Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Talent
05
feb

Optimaal gebruik maken van je talent

Het valt me op dat als ik met cliënten de oefening Talentenstamboom doe, ze moeite hebben met het benoemen van hun talent. Ze verwarren het vaak met kwaliteiten en competenties. Wat is nu precies het verschil en hoe zorg je ervoor dat je de ideale combinatie maakt, zodat je meer plezier en succes in je werk ervaart?

 

Wat is een talent?

Een talent heb je van nature, het zit in je DNA (erfelijk) en je ziet het terug in je familie, waarbij het soms een generatie overslaat. Je kunt een latent talent hebben, dat wil zeggen dat het er wel zit, maar je hebt het nog niet ontwikkeld. Een talent komt niet altijd tot volle bloei, bijvoorbeeld als je een broer of zus hebt die er heel goed in is. Dan kun je denken: ”laat maar zitten, zo goed word ik daar nooit in.”

Een talent zie je vaak al op jonge leeftijd. Denk maar eens terug aan je jeugd; waar was je het liefst mee bezig? Waar kon je uren mee spelen en vergat je de tijd? Ik speelde graag winkeltje en nu heb ik mijn eigen ‘winkel’ (net als mijn oma die een kruidenierswinkel runde). Ondernemerschap zat – al dacht ik vroeger van niet – in de familie.

Een kwaliteit is gelinkt aan je karakter, bijvoorbeeld: zorgzaam, integer of doorzettingsvermogen. En een competentie gaat over houding & gedrag die bijdragen aan effectiever zijn in wat je doet. Jouw competenties zijn misschien: goed kunnen samenwerken, overtuigen, plannen & organiseren.

 

Ga voor goud

Een talent kun je nog beter ontwikkelen, als je kwaliteiten en competenties er goed bij aansluiten en je ze combineert. Ik geef vaak het voorbeeld van Epke Zonderland. Hij heeft een talent voor turnen, maar zijn broers hebben dat ook. Wat maakt dat Epke verder komt en goud wint? Ik hoorde het antwoord van zijn moeder in een interview. Daarin zei ze: ”Epke is niet bang om te vallen (falen). Daardoor durft hij dingen aan de rekstok die anderen niet doen.” Zo combineert hij zijn talent ‘turnen’ met zijn kwaliteit ’veerkracht’ (vallen en opstaan) en zijn competenties ‘creativiteit/‘innovatie’ en ‘persoonlijk leiderschap’. Ongetwijfeld heeft hij er nog meer, maar deze zijn vrij goed zichtbaar. De combinatie leidt hem richting goud (=succes). En die zal hij straks in zijn loopbaan als arts ook prima kunnen gebruiken.

Wil jij net als Epke gaan voor goud in je werk? Dan doe je er goed aan je talenten, kwaliteiten en competenties eens in kaart te brengen. Dit gaat je helpen om duidelijke keuzes te maken en je loopbaan beter zelf te kunnen sturen, waardoor je voorkomt dat je een speelbal wordt van je omstandigheden. Je geeft dan zelf vorm aan je leven, uitgaande van jouw potentieel, talenten en voorkeuren. Dat zorgt er vervolgens voor dat je meer plezier & voldoening in je werk ervaart. En dat geeft weer een boost aan je gevoel van eigenwaarde en versterkt je zelfvertrouwen!

 

Talent Check

Via een Talent Check of een iets langer durend loopbaancoachtraject krijg je hier zicht op. Ik laat je een stevig fundament leggen, waarop je verder kunt bouwen. Een solide uitgangspunt voor je toekomst.

Voor meer informatie: info@onestepcoaching.nl | 06 40320206