Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

vreugde en geluk
14
jun

Geluk nastreven maakt ongelukkig

De afgelopen periode begeleidde ik regelmatig mensen die graag HET geluk wilden vinden. Of zich ronduit als ‘ongelukkig’ betitelen, ondanks een baan met goed salaris, gezin, sociale contacten en gezondheid. Ik ken ook tal van mensen die een aantal van deze zaken niet heeft, maar wel tevreden is over hun leven. Hoe zit dat nu precies?

 

Geluk wat is dat?

Daar begin je al…voor iedereen is dat anders. Zelf zie ik geluk als een momentopname. Het kan van dag tot dag en zelfs van uur tot uur verschillen. Stel je hebt geen baan op dit moment en je hebt moeite je huur te betalen. Dan geef je je leven misschien een 5. Maar als je vandaag met je kind geniet van een ijsje eten in de zon en je geeft je geluksgevoel een cijfer, zal dat vast hoger liggen!

Dat betekent dus dat je ‘geluk’ niet kunt nastreven en dat het er soms is en soms niet. Het is tijdelijk en vluchtig. Wat we vaak bedoelen als we ‘gelukkiger’ willen zijn, is dat we meer zingeving en vreugde willen en tevredener willen zijn met hoe ons leven IS en met ons zelf. En daarvoor hoef je niet te wachten tot iemand of iets je dat gaat geven. Dat kun je zelf voor een groot deel creëren. Zingeving en vreugde zijn zaken die langer meegaan dan ‘geluk’. Ze geven je een langdurig gevoel van voldoening en innerlijke rust, waardoor je ‘streven naar’ wegvalt. En in mijn praktijk zie ik dat het nauw samenhangt met je gevoel van eigenwaarde (zelfliefde, zelfacceptatie, zelfcompassie). Hoe hoger dat is, hoe tevredener je je voelt over je leven. Dat begint met tevredenheid over jezelf.

 

Ongelukkig in je werk

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 58% van de Nederlanders ‘tevreden’ is met het werk, 18% daarvan is zelfs ‘zeer tevreden’. In mijn praktijk zie ik vanzelfsprekend die andere 42%! Zij zijn meestal ontevreden om de volgende redenen: gemis van waardering, werken voor het geld en niet vanuit passie/hart, slechte werk-privé balans, teveel denken/piekeren/oordelen, over grenzen gaan en geen focus hebben (alles willen en niet kiezen), hun talent en competenties niet kennen en/of onvoldoende benutten, onder hun niveau werken (onvoldoende uitdaging), angst voor verandering en angst om niet goed-genoeg te zijn (eigenwaarde issue).

Nou, dat zijn nog al wat redenen om je ‘ongelukkig’ te voelen! Die los je ook niet 1-2-3 op, maar aan veel ervan kun je wel degelijk – en soms vrij eenvoudig – een positieve draai geven. HOE? Dat leer ik je in een coachtraject.

Hoe zorg je ervoor dat je bij die 18% gaat horen die ‘zeer tevreden’ is over hun werk? Zoals ik al aangaf ‘missen’ mensen dingen. Hieronder een aantal behoeften die veel voorkomen:

  1. Sociale verbinding; je hebt plezier met je collega’s en kunt goed met ze opschieten. Jullie ondersteunen elkaar en werken goed samen. In je eentje bereik je veel, samen kom je verder
  2. Autonomie; je hebt zelfregie en kunt je tijd zoveel mogelijk zelf indelen en je eigen keuzes maken. Er is een mensgericht leider in je team en geen old school ‘manager’ die taakgericht aanstuurt (op snel resultaat gericht wat de ervaren werkdruk verhoogt)
  3. Zingeving; je draagt iets bij aan de wereld of aan het leven van andere mensen. Je voelt je van betekenis. Je ervaart voldoening en plezier bij wat je doet. Je bent authentiek en blijft dicht bij jezelf, wat bijdraagt aan je innerlijke rust
  4. Talent/competenties; je kent die van jou, weet wie je bent en wat je goed kunt, waar je uniek in bent en je benut je talent ten volle. Bij voorkeur in een richting waar je hart ligt.

Wist je dat slechts 9% van alle medewerkers in bedrijven deze vier behoeften heeft vervuld?

Soms kosten zaken tijd en vraagt het om een proces met jezelf aangaan (zelfbewustwording). Daar kan een loopbaan- & lifecoach je bij ondersteunen, zodat je dit ook eerder voor elkaar krijgt. Je hoeft niet alles in je eentje uit te vissen, vraag om hulp en investeer in je toekomst.

 

Wat we kunnen leren van een Syrische vluchteling

Als laatste kan ik je uit ervaring zeggen dat wat mij het meeste voldoening geeft in het leven, is dat ik mijn talent, kennis en ervaring overdraag aan anderen. Van betekenis ben voor mensen om me heen, voor mijn cliënten en een tijdje voor een jonge Syrische vluchtelinge, die ik taalles gaf en iets leerde over onze cultuur. Wat wij van deze dame kunnen leren is doorpakken en niet zeuren. Zo kwam ze een keer door de stromende regen op de fiets, kletsnat en met een glimlach hing ze haar jas op, ze repte met geen woord over het slechte weer… Ze had zin in de les en ging er vol voor, vanuit innerlijke drijfveren (intrinsieke motivatie). Kende na 2 maanden al de grammatica en had het leerboek van voor naar achteren uitgewerkt!

Soms moet je door een hel gaan, voordat je tevreden kunt zijn met de kleine dingen. Maar laat het zover niet komen in jouw eigen leven. Je hebt geen burn-out of ander drama op werkvlak en/of privé nodig om te zien dat het hoog tijd is voor verandering in je leven. Kom in beweging en creëer het leven dat je wenst!

PS: dit blog dateert uit juni 2019, voor de Coronacrisis

Inspiratiebronnen voor deze blogpost: Boekje waar je BLIJ van wordt | Guido Weijers, drie van mijn cliënten en mijn taalmaatje uit Syrië