Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

flow
25
mrt

It’s flowtime!

Soms zijn er van die thema’s die ‘in de lucht’ lijken te hangen. De laatste periode gaat dat in mijn directe omgeving om stagnatie die mensen ervaren in hun werk, gezondheid en leven. Het gevoel dat je even nergens toe in staat bent, dat er niet zoveel uit je handen komt, er tegenwerking is en je innerlijke blokkades ervaart. Het stroomt niet en je voelt geen energie en inspiratie om daar verandering in aan te brengen.

Het liefst hebben we natuurlijk het tegenovergestelde. We noemen dat ‘flow’ ervaren. Dat is een heerlijk gevoel. Dan lukt alles en lijkt het moeiteloos te gaan. Er komen spontaan nieuwe plannen in je op en je krijgt zin om ermee aan de slag te gaan. De juiste mensen komen op je pad en problemen lossen zich als sneeuw voor de zon op. Het lijkt dan of je op de juiste golf zit en je automatisch de juiste richting op beweegt. Dingen gaan bijna als vanzelf.

 

Stilstaan

Maar wat als je in plaats van flow eerder frustratie en stagnatie ervaart? Ben je dan niet goed bezig? Doe je iets verkeerd? Zo kan het soms wel voelen en we leven in een tijd waarin ‘niet in beweging zijn’ bijna niet meer mag. We moeten veel van ons zelf op allerlei terreinen in ons leven en het liefst doen we het dan ook nog goed. En we willen vooral snel verandering in een stagnatie, omdat dit erg onprettig voelt. We hebben vaak niet het geduld om stil te staan bij wat er nu precies gebeurt. Wat maakt dat de boel stagneert?

Het kan zijn dat je iets zo graag wilt, dat je niet goed naar je gevoel luistert. Je wilt dan misschien vooral uit je huidige situatie komen en dan neem je met een andere optie wellicht te snel genoegen. Vaak beseffen we pas achteraf dat het goed is geweest dat het niets is geworden met die baan, die opdracht, dat huis, die persoon. En ook bijvoorbeeld een burn-out of fysieke klachten die je tijdelijk stil zetten, kunnen achteraf gezien worden als een ‘geschenk’, waarna je zaken anders gaat doen.

Door regelmatig rust en stilte op te zoeken, kan je gevoel/intuïtie je meer gaan leiden. Sta ook eens stil bij je dromen en verlangens; wat vertellen die je over jezelf? Durf je ernaar te luisteren?

 

Natural flow

Zoals de natuur haar eigen natuurwetten kent, haar eigen tempo van bewegen, groeien en veranderen, zo hebben wij als mens ook ons eigen natuurlijke tempo van bewegen. Negeer je dat natuurlijke tempo, door het sneller te willen (Quick Fix) of anders, dan verbreek je de verbinding met de wonderlijke stroom van het leven. Dan ‘stroomt’ het dus niet meer, is er geen flow. Gevolg: gevoelens van eenzaamheid, incompetentie, frustratie, moedeloosheid en machteloosheid. En wat doen we vervolgens? We zoeken naar houvast en controle. Maar daarmee gaat het niet stromen, we zetten de boel juist nog vaster.

 

Levenskunst

Gewaarwording is de sleutel naar verandering. Observeer, neem bewust waar wat je doet, waar je toe neigt en welk effect dat heeft op jezelf en je omgeving. Wat ervaar je, wanneer stroomt het wel, wanneer niet? Wat houd jij tegen? Wat houdt jou tegen?

Het kan zijn dat er een belangrijke les op je pad is gekomen, zodat je persoonlijk kunt groeien en je daarna klaar bent voor een volgende stap. Wat heb je nodig om uiteindelijk uit deze stagnatie te komen? Is dat: inzicht, geduld, moed, verandering, zelfliefde, vertrouwen of iets anders? Dat wat gezien wordt en erkent, zal automatisch veranderen. Zonder druk, maar in een eigen natuurlijke tempo. Wanneer de tijd exact rijp is.

 

Nieuwe start

De lente is een prachtig moment voor een nieuwe start. Een tijd van energie en inspiratie, maar ook van kwetsbaarheid en zichtbaarheid. De natuur begint te ontwaken en knoppen staan op het punt van ontluiken. Dit is het seizoen voor nieuwe plannen en initiatieven. Wat zou er bij jou op het punt staan van ontluiken? De grootste stagnatie komt namelijk vaak vlak voor een doorbraak..

Kun je daar wel wat extra ondersteuning bij gebruiken? Je bent van harte welkom in mijn coachpraktijk om je verhaal met me te delen. In een coachtraject krijg je nieuwe en vaak verrassende inzichten rondom een situatie. Je ontdekt hoe het anders kan. Dat kan net dat steuntje in de rug geven dat ervoor zorgt dat er weer beweging komt.

Voor meer informatie: 06 40320206 | info@onestepcoaching.nl