Emoties als richtingaanwijzers
Onprettige emoties als angst, woede, frustratie of verdriet roepen meestal een bepaalde weerstand in ons op. We willen niet weten dat we ze hebben en we willen ze niet voelen. Veel mensen verwarren dat onderdrukken of wegstoppen met loslaten, maar als je gevoelens weg duwt (of weg rationaliseert), betekent dat nog niet dat ze uit je systeem zijn. Vroeg of laat komen ze weer naar boven.
Je kunt het vergelijken met een bal die je onder water probeert te houden. De druk van het water zorgt er uiteindelijk voor dat de bal toch boven komt drijven. Zo is het ook met emoties. Daarom is het van belang om dergelijke emoties écht los te laten.
Loslaten van emoties, hoe doe je dat?
Echt loslaten van emoties is niet het vergoelijken ervan, ze ook niet ontkennen, maar ze er zonder oordeel laten zijn. Laat ze maar komen. Identificeer je niet met die negativiteit. Je hebt woede, angst of verdriet, maar je bent het niet. Het zijn slechts emoties die komen en gaan, net als golven op de zee. Soms zijn ze hoog, maar je weet dat ze daarna weer omlaag gaan en de zee weer kalmer wordt.
Emoties verwijzen naar een verlangen van je ziel en ze vragen je meestal om ‘in beweging’ te komen. Het zijn als het ware richtingaangevers. Ervaar en observeer ze en vraag jezelf daarna af of je ze wilt loslaten, kunt loslaten en zo ja, wanneer je besluit dat te doen. Als je de eerste twee vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, zul je merken dat er vrijwel meteen iets verandert.
Licht en schaduw accepteren
Loslaten betekent niet van het gevoel ‘af’ willen. Niets aan jou hoeft ontkend te worden, ook dit is een deel van jou. “Ik laat het los” betekent dat je je waardeoordeel over dat gevoel loslaat. Laat dat oordeel over je emoties maar vallen en sta jezelf toe om een heel mens te zijn, met alle positieve en negatieve kanten die bij het mens-zijn horen. Licht en schaduw vormen één geheel. Mag de ene helft van jezelf er wel zijn en de andere helft niet, dan kost je dat ongelooflijk veel energie. Door het gevoel toestemming te geven er te zijn, verliest het aan kracht. Je onderdrukt het niet langer. Herken je schaduwkant, erken hem, accepteer en…ontmantel. Alles wat je bevecht groeit en neemt aan kracht toe. Laat het gevecht met je emoties los.
Overgave
Loslaten heeft te maken met overgave. Het gaat erom dat je de werkelijkheid toestaat in jouw wereld, ruimte biedt aan de realiteit, elk moment weer. Dit is wat het is, nu, op dit moment. Als je zonder verzet of oordeel open staat voor alles wat er is, brengt dat grote veranderingen in je leven teweeg. Er gaat een enorm helende kracht vanuit, wat zorgt voor ontspanning in je leven (minder moeten, willen, streven, controle, etc.).
Als je geen verzet biedt aan alles wat er op je pad komt en alles wat je ervaart, dan zul je merken dat er prachtige veranderingen gaan plaatsvinden. Problemen lijken in het niets op te lossen (door je oordelen over de werkelijkheid los te laten).Je komt beter in je vel te zitten, voelt je energieker en je ziet er beter uit. Mensen zullen anders op je reageren. Je merkt dat veel dingen ineens makkelijker gaan dan voorheen. Dat komt omdat je door een loslatende en meer accepterende levenshouding een grote blokkade wegneemt, waardoor je energie weer vrij kan stromen. Als je stopt met alles wat er gebeurt te willen veranderen, controleren en beheersen, zul je merken dat weerstanden verdwijnen en dingen zich als vanzelf regelen.
Geniet van het moment, hoe de dingen ook verlopen. Dat is leven in de wijsheid van de onzekerheid. Het is niet zo eng als het lijkt, het is gewoon een kwestie van doen en ervaren. Loslaten is niet te oefenen, je moet het op een gegeven moment gewoon besluiten te gaan doen. Op het moment dat je de controle loslaat en vol in de werkelijkheid stapt, ga je jouw leven écht op een heel andere manier ervaren.
Zeven praktische manieren om los te laten
1) Haal bewuster adem
2) Geef de controle op en sta open voor wat er op je pad komt
3) Heb vertrouwen dat er best voor je gezorgd zal worden als je de teugels wat meer laat vieren
4) Realiseer je dat je goed bent zoals je bent en dat alles is zoals het is met een goede reden
5) Hou het leven niet op afstand met rationalisaties
6) Schrap het woord ‘ja-maar’ uit je dagelijks taalgebruik
7) Oordeel en bekritiseer niet, maar accepteer.
Inspiratiebron voor dit artikel: De helende kracht van acceptatie / Annemarie Postma