Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

02
mei

Held of Conformist?

Ben jij een Held of een Conformist? De Held staat voor de zoektocht waarbij we erop uit zijn iets uitzonderlijks te presteren. Maar, ook al ben je nog zo gedreven, als je ego wordt beheerst door de Conformist, dan is het goed mogelijk dat je jezelf ontkend tot iets buitengewoons in staat te zijn. De Conformist wil zich namelijk altijd aanpassen aan wat hoort en gebruikelijk is.Lees meer

Als je een Conformist in je hebt, dan maak je je druk over wat anderen ervan zullen vinden en stagneer je in je pogingen iets te veranderen. Er kan dan een gevoel van leegte opduiken, omdat de Held in jou een behoefte heeft die niet tot ontplooiing kan komen. De Held wil dat jij je leven zin geeft, dat je iets wezenlijks bijdraagt. De Held is op zoek naar een doel in ons leven en dat doel trekt de dingen aan die we nodig hebben om het te realiseren. Met een doel/visie voor ogen komt er energie beschikbaar voor onze groei.

 

Ga vooruit in het leven

Soms worden we tegengehouden door belemmerende overtuigingen als:”ik kan nooit iets groters bereiken of dat is niet voor mij weggelegd, ik ben al te oud”, etc. Dit is een slachtofferhouding die je beperkt..laat het los. Niemand kan jou stoppen om vooruit te gaan in het leven, alleen jij zelf. Het is jouw keuze. Als we het vergelijken met een auto, dan houden jouw negatieve overtuigingen je eigenlijk gevangen in de achteruitstand of in de neutrale (lees: veilige) stand. Hoe zou het zijn als je je auto in z’n één zet, het gaspedaal intrapt en vooruit gaat? Blijf niet steken in de neutrale stand en kijk niet langer naar achteren (die achteruitkijkspiegel geeft sowieso beperkt zicht). Als je blijft terugkijken naar wat er in het verleden allemaal niet goed ging en dat meeneemt naar het heden kom je niet vooruit. Laat het los…Het dient je niet meer, richt je op het huidige moment en creëer van daaruit een betere toekomst. Voor jezelf en voor anderen.

Er zijn twee dingen die belangrijk zijn om vooruit te komen:

  1. Laat je zelfmedelijden los; dit zal je tegenhouden om het beste uit jezelf te halen. Stop ermee jezelf te pijnigen met de vraag ‘waarom’ overkomt mij dit? ‘Turn your scars into stars’; zie situaties en ervaringen die op je pad komen als mogelijkheden om te groeien en hoe eerder je ziet hoe het voor je kan werken, hoe sneller je bij je (levens-)doel komt. Je gaat dan als het ware in een katapult zitten die jou vooruit schiet.
  2. Reik verder dan jezelf; je leven is meer dan alleen leven voor jezelf. Wees alert op de mensen die op je pad komen waarvoor jij iets kunt betekenen. Deel je kennis en ervaring met hen, geef onvoorwaardelijke liefde. Op die manier kun jij een zaadje planten in iemand anders leven. En het kan je helpen om uit een gevoel van stagnatie te komen. Dit bijdragen aan zaken buiten jezelf leidt tot werkelijke voldoening in je leven, niet die nieuwe auto, dat huis of die verre reis. Ken het verschil tussen een (persoonlijke)droom en een hoger doel (=inclusief bijdrage aan het grotere geheel).

In plaats van de slachtofferhouding aan te nemen en te denken: dit probleem is te groot, neem je de houding aan van een visionair en zeg je: deze uitdaging weerhoudt mij er niet van om mijn droom te realiseren (crisis, etc.). Laat je geen verslagenheid aanpraten door de media of je omgeving, maar wees een visionair. Ga aan de slag en begin bij jezelf. Doe iets wat de wereld een stukje beter maakt en luister naar de Held in jou. Kom in beweging, er is geen tijd meer voor compromissen en uitstel. Doe het nu!