Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

26
aug

Hoe creëer je meer overvloed in je leven?

Een van de menselijke angsten die het meest voorkomt is de angst voor schaarste. Veel mensen zijn bang dat ze niet genoeg zullen hebben van wat ze nodig hebben of willen, dus werken ze altijd toe naar een bepaald punt in de toekomst waarop ze eindelijk genoeg zullen hebben.

We maken ons zelf wijs dat we op een dag ‘alles voor elkaar’ hebben; dan hebben we al het geld dat we nodig hebben, alle spullen die we willen bezitten, alle liefde waar we naar hunkeren, al het succes waar we naar streven. Maar is er iets ooit genoeg? Is er ooit iemand echt ‘daar’ aangekomen?

 

Wat is overvloed en hoe creëer je er meer van?

Overvloed betekent dat alle dingen mogelijk zijn en dat er meer dan genoeg van alles is voor iedereen, in het hier en nu. Wanneer je je aandacht verlegt van een moment in de toekomst naar het heden, ben je in staat de rijkdommen en geschenken die je al hebt ten volle te zien en daarmee de les van overvloed te leren. Voor veel mensen geldt momenteel dat er minder te besteden is in verband met de crisis. Misschien heb je zelf ook lidmaatschappen moeten opzeggen, haal je je boodschappen bij een goedkopere supermarkt en ga je minder vaak of misschien wel helemaal niet meer op vakantie. Maar als je kunt kijken naar wat er wél is, bijvoorbeeld een goede gezondheid, je gezin, goede vrienden, een baan, besef je dat ware overvloed niet voortkomt uit verzamelen van materiële zaken, maar eerder uit waardering hebben voor wat er is.

 

Gat in je ziel syndroom

Het schaarstebewustzijn ontstaat als gevolg van het zogenaamde ‘gat-in-je-ziel-syndroom’. Hiervan is sprake wanneer we de gaten in ons innerlijk leven proberen te vullen met dingen van buitenaf. Maar net als voor puzzelstukjes geldt ook hier dat je iets niet in kunt passen op een plaats waar het niet van nature hoort. Geen enkele hoeveelheid externe voorwerpen, affectie, liefde, aandacht of waardering kan ooit een innerlijke leegte vullen. De leegtes kunnen alleen worden gevuld door de blik naar binnen te richten. Je hebt en bent al genoeg; geniet van je eigen innerlijke overvloed en je hoeft nooit meer ergens anders te zoeken.

Als je ermee ophoudt wat er in het hier en nu is, te vergelijken met wat je zou willen dat er was, kun je beginnen met genieten van wat er is. (Cheri Huber)

 

Dankbaarheid

Dankbaar zijn betekent dat je blij bent met wat je hebt en met waar je je nu op je levenspad bevindt, en dat je dat weet te waarderen. Dankbaarheid vervult je hart met het blije gevoel dat je op vele manier gezegend bent en stelt je in staat om alles wat er op je pad komt ten volle te waarderen. Wanneer je je erop concentreert je aandacht bij het NU te houden, kun je het wonder ervaren dat ‘hier’ heet. Dankbaarheid is iets waaraan je jezelf regelmatig moet blijven herinneren.

Er zijn vele manier om dankbaar te zijn. Een ervan die ik cliënten laat toepassen is het bijhouden van een dankbaarheidboekje. Schrijf aan het einde van elke dag eens vijf dingen op waarvoor jij die dag dankbaar bent geweest. Misschien heb je een leuk gesprek gehad, gelachen met vrienden of collega’s, een onverwachte ontmoeting gehad, heb je genoten van de voorjaarszon of van een lekker etentje. Dat waar je dankbaar voor bent, creëer je meer van in je leven.

Daarnaast kan het je helpen als je tijd, aandacht en energie geeft aan anderen. Als je geeft aan een ander, geef je ook iets aan jezelf. Geef vanuit overvloed en zonder er iets voor terug te verwachten. Het maakt niet uit welke manier je kiest om dankbaarheid te uiten. Waar het om gaat is dat je in je bewustzijn ruimte creëert om alles wat je nu hebt naar waarde te schatten, zodat je blijer kunt zijn met jouw huidige situatie, hier en nu.