Gas terugnemen is voor watjes
Ontspannen zou makkelijk moeten zijn, maar voor velen is het een uitdaging. Vooral gedreven persoonlijkheden vinden het lastig om even stil te staan en uit de actiemodus te komen waarin ze zitten.
Burn-out is een vies woord
Mensen met een burn-out die bij mij in de praktijk komen, hebben vaak zo’n gedreven karakter. Het komt zelfs voor dat ze twijfelen of ze wel een burn-out hebben. Ze zijn alleen ‘een beetje moe’ en/of ervaren fysieke en mentale klachten (piekeren, slecht slapen, darmklachten, gewrichtspijn, hartkloppingen, etc.). Burn-out is een vies woord. Iets wat in hun overtuiging niet bij ze past, het slaat op anderen. Op aanstellers…en dat zijn zij niet. Zij hebben hart voor de zaak, werken zich te pletter (bijna letterlijk) en gas terugnemen is voor watjes. Bovendien, het zou je zomaar je baan kunnen kosten en dat wil je toch niet?
Hoe struisvogelpolitiek herstel blokkeert
Als eenmaal het kwartje valt dat het toch een burn-out is die ze hebben, zijn ze ‘in shock’ en is de kans op ontkenning zelfs nog steeds aanwezig. Ik heb mensen begeleid die na een paar weken al in de verleden tijd spraken over hun burn-out, terwijl ze nog middenin hun herstelfase zaten. Zij gingen overhaast weer aan het werk, vaak vanuit schuldgevoel naar collega’s, schaamte voor hun ziek zijn of angst voor baanverlies. Deze struisvogelpolitiek is een interne barrière die ontspanning en verandering in de weg staat en herstel belemmert. Je blijft dan doorgaan in oude patronen (vaak vanuit angst en andere negatieve emoties) en lost de oorzaak van je burn-out niet op.
Onze ingebouwde zorgenradar
Onze hersenen zijn niet zo goed ingesteld op ontspannen. We zijn geprogrammeerd voor overleven en hebben een soort ingebouwde zorgenradar. Dit deel in ons brein scant de hele tijd onze omgeving op gevaar en alles dat fout kan gaan in ons leven. Het triggert de vecht-of-vlucht reactie, waarbij cortisol en adrenaline door ons heen gepompt worden, die bijdragen aan stressgerelateerde klachten.
Omdat we in onze Westerse maatschappij zo sterk gericht zijn op ons denken (ratio) draait ons hoofd overuren. Meestal zijn deze gedachten niet zo positief, omdat ze dus gericht zijn op overleven en controle behouden bij moeilijke omstandigheden. Dit leidt tot negatieve emoties, zoals angst en dat leidt weer tot negatief gedrag en gevolgen. Door deze focus op overmatig denken, raken we het contact met ons lichaam kwijt. We voelen dan steeds minder en merken de signalen van ons lichaam niet meer goed op. We zijn de verbinding kwijt en kunnen niet meer vertrouwen op ons innerlijk weten (onderbuikgevoel/intuïtie). De kans dat we dan over onze grenzen heengaan is groot. Door dit maar langdurig genoeg te doen, worden we uiteindelijk ziek.
Slechte aarding en de gevolgen
Mensen die veel ‘in het hoofd’ zitten zijn slecht geaard (ook wel gronding genoemd). Je bent dan een beetje als een boom zonder wortels. Je staat niet stevig, kunt geen energie (voeding voor groei) tot je nemen vanuit de aarde en je zit meer bovenin die boom waar het erg druk is, met veel afleiders. Slecht geaarde mensen hebben moeite met keuzes maken (geen focus), grenzen aangeven, zijn vaak angstig, hebben veel oordelen, zijn kritisch en ervaren ook vaker stagnatie op velerlei gebieden in hun leven (werk, relaties, geld). Ze hebben moeite met het neerzetten van zaken op de aarde, zoals een nieuwe baan of bedrijf. Dingen worden maar half-half gedaan, opleidingen niet afgerond en zaken niet doorgepakt. Ze werken ook vaker onder of juist boven hun niveau uit angst voor afwijzing en falen. Behalve burn-out komt ook bore-out veel voor bij mensen met een slechte gronding.
Wat kun je er aan doen?
Er zijn tal van eenvoudige oefeningen die ik mijn cliënten leer, waarbij ze deze verbinding met zichzelf en hun gronding herstellen. Wat dat oplevert:
- Direct meer rust in je hoofd en lijf
- Beter in staat tot keuzes maken en focus (voor meer resultaat)
- Zelfvertrouwen en vermindering van angst
- Stagnatie lost op en energie stroomt weer, waardoor je meer overvloed ervaart. Je krijgt ineens een aanbieding voor een nieuwe baan of opdracht voor je bedrijf, je ervaart meer inspiratie, weet beter wat je wilt en bij jou past, etc.
Wat je zelf nu al kunt doen voor meer ontspanning in je leven: delegeer en laat los, bouw rustmomenten in, sta jezelf deze ME-time zonder schuldgevoel toe, ga op tijd naar bed en bevrijd je van je smartphone/tabletverslaving, download een ontspanningsapp (zie mijn FB pagina), lees een boek over zelfcompassie en pas dit toe zoals je dat ook voor een vriend(in) zou doen, ga mediteren of doe aan yoga, eet meer groenten & fruit en laat alcohol, koffie en suikers een tijdje achterwege om te zien hoe dit positief doorwerkt, stimuleer je rechter hersenhelft (=creatieve brein ipv ratio).
Succes met deze stappen en schakel – liefst tijdig – een lifecoach in als je stressgerelateerde klachten hebt of een gevoel van stagnatie in je werk/leven ervaart. Wacht niet af tot dingen vanzelf overgaan. Kom in beweging! Ik ondersteun je graag hierbij en laat je in kleine behapbare stappen een positieve shift in je leven/werk brengen.
Bel voor het maken van een afspraak of meer info: 06 403 202 06.