Voor hervinden van werkplezier & vitaliteit!

Denken vanuit overvloed

Denken vanuit overvloed

Een van de menselijke angsten die het meest voorkomt is de angst voor schaarste. Veel mensen zijn bang dat ze niet genoeg zullen hebben van wat ze nodig hebben of willen, dus werken ze altijd toe naar een bepaald punt in de toekomst waarop ze eindelijk genoeg zullen hebben. We maken ons zelf wijs dat we op een dag ‘alles voor elkaar’ hebben; dan hebben we al het geld dat we nodig hebben, alle spullen die we willen bezitten, alle liefde waar we naar hunkeren, al het succes waar we naar streven. Maar is er iets ooit genoeg? Is er ooit iemand echt ‘daar’ aangekomen?

 

Waarderen wat er al wel is

denken vanuit overvloed

Denken vanuit overvloed

Overvloed betekent dat alle dingen mogelijk zijn en dat er meer dan genoeg van alles is voor iedereen, in het hier en nu. Wanneer je je aandacht verlegt van een moment in de toekomst naar het heden, ben je in staat de rijkdommen en geschenken die je al hebt ten volle te zien en daarmee de les van overvloed te leren. Leer te kijken naar wat er wél is en wat er wel goed gaat. Bijvoorbeeld een goede gezondheid, je gezin, goede vrienden, een baan. Besef dat ware overvloed niet voortkomt uit verzamelen van materiële zaken, maar eerder uit waardering hebben voor wat er is.

 

Gat-in-je-ziel-syndroom

Het schaarstebewustzijn ontstaat als gevolg van het zogenaamde ‘gat-in-je-ziel-syndroom. Hiervan is sprake wanneer we de gaten in ons innerlijk leven proberen te vullen met dingen van buitenaf en waarbij we als we niet oppassen afgesneden raken van wie we werkelijk zijn. Net als voor puzzelstukjes geldt ook hier dat je iets niet in kunt passen op een plaats waar het niet van nature hoort. Geen enkele hoeveelheid externe voorwerpen, affectie, liefde, aandacht, geld of waardering kan ooit een innerlijke leegte vullen. Ook het nastreven van doelen en het bereiken ervan niet. De leegte kan alleen worden gevuld door de blik naar binnen te richten. Je hebt en bent al genoeg; geniet van je eigen innerlijke overvloed en je hoeft nooit meer ergens anders te zoeken.

Als je ermee ophoudt wat er in het hier en nu is, te vergelijken met wat je zou willen dat er was, kun je beginnen met genieten van wat er is. (Cheri Huber)

 

Geven vanuit overvloed

Door het geven van je tijd, aandacht, kennis en energie aan anderen geef je ook iets aan jezelf. Geef vanuit overvloed en zonder er iets voor terug te verwachten. Het maakt niet uit welke manier je kiest. Waar het om gaat is dat je in je bewustzijn ruimte creëert om alles wat je nu hebt naar waarde te schatten. Op die manier kun je blijer zijn met jouw huidige situatie, ongeacht hoe die is. Dit draagt bij aan een meer ontspannen leven.