Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

29
apr

Een nieuw begin

So, I close my eyes to old ends

And open my heart to new beginnings

 

We leven in een tijd waarin stabiliteit er even niet is. En dat roept onzekerheid op. We hebben zaken graag onder controle en deze periode vraagt om overgave, geduld en verandering. Voor velen een grote uitdaging.

Ik begeleid o.a. mensen met burn-out en ik zie de realiteit waarin we nu zitten als een soort ‘collectieve burn-out’. Ook met een burn-out word je stilgezet, kun je tijdelijk niet meer werken. Word je gedwongen om te Zijn in plaats van te Doen, naar binnen te keren en te reflecteren op je werk en leven.

Om vervolgens in de fase erna dingen anders te gaan doen… Een nieuw begin, met een andere leefwijze en andere manier van denken. De meeste mensen die na een burn-out terugkijken zijn ergens blij dat ze dit hebben doorgemaakt. Ze kiezen erna vaak voor een leven met meer rust, voldoening en zingeving.

 

Ontkenning

Mensen die een burn-out krijgen, hebben vaak al over langere tijd de signalen van hun lichaam genegeerd. Een kenmerk van burn-out is ontkenning. Terwijl de omgeving al veel langer ziet dat het de verkeerde kant opgaat. Ze blijven dezelfde patronen herhalen, net zolang totdat het lichaam zegt: ”nu is het mooi geweest, nu zet ik je ff stil”. Covid-19 doet iets soortgelijks met ons allemaal.

Ik zie veel raakvlakken met de periode waarin we nu zitten. We hebben lang gedacht dat we de dans zouden ontspringen, dat het wel los loopt (‘griepje’) en dat we toch zo snel mogelijk weer ons oude leven zouden kunnen oppakken. Zo denken mensen met een burn-out vaak ook…, totdat ze (soms na een terugval) erachter komen dat er iets wezenlijks is veranderd. Dat ‘back to business as usual’ geen optie meer is.

 

Reboot

Covid-19 is, net als een burn-out, als een reboot van je computer. De reboot is noodzakelijk om nieuwe software te downloaden, zodat je pc beter functioneert. Dan kun je tijdelijk niet werken, is ongemakkelijk, vraagt geduld van je tijdens die pauze. Maar daarna werkt je pc op een nieuw level. Nu staat de hele wereld in de pauzestand. Gebruik jij de tijd die je nu hebt op de juiste wijze? Heb je nieuwe ideeën, ben je creatiever, ontwikkel je jezelf met een online cursus?

En gebruik je deze pauze om na te denken over welke veranderingen je wilt doorvoeren? Bijvoorbeeld een reboot van:

  • Negatieve gedachten/emoties die je blokkeren om vooruit te komen
  • Leefstijl voor een betere gezondheid (90% Covid patiënten op IC heeft overgewicht)
  • Werk, zodat je ervaart hoe/waar jouw talent écht tot zijn recht komt
  • Visie op je bedrijf, voor een duurzame toekomst
  • Relaties/vriendschappen
  • Hardnekkige patronen die je belemmeren in je groei
  • Hoe we omgaan met anderen en met de natuur
  • Het idee dat het leven maakbaar is, we controle hebben.


Oude deur sluiten

Voor het ervaren van een nieuw begin, is het nodig om een oude deur te sluiten. Niet half-half, maar helemaal. Als je zaken loslaat (ook in je gedrag), kom je in de juiste positie voor groei.

Deze coronaperiode lijkt misschien een terugval of de zoveelste crisis in jouw leven, maar het is een aanzet tot iets beters. Het biedt je de kans om naar een nieuw level te gaan, naar iets dat misschien wel beter voor je is dan je huidige situatie.


Houd moed

Je beste dagen liggen voor je, niet achter je. Terugkijken naar ‘wat was’ is niet vruchtbaar. Als je vertrouwt op de toekomst komt er meer innerlijke rust.

Deze Covid ‘shake’ maakt ook nieuwe dingen zichtbaar. Bijvoorbeeld je talent dat je al een tijdje niet had benut komt nu naar boven, omdat je creatieve oplossingen moet bedenken. Wellicht geeft deze periode een duwtje de goede kant op. Om de stap te zetten, die je al langer van plan was op werkvlak en/of privé.

Er ontstaat ruimte om een totaal andere realiteit te creëren. En dat gebeurt ook al volop, er zijn tal van creatieve initiatieven zichtbaar. En vernieuwing waar we eerder geen tijd voor hadden. Toen zaten we nog in de hectiek van alle dag en was er weinig ruimte voor innovatie, verbeeldingskracht, inspiratie, échte verbinding en visie. Er gebeuren mooie dingen als je even stil staat (en bent).

 

Ben jij er klaar voor?

Ben jij klaar voor ‘Switching Gears?’(zie mijn Covid muziek Top10). Ben jij bereid om dingen op een nieuwe manier te doen? Iets van je comfort in te leveren? Jezelf te stretchen naar een nieuw niveau? Je masker af te zetten en je ware zelf te laten zien? Ik ondersteun je er graag bij. En NU is de tijd om je toekomst vorm te geven.

Als loopbaan- & lifecoach begeleid ik je in dit vernieuwingsproces. Zowel in je persoonlijke groei als bij het herontdekken van je talent. Om dat krachtig en op de juiste manier in te zetten, zodat je weer energie, rust en groei ervaart (ook financieel).

Covid geeft je misschien wat problemen nu, maar het kan je niet tegenhouden. Alles heeft een reden, ook dit. Laat het je inspireren om een nog betere versie van jezelf te worden.

Meer weten? Check dan ook eens:
carriereswitch
sollicitatiehulp
loopbaan APK