Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

09
dec

Help, ik mis voldoening in mijn werk!

Sta jij dagelijks op met energie en een glimlach op je gezicht? Ervaar je nog motivatie en bevlogenheid als het om je werk gaat? Of zie je op zondagavond al op tegen de nieuwe week? 

Cliënten die ik begeleid werken zelden alleen voor het geld. Ze willen graag van betekenis zijn voor anderen, iets bijdragen aan de maatschappij. Toch belanden ze om diverse redenen vaak in banen waar ze niet ‘op hun plek’ zijn. Dat kan komen omdat ze zichzelf niet zo goed kennen of omdat ze loopbaankeuzes maken vanuit verwachtingen van anderen.

We zijn ons niet altijd bewust van innerlijke drijfveren en waarden, waardoor we keuzes maken die achteraf minder goed blijken te passen. Dit leidt tot stress, psychosomatische klachten, chronische vermoeidheid en – als je maar lang genoeg wacht – tot een bore-out of burn-out. Ergens voel je misschien wel dat er iets knaagt, maar je kunt er niet direct de vinger op leggen.

 

De 7 oorzaken voor gebrek aan voldoening

In mijn coachpraktijk komen bepaalde thema’s regelmatig terug bij mijn doelgroep (millennials, circa 26-41 jaar, hbo+). Onderstaand de zeven belangrijkste oorzaken voor hun gebrek aan voldoening in het werk.

  1. Gebrek aan autonomie (of juist teveel)
    De een heeft behoefte aan meer autonomie; zelf bepalen van je tijd, zelfstandig kunnen werken en tot op zekere hoogte eigen verantwoordelijkheid hebben en zelf kunnen beslissen over zaken. Daarbij willen de meesten wel goede begeleiding krijgen, zodat ze daarin gesteund en gecoacht worden door hun leidinggevende. Teveel controle van bovenaf frustreert en teveel laten zwemmen levert over het algemeen stress op.
  2. Te weinig tijd met de patiënt, cliënt, klant
    Efficiëntie leidt regelmatig tot minder tijd spenderen met een klant, waardoor je het gevoel hebt niet echt een band op te bouwen of je werk voelt ‘onaf’. Medewerkers in de zorg zijn soms bijna 50% van hun tijd belast met administratieve taken. Of ze zitten zo vast in het keurslijf van een systeem, dat ze hun eigenheid verliezen (bijv. de wijze waarop zij met een patiënt zouden willen omgaan). Dit heeft dus deels een link met het gebrek aan autonomie, maar is ingegeven door andere factoren (protocollen, richtlijnen, management stijlen, etc.).
  3. Gemis van verbondenheid
    Een cliënt heeft het gevoel dat de organisatie als ‘los zand’ aan elkaar hangt. Iedereen werkt op eilandjes en op diverse locaties, waardoor het contact en onderlinge samenwerking beperkt zijn. Ze voelt zich vaak eenzaam. We willen graag ergens bij horen. Verlangen naar een fijne sfeer, goed contact met collega’s, zodat je zaken met elkaar kunt delen en prettig samenwerkt. Het draagt allemaal bij aan een gevoel van veiligheid, betrokkenheid, saamhorigheid en werkplezier.
  4. Onvoldoende waardering
    Onze werkplek lijkt soms net op ons gezin van herkomst. Zoals we van onze ouders graag een blijk van waardering en erkenning willen, zoeken we dit ook in het werk. Horen van je manager dat je goed werk hebt geleverd, feedback om bevestiging te krijgen dat je op de juiste weg bent of een prettige salarisverhoging. Het zou natuurlijk het beste zijn als we ons zelf waarderen, maar het is niet altijd zo vanzelfsprekend om op ons zelf en onze talenten te vertrouwen. Daarvoor willen we toch graag die externe bevestiging krijgen.
  5. Gebrek aan zingeving
    Zinvol werk doen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Vooral bij twintigers en dertigers zie ik dit terug. Als ze het gevoel hebben dat ze niet bijdragen aan een betere wereld dan ontbreekt er iets. Nuttig en goed betaald werk doen is niet meer voldoende. Voor iedereen betekent ‘zinvol’ uiteraard iets anders. Voor de een zit het in het helpen van andere mensen, voor een ander is het bijdragen aan een duurzamere samenleving of technologische vooruitgang.
  6. Teveel willen
    Een druk sociaal leven, sporten, perfecte ouder willen zijn, opleiding volgen, persoonlijk groeien, et cetera. Wil willen veel en het liefst ook goed doen. Als je dit combineert met een drukke baan, is de kans groot dat het op den duur niet zo goed gaat met je vitaliteit. Bepaal hoe jij je leven wilt leiden, wat jou het meeste voldoening oplevert en waar je jouw tijd en energie in wilt stoppen.
  7. Te weinig uitdaging
    Je kent het kunstje zo langzamerhand, doet zaken op de automatische piloot en staart een gat in je computerscherm. Iets in ons wil voldoende uitdaging: nieuwe projecten, meer verantwoordelijkheid, jezelf ontwikkelen binnen het vakgebied, je expertise delen en je talent optimaal benutten of een leidinggevende rol vervullen. Ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden staan hoog op het prioriteitenlijstje van de twintiger en dertiger. Ze willen vooruit, ze willen groeien. Niet alleen in hun functie maar ook in de manier waarop ze functioneren (persoonlijke groei). Ze zien graag dat hun werkgever dit voor ze faciliteert in de vorm van opleiding/coaching.


Ontdek wat nodig is voor jou

Blijf niet zitten op een plek die niet (langer) bij je past! Ontdek in een coachtraject waar jij wél energie van krijgt, wat je drijfveren en kernwaarden zijn, waar je toegevoegde waarde zit en hoe je dit ‘vertaalt’ naar een passende functie en werkomgeving voor jou. Een waar je voldoening en werkplezier ervaart.

Daarnaast kun je onderzoeken via coaching wat je NU al kunt doen in je huidige werk. Soms kun je kleine dingen aanpassen in je taken, het gesprek aangaan met je leidinggevende of intern doorstromen. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je direct een rigoureuze carrièreswitch maakt.

Zet kleine stappen en kom in beweging. Als je blijft zitten waar je zit (=ook een keuze) gaat dit vaak uiteindelijk ten koste van je voldoening en energielevel. We brengen veel uren door op ons werk, dus hoe fijn is het als je het met plezier en voldoening doet?