Gun jezelf een relaxmoment
Relaxen zou makkelijk moeten zijn. Echter, veel mensen vinden het moeilijk om los te laten en te ontspannen. Alles en iedereen heeft je aandacht nodig; je kinderen, partner, vrienden, ouders, werk, administratie, huishouden en je huisdier. Je moet al die mails nog checken en de 30 dingen op je to-do lijstje. Kortom, je hebt geen tijd om te ontspannen. Denk je…
Interne blokkade
Naast de externe druk om zaken voor elkaar te krijgen, hebben de meeste mensen een interne blokkade die ontspanning in de weg staat. We hebben het gevoel dat we geen pauze verdienen of we denken dat even niets doen ‘saai’ is of gevoelens naar boven brengt die we liever onderdrukken. Dit kan ertoe leiden dat zelfs als je vrij bent van je werk, je jezelf thuis alsnog pusht om van alles te doen.
Soms zetten we anderen op de eerste plaats en/of zijn we te loyaal naar onze omgeving. Pas als alles zowel op persoonlijk als zakelijk vlak goed loopt of als we uitgeput neervallen, gunnen we het ons zelf om tijd vrij te nemen en te relaxen. Een soort zeurend gevoel van niet-waard-zijn, houdt je af van een dagje voor jezelf inplannen en even niets ‘moeten’.
Onze hersenen maken ontspannen ook niet altijd gemakkelijk. We zijn van nature gericht op overleven en niet zozeer op ontspannen. Deze aangeboren radar is zo ontwikkeld dat we in staat zijn om zaken die ons bedreigen te signaleren; we scannen als het ware continu onze omgeving op gevaar en alles dat er mis is in ons leven. Dit triggert de vechten-of-vluchten modus, waarbij cortisol en adrenaline door ons lijf worden gepompt, om tot die acties in staat te zijn.
Echter, omdat we niet meer in de oertijd leven en het voor vechten meestal niet meer nodig hebben, kan het tot fysieke klachten leiden zoals: hart- & vaatziekten, spijsvertering stoornissen, rugpijn, hoofdpijn, verstoorde hormoonbalans, angsten en depressie. Tot totale uitputting (burn-out) aan toe als je jarenlang de stress negeert en de signalen van je lichaam niet meer waarneemt en/of er niet adequaat op reageert.
Vind de UIT-knop
De beste manier om deze problemen om te draaien is om de UIT-knop te vinden op onze ‘zorgenradar’ en te ontspannen. Ben jij een Human DOING geworden in plaats van een Human BEING? Dan is het belangrijk dat je weer leert om te relaxen. Dat vraagt om oefening en inzet, uiteraard op een moeiteloze en ontspannen manier. De onderstaande stappen kunnen je hierbij op weg helpen.
1 Toestemming
Geef jezelf toestemming om te ontspannen. Zoals ieder mens verdien jij het om gezond en gelukkig te zijn. Maak ontspannen daarom je prioriteit. Als jij ontspant en goed voor jezelf zorgt, heb je meer energie over om er voor anderen te zijn. Je bent creatiever en productiever en je zult merken dat je zaken eenvoudiger voor elkaar krijgt.
‘Je zult meer bereiken in je leven als je het altijd maar druk-zijn en blijven rennen kunt loslaten. Neem een pauze om te ontspannen en kom weer terug bij de kern van wie je bent als mens. Herstel je innerlijke rust en ervaar meer plezier in wat je doet in je leven.’ Thich Nhat Hanh
2 Ontspan je lijf
Zonder dat we het realiseren, gaan de meeste van ons gespannen door de dag. We benaderen het leven vanuit deze stress modus wat de spanning alleen maar vergroot. Aan het einde van de dag voelen we dit in onze nek, schouders, kaken of rug. Ontspan je lijf! Maak er een gewoonte van om gedurende de dag een soort check-up te doen van wat je voelt in je lichaam. Zodra je voelt dat je je spieren aanspant, verzacht en ontspan dan elk deel van je lichaam. Neem regelmatig pauzes om je lichaam uit te rekken en te stretchen. Met wat oefening zul je leren om los te laten en de hele dag ontspannen te zijn.
3 Adem
De snelste en makkelijkste manier om te ontspannen en je lichaam en geest naar een rustige staat terug te brengen is met een bewuste ademhaling. Er zijn diverse apps die je hiervoor kunt downloaden op je telefoon, zoals Headspace en Calm. Ook VGZ heeft een app die je hiervoor kunt gebruiken met zowel korte als langere oefeningen. In tegenstelling tot Headspace en Calm is de app van VGZ gratis. De andere twee vind ik persoonlijk wel beter, met meer mogelijkheden, zoals rustgevende muziek en natuurgeluiden om bij in slaap te vallen.
4 Aandacht trainen
Stress wordt behalve door externe omstandigheden vooral vergroot door onze gedachten. Angstige gedachten over zaken die nog gaan komen (zorgen over de toekomst) of gelinkt zijn aan dingen die gebeurd zijn (leven in het verleden). Leer jezelf om in het NU te leven. Dit doe je met aandacht training, ook wel Mindfulness genoemd. Dit maakt onderdeel uit van een coachtraject, net als aan het anders leren omgaan met belemmerende overtuigingen.
5 Plan ontspanning in
Zorg goed voor jezelf en wees mild naar jezelf (zelfcompassie), zoals je dat ook zou doen voor een goede vriendin/vriend. Neem je agenda erbij en plan afspraken met jezelf om dingen te doen die je voeden en bijdragen aan ontspanning. Neem een dagje vrij en ga iets leuks doen, doe aan yoga/meditatie, ga sporten, maak tijd voor een creatieve hobby, luister naar muziek, ga de natuur in, neem een bad, ga puzzelen, dansen, schilderen of een boek lezen. En als je ontspant, laat je je werk los en neem je echt tijd voor jezelf.
Breng je brein tot rust
Er zullen altijd dingen zijn om te doen en om je zorgen over te maken. Dat hoort bij het leven. Tijd nemen voor jezelf om te ontspannen zal je helpen om hier juist beter mee om te gaan en alle uitdagingen op een relaxte manier het hoofd te bieden. Het is gezond om even niets te doen, ons te ‘vervelen’, zodat ons brein tot rust kan komen. Zoals in je slaap vindt er een soort ‘reset’ plaats als je even ‘uitcheckt’ uit je drukke bestaan en al dat denken. Ga iets ervaren en kom weer in contact met je gevoel. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!
Wat kan ik voor jou betekenen?
In een coachtraject komen diverse onderdelen aan bod die bijdragen aan meer innerlijke rust, focus en ontspannen werken en leven. Wil je meer weten over wat ik voor je kan betekenen, bel of mail me dan met jouw vraagstuk, zodat ik je gerichter kan vertellen wat er in jouw situatie mogelijk is.