Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

07
mrt

In elke crisis zit een kans

We gaan vandaag de natuur in voor een outdoor sessie. Mijn cliënt werkt in de zorgsector in een hoek waar vaak sprake is van crisissituaties. Ergens gedijt ze in tijden van crisis, anderzijds put het haar uit.

De outdoor sessie vandaag gaat over Kiezen en Verandering, thema’s waar ze moeite mee heeft. Ik laat haar een Mindfulness oefening ervaren, waarbij ze in stilte met focus op alle zintuigen de natuurlijke omgeving in zich opneemt. Vandaag bepaalt zij de route in het kader van zelfsturing. Ze zet er flink de pas in, aanpakken is haar stijl en zich ziek melden, dat doet ze nooit vanuit een sterk loyaliteitsgevoel. Dit gaat wel vaak ten koste van zichzelf.

 

Uit de penarie

Na een tijdje komen we uit op een druk punt waar het wemelt van de verkeersborden. Dit staat symbool voor haar Huidige Situatie op het werk. Hier voelt ze benauwdheid en onrust. Ze weet door alle richtingaanwijzers niet meer welke kant ze op wil. Ze zegt: ”ik zou de sprong moeten wagen om het vertrouwde achter me te laten, maar dat roept angst en onzekerheid op”. Ergens mag ze van zichzelf niet opgeven, ze wil bewijzen dat ze dit werk wél aan kan. Maar haar lijf zegt al tijden iets anders… We bespreken Bevriezen, Vechten en Vluchten; deze 3-eenheid herkent ze maar al te goed. Het raakt haar, het is iets dat uit haar vroege jeugd stamt, zo wil ze niet meer leven.

Opeens komt er een groepje ganzen met veel kabaal overvliegen. Ze lacht en zegt dat het haar doet denken aan het sprookje van Nils Holgersson. Dat hij altijd ‘uit de penarie werd gered’ door Akka, de leidster van de groep ganzen. We bespreken of ze gaat wachten tot iemand haar komt redden of dat ze zelf de verantwoordelijkheid voor haar leven en gezondheid pakt en een nieuwe stap gaat zetten.

 

Kiezen met gevoel

Ze zet een paar stappen richting de Gewenste Situatie. Ze komt een bord tegen met pijlen terug waar ze vandaan kwam. Dit staat voor blijven hangen in het bekende, in verband met veiligheid en financiële zekerheid. Er is nog een bord met een takelwagen die een auto wegsleept. Zover wil ze het niet laten komen, dat ze straks burn-out is of anderen het voor haar gaan bepalen. Onderweg komt ze nog wat oude bomen tegen die begroeid zijn met mos. Ze beseft dat als ze gaat kiezen voor iets nieuws – en daarbij haar gevoel weer laat meespreken – er wellicht nog wat emoties verwerkt mogen worden, om haar leven ten volle te leven.

Uiteindelijk komt ze waar ze wil zijn. In haar Gewenste Situatie staat ze stevig zegt ze, de zon schijnt hier en het voelt aangenaam. Het is er best druk (schaapskudde), maar er is geen onrust in de groep, een aantal werkt samen, er is ruimte voor ontspanning. Het weiland is afgezet met schrikdraad, een schaap loopt er tegenaan en deinst terug. Dit symboliseert voor haar dat het goed is om je grenzen te bewaken. Ze loopt naar de zijkant van de kudde en staat ineens heel dichtbij. Een groepje staart haar aan en dat roept spanning op: ”ik voel me bekeken”; ze is niet graag zo zichtbaar.

 

Expertise

Ze zegt: ”ze denken vast dat ik iets te eten kom brengen, maar ik heb niets voor ze”. Ik leg de link naar haar werk in de Gewenste Situatie en vraag of het waar is dat ze niets te brengen heeft? Kan het niet zijn dat er mensen op haar expertise zitten te wachten momenteel? Ze weet namelijk alles van infectieziekten. Ze beseft ineens dat ze meer te geven heeft dan ze zelf dacht en dat dit misschien wel het juiste moment is om een keuze te maken. Ze vertelt dat ze recent al benaderd is door een oud-collega. Of ze geen voorlichting wil geven bij hun callcenter over het Coronavirus? Dat wil ze misschien wel zegt ze. Een voorzichtige eerste stap, eens proefdraaien en kijken of dat iets is.

In de loop van de middag appt ze me, dat de teamleider van het Coronateam bij die organisatie graag gebruik wil maken van al haar ervaring rondom infectieziekten en dus niet alleen als voorlichter. Voor het eerst is ze echt enthousiast over een nieuwe richting. Ze schrijft: ”hier krijg ik energie van en ik heb er zin in!” Ze besluit om een stap in deze richting te gaan verkennen.

In elke crisis zit een kans. En als je in beweging komt, ontstaan er onverwacht – en soms sneller dan je denkt – nieuwe kansen en mogelijkheden.

 

Nils Holgersson
Na deze sessie komen we er samen achter dat de reis van Nils Holgersson een metafoor is voor de mens die zichzelf ontwikkelt. Zich bevrijdt van overtuigingen en verwachtingen van anderen. Door afstand te nemen (hoog boven de wereld te vliegen) ontstaat nieuw perspectief, de ware kracht van je eigen authenticiteit als mens openbaart zich. Nils leert eigen keuzes te maken en te vertrouwen op zijn medereizigers. Dit leidt ertoe dat hij weer thuis komt en zijn ware gedaante terugkrijgt. De beproevingen worden onverschrokken tegemoet getreden. In de kern van dit sprookje draait het om transformatie.

NB: dit blog is gepubliceerd met goedkeuring van de cliënt (combitraject van 22 uur, dit was haar 8e sessie)

 

Themawandeling

Wil jij ook eens een themawandeling ervaren? Bijvoorbeeld om knopen door te hakken en in beweging te komen naar nieuwe doelen? Neem dan contact op: info@onestepcoaching.nl | 06 403 202 06

Outdoor coaching maakt tevens onderdeel uit van langere coachtrajecten.