Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

tweede sneeuwbaleffect
02
mei

Het tweede sneeuwbaleffect

Het sneeuwbaleffect kennen we allemaal wel; letterlijk als je een sneeuwbal rolt en er kleeft steeds meer sneeuw
aan. De sneeuwbal wordt groter en groter. De vertaling daarvan naar de dagelijkse praktijk is alom bekend; een situatie waarin een gebeurtenis zichzelf steeds verder versterkt en waarbij het zelfs kan ‘overslaan’ naar andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan wat er in de afgelopen crisisperiode is gebeurd. Maar wat is nou het tweede sneeuwbaleffect?

Het tweede sneeuwbaleffect kende je vast nog niet? Ik heb ‘m namelijk zelf verzonnen. Voor mij heeft dat te maken met focus. Als je je niet focust en 1001 dingen tegelijk doet, doe je eigenlijk alles maar half en is je leven gefragmenteerd.

Bundeling van energie

Niet focussen kun je vergelijken met losse sneeuw of los zand; dat glipt door je vingers. Maar wat gebeurt er precies als je een sneeuwbal maakt met je handen? Je brengt dan alle losse deeltjes heel compact bij elkaar, de materie verdicht zich en er ontstaat een vorm. En dat niet alleen, het is een vorm waar kracht in zit, in tegenstelling tot alles losse deeltjes sneeuw. Je bundelt alle energie in één punt.

 

Tot betere prestaties komen

Je zou dit kunnen betrekken op jezelf; hoe gefocust ben jij? Zie jij dat de dingen die je wilt creëren ook daadwerkelijk vorm krijgen of blijft het bij dromen/denken erover en komt er weinig uit je handen? Maar het geldt ook voor bedrijven en de interne (ver-)binding tussen mensen. Het is wel bekend dat als we de krachten bundelen (samenwerken) we tot betere prestaties komen, dan wanneer ieder voor zich blijft acteren. Ook binnen het bedrijf kan de focus op een bepaald onderdeel gelegd worden; hierdoor ontstaat meer kracht en ruimte om iets te scheppen. Op die manier kan dat specifieke deel van je organisatie van binnen naar buiten worden gebracht.

Door je te concentreren op een ding en alle losse delen die datgene wat je vorm wilt geven samen te brengen, manifesteer je iets. Wil je iets in de wereld neerzetten? Wat het ook is, ik kan je aanraden om te focussen en los te laten wat je niet meer dient. Het levert je bovendien nieuwe energie en inspiratie op!