Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Ik weet niet wat ik wil
28
jan

Ik weet niet wat ik wil

Een van de meest genoemde aanleidingen van cliënten om een coachtraject bij me te komen volgen is: ”Ik weet niet wat ik wil en waar ik echt goed in ben”. Als we eenmaal wat verder zijn in het coachtraject, blijkt vaak dat ze het wel weten, maar het ergens liever niet zien! Klinkt gek misschien, maar het tot bloei laten komen van dromen, talenten en kwaliteiten die in jou zitten, vraagt om verantwoordelijkheid durven nemen voor je leven.

 

Je dromen begraven

Allerlei vormen van angst zitten ons bij het realiseren van dromen en doelen in de weg. Soms komt het in de vorm van belemmerende gedachten en smoesjes die we ons zelf vertellen over de haalbaarheid van onze dromen. We zijn bang om te falen of dat onze omgeving de veranderingen die we wensen zal afkeuren. De angst voor afwijzing is een van de meest belemmerende factoren om in beweging te komen naar je doel. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun dromen te blijven dromen. Je begraaft je dromen dan als het ware onder ‘ik weet niet wat ik wil’ (écht niet hoor!). Dit is een doodlopende weg.

 

Luisteren naar je innerlijk weten

De terugweg heet wel-weten en de mist van onzekerheid laten optrekken. Bereid zijn om te luisteren naar je innerlijke antwoord, hoe oncomfortabel of uitdagend dat ook mag zijn. Dit vraagt om werken aan je zelfvertrouwen en weer leren luisteren naar je intuïtie, instinct en innerlijke bron (het kind in jou weet het altijd). Het is je volwassen-ik dat verstrikt raakt in het web van belemmerende gedachten, angsten en aarzelingen waaruit onzekerheid bestaat.

Besef dat je ‘ik weet niet wat ik wil’ niet kunt oplossen met wat vacatures bekijken online of een (rationele) loopbaantest. Je slaat dan een belangrijk onderdeel over. Richt je naast de focus op de externe route (onderzoek naar een andere functie, nieuwe baan) ook op je innerlijke route. Als je je alleen richt op de zaken aan de oppervlakte zul je je onderliggende onrust en ontevredenheid over je werk & leven niet oplossen. De kans is dan groot dat je nieuwe baan binnen niet al te lange tijd weer niet bevredigend blijkt te zijn.

 

Het nieuwe succes

De oplossing ligt in het versterken van je intern leiderschap. Weten wie je bent, waar jouw kracht ligt, in verbinding staan met je diepere verlangens en van daaruit handelen. Meer vanuit je hart/gevoel in plaats van alleen vanuit je hoofd, je ratio. Als je deze basisprincipes kent en beheerst, zul je zien dat er veel in positieve zin in je leven gaat veranderen, op werkvlak en in je persoonlijke relaties. Als je de verbinding met jezelf herstelt, komt er ook een andere (gezondere) verbinding met je omgeving. En zul je een nieuwe vorm van ‘succes’ gaan ervaren. Een die meer voldoening en vervulling in je leven brengt.

Twee vragen om jezelf te stellen zijn:

  1. Wat zou ik doen als ik het wél wist?
  2. Als ik geen verwachtingen, angsten, financiële belemmeringen en verantwoordelijkheden had, wat zou ik dan doen?

Wil jij af van die knagende vraag ‘ik weet niet wat ik wil’ en wil je behalve aan je loopbaanvraagstuk ook werken aan de innerlijke route om je dromen en doelen te realiseren? Bel me dan voor meer informatie over zo’n combitraject waar loopbaan- & lifecoaching samenkomen. Of maak direct een afspraak voor een intakegesprek: 06 40320206