Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Sterk in je werk
27
nov

Hoe blijf je sterk in je werk?

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Andere manieren van werken vragen om anders denken, minder controle/anders vasthouden, soepel meebewegen, meer zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid. Hoe blijf je in deze omstandigheden ‘sterk in je werk’?

Om interessant te blijven voor werkgevers is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Door een training of opleiding te volgen vergroot je jouw waarde op de arbeidsmarkt. Via coaching kun je je bewustwording en persoonlijk leiderschap vergroten, waardoor je steviger in je werk staat en beter weet wie je bent, wat je kunt en hoe je dat vertaalt naar de dagelijkse praktijk.

Maar leren kan ook gewoon op de werkplek. Loop eens een dagje mee op een andere afdeling, in een andere organisatie in jouw branche of neem een opdracht over van een collega.

 

Functieverblijfstijd

In de nabije toekomst zal je ‘functieverblijfstijd’, de tijd dat je in een bepaalde functie werkt, voordat je doorstroomt naar een andere (intern/extern) hoogstwaarschijnlijk verkorten. Langer dan 7 jaar hetzelfde doen is niet meer van deze tijd (=vastroesten). De kans dat je een bore-out krijgt is dan groter en je verlies van productiviteit kost je werkgever geld. Bovendien geeft het meer energie als je af en toe een stap buiten je comfortzone zet en iets nieuws gaat doen.

Zelf heb ik 10 jaar geleden nog een carriereswitch gemaakt, omdat ik mensgerichter wilde werken. En recent heb ik nog een studie opgepakt, omdat ik binnen mijn huidige werk als loopbaancoach een extra toegevoegde waarde wil bieden, als consultant voor bedrijven op het vlak van duurzame inzetbaarheid (DI).

Behalve nieuwe kennis heb ik vooral ongelooflijk veel leuke, nieuwe contacten opgedaan. Mensen ontmoet die ik anders niet zou zijn tegengekomen (bij de opleiding RCDI van Avans+ en bij congressen rondom DI). Het brengt me nieuwe inspiratie en energie. Op deze manier werk ik bovendien aan mijn eigen duurzame inzetbaarheid als coach voor de komende jaren. Ook het coachvak is volop in verandering.

Wacht jij af of ga je actief zelf op zoek naar nieuwe mogelijkheden? Zet je stappen om je loopbaan een nieuwe impuls te geven? Ik kan het je van harte aanbevelen, het gaat je misschien wel meer mooie dingen brengen dan je vooraf had gedacht.

 

Verandering is spannend

Natuurlijk vergt het ook iets van je om zo’n stap te maken. De belangrijkste dingen zijn: lef, willen investeren in jezelf, openstaan voor verandering, denken in kansen en mogelijkheden, veerkracht en doorzettingsvermogen.

De meeste mensen schuiven veranderingen voor zich uit, zeker als ze niet goed helder hebben hoe hun toekomst eruit kan gaan zien. Je kunt je blijven richten op ‘zekerheid’ en de beren op de weg, maar je zult meer succes boeken als je oog hebt voor nieuwe kansen die verandering met zich meebrengt. Waar ligt jouw focus? Je hoeft niet de hele puzzel al helder te hebben om een eerste stap te zetten. Kom in beweging en dan ontstaat de weg vanzelf. Je toekomst begint NU!

 

Sterk in je werk

Om tot volle bloei te komen en optimaal te functioneren in je werk, is het belangrijk dat je aan diverse aspecten aandacht besteedt. Behalve topfit (fysiek & mentaal vitaal) moet je ook jobfit te zijn. Dat vraagt om iets meer dan een sportschoolabonnement of fruit op de werkplek. Hoe houd jij jezelf sterk in je werk?

Onderstaand de vier aspecten van vitaliteit die ik meeneem in mijn coachtrajecten. Ze zijn als geheel bepalend voor de mate van ontplooiing van je potentieel, je (intrinsieke) motivatie en de voldoening die je ervaart in je leven. Kijk maar eens of jij ze bij jezelf herkent en waar er misschien nog ‘werk aan de winkel’ is.

  1. Mentaal vitaal; ontwikkelen van een positieve mindset, zelfbewustzijn vergroten, perspectief verruimen, je hersenen trainen door nieuwe dingen te leren, omgaan met verandering, eigen verantwoordelijkheid (zelfregie), mentale ontspanning=minder denken
  2. Fysiek vitaal; signalen van je lichaam tijdig waarnemen en daar naar handelen en je grenzen bewaken (bv bij burn-out voorkomen erg belangrijk), je energiebronnen kennen, gezonde voeding, voldoende slaap, ontspanning en beweging
  3. Sociaal-emotioneel vitaal; verbondenheid met jezelf en je omgeving (samenwerken, delen, erbij horen, luisteren, inleven, waarderen, elkaar steunen), emotieregulering, gezonde relaties, zelfcompassie, zelfexpressie & effectieve communicatie
  4. Spiritueel vitaal; zingeving, van betekenis zijn voor anderen, jezelf kennen (identiteit), veilige basis (ook qua inkomen), intuïtieve ontwikkeling, een visie voor je toekomst creëren (je levensdoel kennen).

Als je goed voor jezelf zorgt op al deze vlakken, zul je je talenten, kwaliteiten en competenties ten volle kunnen benutten en daarmee duurzaam inzetbaar blijven voor de toekomst.

Om jezelf te blijven onderscheiden op de veranderende arbeidsmarkt, zul je zelf in beweging moeten komen. Wacht niet af totdat een ander (werkgever, politiek) het voor je gaat regelen, want dan kun je lang wachten. Kom zelf in beweging.

Uiteraard, kan ik nog een extra blog schrijven over hoe je werkgever wel de juiste arbeidsomstandigheden hiervoor creëert. Maar wacht niet tot dat gebeurt…de enige waar je grip op hebt ben jij zelf, de verandering begint bij jou!

Als je wel wat ondersteuning kunt gebruiken om (weer) ‘sterk in je werk’ te zijn, neem dan contact met me op: 06 40320206 | info@onestepcoaching.nl