Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Oude patronen
04
apr

Help, ik val terug in oude patronen

We herkennen het allemaal wel; je hebt goede voornemens en je houdt je nieuwe leefstijl een tijdje vol en ineens trap je er toch weer in. Die valkuil van het herhalen van je oude (negatieve) patronen.

Na je vakantie zou je het helemaal anders gaan doen, geen gestress meer, vaker zaken delegeren en tijd voor jezelf vrijmaken in je agenda. Twee dagen aan het werk en je zit ‘hop’ weer in de ratrace en put jezelf weer uit, alle yoga en meditatie ten spijt. Of je bent je overgewicht zat en vast van plan er nu écht iets aan te veranderen. Je volgt een dieet, gaat intensief sporten, raakt een paar kilo kwijt, maar ineens, juist op het moment dat je vorderingen boekt, heb je zo’n trek in die lekkere paaseieren! Eentje dan…, maar voor je het weet heb je alle kleuren weer geprobeerd, zucht…

Is dit nu een gebrek aan discipline, ben je hardleers of speelt er misschien iets anders mee waardoor je steeds terugvalt in die slechte gewoonten? Wat doe je als al je inspanningen niet beklijven?

Na jaren begeleiding van mensen die vastzitten in patronen die hen belemmeren om vooruit te komen in hun leven/werk, zie ik vaak dat er op een dieper (onbewust) niveau zaken meespelen. Dan kun je nog zo hard je best doen ‘aan de buitenkant’, maar als je bij de bron niets veranderd zal het niet beklijven. Wat is die ‘bron’ dan precies?

 

Jezelf op waarde schatten

De grootste schat in jezelf heet ‘eigenwaarde’. Als die laag is, is de kans groot dat je jezelf continu vergelijkt met anderen, die het in jouw ogen altijd beter voor elkaar hebben. Ze zijn slimmer, succesvoller, slanker, sportiever, etc.  Als je jezelf onvoldoende waardeert, komt je Innerlijke Criticus naar voren. In de ogen van dit deel in ons is het niet snel ‘goed-genoeg’. Het levert continu kritiek op jezelf en haalt je omlaag. Het denkt in termen van schaarste in plaats van overvloed en je komt chronisch dingen tekort: geld, tijd, kennis, ervaring, energie, waardering van anderen, liefde. Waar je dan vervolgens heel hard je best voor gaat doen om het te krijgen.

 

Zelfsabotage

Bij een lage eigenwaarde ga je je eigen succes saboteren, omdat je het jezelf diep van binnen niet waard vindt om… (vul maar in). Deze Saboteur duikt vooral op bij grote keuzes en veranderingen in je leven. Dit deel in jezelf wil je beschermen tegen falen en afwijzing door derden. Als je jezelf voldoende op waarde schat, zal deze Saboteur naar de achtergrond verdwijnen en stel je je geluk niet langer uit. Maar zolang jij negatief over je eigen waarde denkt, zorgt dit deel ervoor dat je blijft waar je bent. Waarom? Omdat de Saboteur zich zorgen maakt om je, of je de verandering wel aan kunt. Dit deel zegt bijv: “Blijf nou maar lekker dat werk doen wat je nu doet, want dat verdient goed. Je weet tenminste wat je hebt en niet wat je ervoor in de plaats krijgt als je iets verandert.” Terwijl je het eigenlijk al jaren niet meer naar je zin hebt in die baan en de stress je diverse keren op de rand van een burn-out heeft gebracht.

Dit deel in je laat je zaken uitstellen, zegt dat het niet het juiste moment is, zoekt allerlei afleiders weg van je doel en weerhoudt je ervan om in beweging te komen. Deze Saboteur werkt meestal samen met je Innerlijke Criticus. Als je terugvalt in oude patronen is de kans groot dat beide delen sterk in jou aanwezig zijn. En dat je gevoel van eigenwaarde verhoogt mag worden en daarmee je zelfvertrouwen. Alleen dan krijgen ze geen vaste grond meer onder de voeten.

 

Hoe doe ik dat?

Een Quick Fix hierbij bestaat niet, want je patronen houd je al jaren in stand en zijn vaak ontstaan in je jeugd en veelal onbewust, maar je kunt starten met het opbouwen van zelfkennis en bewustwording. In een coachtraject krijg je de tools in handen om je eigenwaarde te verhogen. Je gaat je ‘innerlijke zelf’ op een lijn brengen met je ‘uiterlijke zelf’; dat wat je laat zien in de buitenwereld. Hiermee word je authentiek en hoef je minder hard je best te doen (weg bewijsdrang), het gaat allemaal makkelijker, vanuit flow in plaats van op wilskracht, het stroomt weer en je haalt precies datgene naar je toe en in je leven dat bij jou past. Al het andere laat je los….ballast, dat wat je uitput en wegbrengt van je ‘ware zelf’.

Sinds 2019 zet ik hierbij tafelopstellingen in, waarbij je met diverse poppetjes en materialen zicht krijgt op patronen en hoe je hier uit kunt komen. Je maakt op tafel zichtbaar en voelbaar wat er van binnen bij je leeft. Je kunt je er dan op een andere manier toe gaan verhouden. De speelse aanpak maakt het behapbaar. Doordat je het in 3D voor je ziet en voelt, beklijft het beter dan alleen praten. Vandaar dat deze methode ‘een taal erbij’ heet.

 

Goede zelfzorg

Als je eigenwaarde verhoogt, ga je ook automatisch beter voor jezelf zorgen. Niet alleen op fysiek vlak met voeding en beweging, maar ook op mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel vlak. En je begrijpt dat dit nodig is, dat je handelt vanuit zelfliefde en zelfacceptatie in plaats van veroordeling. Deze introspectie en ‘met jezelf bezig zijn’ is niet egoïstisch wat vaak wordt gedacht, maar pure zelfliefde. Uiteindelijk hebben je gezin, partner, werkgever, familie en vrienden meer aan jou als je eerst goed voor jezelf zorgt. Dan heb je écht weer iets te geven aan anderen.

 

Luisteren naar je hart

Als je het bij de bron aanpakt (interne route) is de kans op terugval in oude patronen veel kleiner. En als het al gebeurt, kun je het heel snel weer omkeren. Als je blijft focussen op de externe route van diëten, sporten, rusten, vakantie, sabbatical, andere baan, andere partner of een opleiding om je kennis te vergroten (=ratio en vaak onzekerheid), zul je je problemen niet blijvend oplossen. Het zijn vormen van ‘escapisme’; je vlucht voor jezelf en voor je gevoel/hart dat graag wil dat je er naar gaat luisteren…

 

Elke keer als je terugvalt in je oude patronen, sta dan stil bij deze vraag:

“Do you want to be a prisoner of the past or a pioneer of the future?”