Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

keuzestress
07
jan

Het geheim van verandering

Het geheim van het echte vermogen om te veranderen is de bereidheid daartoe. Als je echt wilt veranderen, zul je er bewust voor kiezen en werk maken van het proces. Wanneer je vooruitgang wilt boeken zul je bereid moeten zijn om gedragspatronen waarin je vast zit te erkennen en los te laten.

Echter, als je uitgaat van de gedachte dat je zou moeten veranderen, zul je de beslissing nemen dat te doen, maar dan is de kans groot dat je het gevoel hebt dat je er offers voor moet brengen. Over het algemeen kun je stellen, dat wanneer je je innerlijke kompas volgt, dat leidt tot keuzes. En wanneer je trends, advies en goede raad van vrienden of wensen van familie volgt, dat veelal leidt tot beslissingen.

Stel dat de verandering die je wilt maken inhoudt dat je stopt met roken. Als je echt wilt stoppen, dan kies je ervoor dat ook te doen en maak je er werk van om te stoppen. Maar als je alleen het knagende gevoel hebt dat je zou moeten stoppen, besluit je misschien dat ook te doen en dus heb je het gevoel dat stoppen een opoffering is. Of misschien vind je dat je best wat meer lichaamsbeweging zou kunnen gebruiken. Als je dit echt wilt omdat je gezonder en fitter wilt worden, maak je de diepgevoelde keuze om het te doen en zal het je veel makkelijker afgaan je nieuwe levenswijze vol te houden, omdat je er uit overtuiging aan begonnen bent. Maar als je vindt dat je zou moeten trainen om er beter uit te zien of je beter te gaan voelen, is de kans groot dat je een halfslachtig besluit neemt en heb je elke keer dat je probeert lichaamsbeweging te nemen het gevoel alsof je je een opoffering getroost.

Kortom: willen leidt tot kiezen, wat vanuit overtuiging gebeurt. En zou moeten leidt tot besluiten, wat tot opoffering leidt.

Stel jezelf de eerstvolgende keer dat je moeite doet om iets in je leven te veranderen de vraag: hoe bereid ben ik in wezen om deze verandering te bewerkstelligen? Als het niet lukt is de kans groot dat er sprake is van de overtuiging dat je het ‘zou moeten’ doen, in plaats van dat het een verlangen is dat diep van binnenuit komt.

 

Bron: Als het leven een spel is, dan zijn dit de regels | Chérie Carter-Scott