Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Authenticiteit
04
okt

Hoe blijf ik dichtbij mezelf?

Als dieren kracht gebruiken, doen ze dat zo efficiënt mogelijk. In tegenstelling tot mensen doen ze niet zo snel iets wat niet bij hun fysieke eigenschappen past. Een nijlpaard probeert niet te vliegen en een spin gaat geen dikke boom om knagen. En dier dat moe is, rust uit. Als je dichtbij je eigen natuur blijft, is de kans dat je uit balans raakt, een stuk kleiner.

Dichtbij jezelf blijven noemen we ook wel authenticiteit. Je laat dan los wie je denkt te moeten zijn en omarmt wie je ten diepste echt bent. Je komt meer op één lijn te zitten met je eigen verlangens en idealen.

 

Sociale vergelijking

Hoe doe je dat nou precies, authentiek zijn? Bestaat dat eigenlijk wel? We kijken toch allemaal naar anderen en worden daar onbewust door beïnvloed? Dat klopt, door je opvoeding, omgeving en tegenwoordig nog eens extra via sociale media. Sociale vergelijking doen we allemaal. In jouw ogen heeft de ander het misschien beter voor elkaar dan jij. Op die manier jezelf vergelijken is echter funest voor je gevoel van eigenwaarde. Terwijl het ‘perfecte plaatje’ dat we voorgespiegeld krijgen natuurlijk niet de gehele waarheid weergeeft.

 

Je eigen koers varen

Als je jezelf goed kent, is de kans groter dat je je eigen koers blijft varen. Je mag je best laten inspireren door anderen, maar zodra je voelt dat het je van jouw pad afbrengt en je jezelf verliest, dan klopt er iets niet.

Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, ondanks externe krachten en invloeden. Je blijft bij keuzes dichtbij jezelf. Door je leven authentiek te leven, kun je ZIN ontlenen aan je eigen bestaan. Het geeft een gelukkig en bevrijdend gevoel om jezelf te zijn.

Hierdoor presteer je beter op werk, ben je productiever en creatiever. Je vergroot je zichtbaarheid makkelijker, want je bent minder bezig met wat anderen van jou vinden. Jij bent écht; door de tijd, fouten maken (falen) en levenservaring gevormd. En daar ben je trots op.

 

Ontdekkingreis naar jezelf

Met Ariënne onderzocht ik onlangs haar top 5 van kernwaarden. Als onderdeel van een ontdekkingsreis naar ‘wie ben ik’ en ‘wat maakt mij nou uniek’? Haar wens is om zich bij keuzes minder te laten beïnvloeden door haar omgeving en sociale media. Behalve zicht op haar kernwaarden, kreeg ze ook zicht op (familie-)patronen en krachtbronnen door biografisch en systemisch werken (biografie, levenspanorama en een tafelopstelling ‘Erken je talent’). Ze ging loslaten wat haar niet meer diende en dat gaf ruimte voor vernieuwing. Dit alles bij elkaar versterkte haar gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ze durfde passende keuzes te maken en zette nieuwe stappen in haar werk.

 

Werkplezier en energie

Door authentiek en jezelf te zijn, zit je lekker in je vel en dat straal je uit. Dat resulteert in meer werkplezier en energie. Je wordt ervaren als een fijne collega om mee samen te werken. Je weet waar je kracht ligt en wat jouw ontwikkelpunten zijn. Keuzes die je maakt zijn een verlengstuk van je identiteit. Je trekt zaken aan die bij je passen. Je hebt dan een sterk en duidelijk innerlijk kompas. Je blijft trouw aan je eigen identiteit en leeft een prettig leven binnen die kaders.

 

Wie wil dat nou niet?

Op papier klinkt het allemaal vrij simpel, in de realiteit is dit een proces; stap voor stap. In mijn e-book ‘In 5 stappen naar een gelukkiger leven’ | voor meer werkplezier, zingeving en energie, ga ik daar dieper op in. Het ligt nu bij de eindredacteur, dus als het meezit komt het eind oktober online.

Wil je NU al stappen zetten in je zoektocht naar jouw unieke zelf? Voor het makkelijker maken van bij jou passende keuzes, energie behouden en je zelfvertrouwen versterken?

Neem dan contact met me op om de mogelijkheden in jouw situatie te bespreken: 06 403 202 06 | info@onestepcoaching.nl