Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Beeldkracht
12
apr

Erken je talent en voorkom bore-out

Onlangs deed ik met een cliënte een tafelopstelling met poppetjes en materialen rondom het thema ‘erken je talent’. De cliënte kreeg prachtige inzichten hoe het onder haar niveau werken (wat leidde tot een bore-out en uitval op het werk) een link had met haar familie en de loyaliteit naar hen. En ze kreeg zicht op hoe ze haar eigenheid weer de ruimte kon gaan geven en bepaalde zaken kon loslaten. Dat gaf een gevoel van vrijheid, opluchting en ‘empowerment’.

Te weinig uitdaging op je werk kan je na een tijdje opbreken. Onderschat een bore-out niet. Hij kan net zo erg zijn als een burn-out. Onderliggend spelen er vaak zaken mee als faalangst en niet je volle potentieel benutten, om wat voor reden dan ook. Bij burn-out en bore-out situaties zit je meestal niet (meer) op de juiste plek qua functie en/of organisatie en wordt het tijd om stappen te gaan zetten.

 

Onder de radar blijven

In de situatie van mijn cliënte was er sprake van een overtuiging die in de familie bestond en die ging over ‘in ons zit niet zoveel’. Als je dat als kind meekrijgt, dan is het een extra uitdaging om later in je leven je talent te erkennen en het te benutten. Dan kun je in een loyaliteitsconflict raken (vaak onbewust) naar je familie. Je schat jezelf dan niet op waarde en dat heeft een negatief gevolg voor je gevoel van eigenwaarde. Daar baseer je dan vervolgens ook je keuzes op in je werk. Als je ‘iets simpels’ doet weet je in ieder geval zeker dat je daarin niet faalt. En blijf je lekker ‘onder de radar’.

Zoals bij mijn cliënte breekt je dat op de lange duur op. Het is belangrijk dat je je volle potentieel benut en je talent (er)kent en inzet. Soms is het alleen nodig om zicht te krijgen op wat je daarbij nog blokkeert. Een tafelopstelling is daarvoor ideaal. Het helpt je te komen van onrust en onzekerheid naar meer rust, vertrouwen en ontspanning. Vanuit die situatie wordt het dan makkelijker om bij jou passende keuzes te maken voor je toekomst.

 

Een taal erbij

Ik laat je met de kracht van beeldmateriaal ervaren waar bepaalde patronen vandaan komen en hoe je dit kunt omkeren. Op zo’n manier dat je de regie over je leven terug kunt pakken. Het heet ‘een taal erbij’ omdat woorden alleen soms ontoereikend zijn om iets uit te drukken. Met een tafelopstelling met poppetjes en diverse attributen wordt in 3D zichtbaar wat er speelt op persoonlijk niveau, in de familie en in je maatschappelijke omgeving (oa werk).

Een tafelopstelling geeft van buiten weer wat er van binnen leeft. Omdat je het ziet en voelt, werkt het door op een dieper niveau en beklijft het beter. Problemen worden inzichtelijk en hanteerbaar. Je kunt vanuit een nieuw perspectief naar je situatie kijken en er tegelijk wat afstand van nemen. Je er op een andere manier mee verbinden, jezelf er beter toe verhouden. Het ondersteunt het bouwen aan je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Met kleurvlakjes worden emoties en copingstijlen verbeeld. En er wordt gebruik gemaakt van koordjes, blokjes, schade krijgertjes en schatkistjes die hulpbronnen weergeven. De speelse aanpak maakt het behapbaar.

Een tafelopstelling kan ook nuttig zijn als je regelmatig het gevoel hebt dat anderen je onvoldoende erkennen en waarderen. Bij gevoelens van hulpeloosheid en machteloosheid rondom situaties in je leven. Er zijn talrijke mogelijkheden waarbij het kan worden ingezet, ik noem er een paar:

  • Inzicht krijgen in de invloed van je gezin van herkomst op keuzes en patronen in je leven
  • Blokkades opheffen die je belemmeren je leven ten volle te leven
  • Burn-out en bore-out aanpakken bij de bron
  • Zicht op hoe je je eigenwaarde verhoogt & invloed op je werk daarbij
  • Zicht op overlevingsmechanismen die noodzakelijk waren toen je klein was, maar je nu in de weg zitten (bv: pleasegedrag, zorgen voor de ander maar niet zo goed voor jezelf, perfectionisme, jezelf tot het uiterste pushen, zelfkritiek, vermijden en uitstelgedrag, etc.)

 

Wil je dit zelf ook eens ervaren?

Neem dan contact met me op voor het bespreken van de mogelijkheden. Een tafelopstelling kan deel uitmaken van een langer coachtraject of van een korter traject ‘Biografisch Werken’ (twee sessies van 2 uur en een intakegesprek).

Over deze methode vind je momenteel (nog) geen specifieke informatie op mijn website.

Voor meer informatie: info@onestepcoaching.nl | 06 403 202 06

 

 

Note: genoemde cliënte heeft toestemming verleend tot publicatie van dit blog