaan
  • Een goede samenwerking in gevaar brengt
  • Leidt tot afwijzing en je wilt graag dat iedereen je aardig vindt
  • Overkomt als afstandelijk en egocentrisch
  • Niet mag of kan omdat je denkt dat er van alles van jou wordt verwacht
  • Anderen het gevoel geeft dat je ze laat zitten.

Maar zou het niet kunnen zijn dat de ander jouw oprechtheid juist waardeert? Dat als je tijdig aangeeft dat het voor jou niet werkt, er bijgestuurd kan worden? Zij rekening kunnen houden met jouw situatie? De ander je respecteert om je oprechtheid en duidelijkheid? En misschien helemaal niet al die verwachtingen van je heeft die jij denkt!

Grenzen bewaken kan ook lastig zijn omdat je onvoldoende op jezelf vertrouwt, een laag zelfbeeld hebt en jezelf niet meer waard vindt dan dit wat jij accepteert. Of dat je geneigd bent om bevestiging en waardering bij de ander te zoeken. De kans bestaat dat je dan soms keuzes maakt, waarmee je van jouw pad afwijkt en ineens het pad van een ander bewandelt.

Zeg (of denk) dus niet te snel: ‘Natuurlijk, geen probleem, je kunt op mij rekenen’.

 

Een eerste stap in grensbewaking

  1. Neem de tijd en geef jezelf de ruimte om te voelen en na te denken wat voor jou belangrijk is. Vaak is je onderbuikgevoel/intuïtie een prima raadgever. Deze alertheid kun je trainen.
  2. Vergelijk jezelf niet met anderen; omdat je vriendin/collega iets doet betekent niet dat het ook goed is voor jou
  3. Voel je niet schuldig; bij keuzes maken en grenzen bewaken, kun je opmerkingen en ‘adviezen’ van anderen verwachten. Leer deze te pareren (of negeren). Respecteer jezelf en jouw grenzen en daarmee samenhangende keuzes
  4. Effectief communiceren; geef je grenzen aan op een ontspannen manier, zonder boos te worden. Denk er daarom vooraf goed over na, zodat je rustig jouw argumenten kunt benoemen waarom je iets niet doet. Dit lukt makkelijker als je ontspannen bent. Doe een ademhalings- en/of ontspanningsoefening voorafgaand aan een lastig gesprek. Bedenk bij het zeggen van ‘nee’, dat je daarmee ‘ja’ zegt tegen jezelf. Dat voelt meestal goed!
  5. Accepteer dat het spannend is; als je vaker je grenzen gaat aangeven, zul je de grenzen van de ander daarmee ook tegenkomen. Het kan dan net lijken alsof je de ander van je af duwt. Ongemakkelijk misschien, maar in het begin is dat heel normaal. Naarmate je er vaker mee oefent zul je merken dat het makkelijker wordt.
  6. Experimenteer met kleine dingen; grenzen stellen is uitdagend. Oefen daarom eerst eens in je privé setting met iemand die je vertrouwt. En met kleine issues in plaats van met grote problemen. Oefening baart kunst! Wat kan helpen is vooraf even sparren met een goede vriend/vriendin als je bijvoorbeeld ‘nee’ gaat zeggen tegen een werkgever of andere stevige ‘grensbewaking’ waar je tegenop ziet.

 

Meer rust en krachtiger keuzes maken

Als je behoefte hebt aan meer innerlijke rust en het verstevigen van je persoonlijke kracht bij het bewaken van grenzen (naar jezelf toe en naar de ander) en/of het maken van keuzes, dan ben je van harte welkom in mijn coachpraktijk. Ik zet tal van effectieve methoden in om jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde een boost te geven, zodat je dit makkelijker kunt.

Meer weten? Bel voor een kennismakingsgesprek en het maken van een afspraak: 06 403 202 06 of mail: info@onestepcoaching.nl