Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Eerste hulp bij huidproblemen

Eerste hulp bij huidproblemen

..en de link met stress en negatieve emoties.

huidproblemenZelf had ik vorig jaar nogal wat huidproblemen en last van voedselallergie met huiduitslag als gevolg. Ik deel graag met je wat mij heeft geholpen dit te verbeteren:

 1. Vermijden van maïs en maïszetmeel (check verpakkingen, het zit in veel producten!) Ook aardappelzetmeel, gelatine en soyasaus verdraag ik slecht.
 2. Schrap alcohol, cafeïne, melkproducten en suiker (geen koek/snoep/chocola) eens een tijdje uit je voedingspatroon en kijk wat het je oplevert. Niet leuk en best een uitdaging, maar wel noodzakelijk als je een gezondere huid wilt krijgen. Glutenvrij of koolhydraat arm (geen brood, pasta, witte rijst) eten een tijdje uitproberen is ook een aanrader.
 3. Drink voldoende water en geen vruchtensappen, vervang door kruidenthee
 4. Ontspan en zorg voor stressreductie in je leven. Stress uit zich vaak in puistjes in het halsgebied. Hormonale disbalans uit zich in puistjes op de kaaklijn en bij de neus (rosacea rondom overgang)
 5. Uit onderdrukte (negatieve) emoties, zoals boosheid/wrok/verdriet. Je niet-uiten kan huidproblemen veroorzaken of verergeren
 6. Hardlopen; dit stimuleert de doorbloeding van je opperhuid, die zich dan sneller herstelt
 7. Vermijd foundation en andere cosmetica zoveel mogelijk (oa in foundation en bronzers zit veel troep die allergie en huidproblemen oproept, bijv. Mica, talk, titanium dioxide) Een goede foundation is Toleriane van La Roche Posay (dekt goed, strijkt fijn uit, geen allergische reactie). Maar zo vaak mogelijk zonder, zodat je huid vrij kan ademen! Voor schoonmaken van de huid gebruik Miscellair water van l’Oreal. Deze lotion hoef je niet af te spoelen en geeft een zacht gevoel aan je huid
 8. Gebruik zonnebrandmiddelen (en dagcrèmes met SPF) zonder titanium dioxide (zeker de nano-versie ervan!). Bijv. Ohm Collection/ Sun Safe, factor 15 of Eucerin Sun Allergy Protection Creme-gel (SPF25). Zelf kan ik ook goed tegen Biotherm (ruikt lekkerder/smeert beter dan Eucerin, qua ingrediënten is het minder goed= titanium dioxyde)
 9. Eet GROEN en liefst zoveel mogelijk organisch/biologisch (aanraders: snijbonen, groene asperges, bok choy, broccoli, postelein, spinazie, komkommer). Eet vaker vis (kabeljauw=goed voor je huid; Vit B12, B3, B6), zalm (Omega 3) en avocado (lysine). Ook rauwe witlof is een aanrader. Vervang aardappelen door zoete bataat, pastinaak of flespompoen (eet deze 3 hooguit 3x per week)
  Als je geen vegetariër bent, is kip ook een aanrader (Vit. B3/niacine=allergie/histaminereductie). Wees voorzichtig met zuivel, vooral (vette) kaas. Kwark, hütenkäse en biogarde kan wel. Eet regelmatig peulvruchten, zoals linzen en rode kidneybonen. Vermijd ‘nachtschaden’ een tijdje: aardappelen, aubergines, courgette, tomaten, paprika. Als je tegen zaden kunt, eet dan pompoenpitten (zink), hennepzaad en/of lijnzaad. Drink groene thee, (goede kwaliteit) matcha thee, kamille- of venkelthee. Gember en knoflook zijn ontstekingsremmers en daarom wel aan te raden bij huidklachten, maar check of je er tegen kunt.
 10. Kook zoveel mogelijk zelf, zodat je weet wat je eet. Vermijd voorverpakte voedingsmiddelen, e-nrs, kleur-, geur- en smaakstoffen. Het enige voordeel is dat je sneller door de paden van de supermarkt bent, want het meeste heb je dan niet meer nodig!;-)

Oefening baart kunst; in het begin is het wel wennen dat je overal op ‘moet’ letten, maar dat wordt steeds makkelijker. Even doorzetten in het begin! De investering loont: je voelt je beter en je huid ziet er zoveel mooier uit.

Zelf gebruikte ik een tijdje voedingssupplementen van Arko Pharma (zonder extra vulstoffen en toevoegingen en vrij van gluten, suiker, dextrose en gelatine). Maar ik raad je aan het eerst met voeding en stressreductie te proberen. Deze supplementen zijn erg duur en mijn ervaring is dat je met aanpassingen in voeding en leefstijl al een heel eind komt. Ook schoonheidssalons met rode lampen/lasers op je huid heb ik links laten liggen. Ik geloof in aanpak bij de bron = van binnenuit.